Adrian Berinde, unul dintre cei mai îndrăgiți artiști din România, a murit

Muzicianul, poetul și pictorul Adrian Berinde s-a stins din viață în noaptea de miercuri spre joi, la vârsta de 61 de ani. Artistul clujean a pierdut lupta cu boala (cancer cu metastaze la oase) după o suferință care a durat mai bine de doi ani. 

Adrian Berinde a urmat anul trecut în toamnă un tratament experimental în Germania. Patru luni a durat tratamentul, iar medicii au anunțat că rezultatele sunt îmbucurătoare, numărul de metastaze scăzând dramatic. Din nefericire, în ultimele luni, starea de sănătate a artistului s-a înrăutățit, iar în noaptea de miercuri spre joi a trecut în neființă. 

Adrian Berinde s-a născut pe data de 4 mai 1958, la Oradea. A absolvit Școala de Arte Plastice din Cluj. În 1982 s-a stabilit la Moudon, în Elveția, și lucra ca pictor liber profesionist. Berinde a scris și poezii. A publicat volumul de versuri “Captiv în inutil”. De-a lungul carierei artistice, a și regizat o piesă de teatru după nuvela “Salonul 6” a lui Anton Cehov. 

În 1990 s-a întors în țară și de atunci a fost prezent pe scena muzicii românești. Primul CD realizat de Adrian Berinde s-a numit Absent (1995). Acesta a fost urmat de alte șapte albume: Negru de fum (1996), Vertical (1997), Captiv în inutil (2001), Albaștri după ploi (2003), Azil (2011), Atât de bine (2015) și Arcan (2017).

În 2009, artistul a avut o grea operație de transplant de ficat.

Adrian Berinde a susținut numeroase concerte de-a lungul anilor. În Canada, în cadrul spectacolului Varekai, avut ocazia să cânte pe scena faimosului Cirque du Soleil. Adrian Berinde a apărut în documentarului de lung metraj „Fire Within', distribuit de către canalul de televiziune Bravo în Statele Unite, Canada, Europa și România.

Adauga comentariu