Adrian Oros acuzat de întocmirea unor documente false. Greșeală sau delapidare?

Un secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii a plecat într-o vizită oficială în Ungaria cu documente false legate de motivul deplasării. Problema se pune la nivelul executiv al Ministerului Agriculturii, dat fiind că Adrian Oros, clujeanul ajuns ministru, este cel care a întocmit și semnat documentele false.  Motivațiile reale ale vizitei secretarului de stat Antal Barabasi aveau legătură cu problemele fermierilor maghiari din Ținutul Secuiesc și cu o continuare a discuțiilor pe tema “produs în Mureș”, sub tutelă ungară, notează investigatoria.ro.

Antal Barabasi a primit o invitație în limba maghiară din partea ministrului ungar al Agriculturii, Nagy Istvan pentru data de 9 martie. În documentul scris în maghiară, motivele deplasării sunt: evaluarea experiențelor rețelei de fermieri din Ținutul Secuiesc, evaluarea agricultorilor din județul Mureș, descrierea programelor RMGE ale Uniunii Agricultorilor Maghiari din România, prezentarea mărcii “Produs în Mureș” și dezbaterea posibilităților de colaborare pe viitor.

În Memorandumul oficial pe tema deplasării lui Barabasi în Ungaria sunt specificate, însă, alte motive, și anume “evoluțiile în domeniul agriculturii din România și Ungaria în anul 2020, inclusive acțiunile implementate de autoritățile române și ungare în acest sector în contextual pandemiei de COVID 19, pentru simplificarea modalităților de accesare a fondurilor europene de fermieri”. 

Tot acolo e precizat și faptul că discuțiile se vor axa pe măsurile de sprijin acordate guvernului român și de guvernul Ungariei producătorilor grav afectați de efectele pandemiei.

În Ordinul care permite vizita oficială în Ungaria a secretarului de stat se specifică același lucru: că întâlnirea dintre Barabasi și ministrul Agriculturii din Ungaria are ca temă “evoluțiile în domeniul agriculturii în România și Ungaria și măsurile de sprijin implementate de autoritățile române și ungare în acest sector în contextual pandemiei de COVID-19”.

În cazul în care se dovedește că ar exista o suspiciune rezonabilă că Oros și Barabasi au mai întocmit astfel de documente, cei doi pot fi cercetați pentru fals în înscrisuri oficiale și o posibilă delapidare. În caz contrar, toată povestea poate fi catalogată ca o greșeală de exprimare. 

Adauga comentariu