Sanatate

Adolescentii si fumatul

Oamenii tind sa se apuce de fumat deoarece: a) prietenii lor fumeaza; b) cred ca aceasta ii face sa para mai “tari” sau mai duri; c) le place sa experimenteze lucruri noi; d) au senzatia ca acesta ii face sa aiba mai multa incredere in ei insisi; e) cred ca fumatul ii ajuta sa se concentreze; f) considera ca fumatul ii ajuta sa-si mentina silueta.

De fapt, efectele fumatului sunt acelea ca: baietii au erectie mai greu; afecteaza fatul, in perioada sarcinii; afecteaza vasele sanguine; tinde sa creasca tensiunea arteriala; cauzeaza cancerul de plamani; necesita o cheltuiala semnificativa.

Aproximativ o jumatate din numarul fumatorilor ajung sa isi piarda viata din cauza tutunului consumat. Aceia care mor din cauza fumatului, pierd, in medie, 16 ani (!) din viata. Insa daca fumezi si reusesti sa te lasi, pana la varsta de 25 de ani, atunci nu te expui riscului sporit de a deceda mai repede. Iar daca te lasi de fumat, pana la 30 de ani, eviti peste 90 % din riscul contractarii cancerului de plamani, cauzat de tutun. Desigur ca fumatul ucide tot mai multi oameni, ca rezultat al altor boli decat cancerul, dar aceste riscuri pot fi evitate, daca renunti la timp.


Intrebarile tinerilor si raspunsul specialistilor:

Nelu, 15 ani: Daca iei un fum, inseamna ca devii imediat dependent? Sau cate fumuri sunt necesare, pentru a deveni dependent de tigari?
Raspuns: Cele mai recente cercetari sugereaza faptul ca, daca fumezi intre 2-5 tigari, aceasta cantitate este suficienta pentru a-ti crea dependenta. Toata lumea crede ca, daca incerci sa fumezi o data, nu vei avea nici o problema in a te opri, insa tutunul pare sa creeze tot atata dependenta, ca si drogurile. Chiar si asa, majoritatea oamenilor care, intr-adevar isi doresc sa se lase de fumat, o pot face, si pentru asta plasturii cu nicotina sau guma de mestecat ajuta, realmente. Dependenta este ciudata, deoarece nu inseamna “totul sau nimic” – dependenta de tigari este conditionata de fiecare individ si de fiecare personalitate, in parte. Motivul pentru care doresti sa fumezi joaca si el un rol important. Nu uita, nu este niciodata prea tarziu sa te lasi, dar nu pretinde nimeni ca e usor.


Paul cel Negru:
Prietena mea este cam plinuta si s-a apucat de fumat. Fumeaza aproape 20 de tigari pe seara, cand este cu prietenii ei, desi nu si cand este cu mine. Cred ca face asta pentru ca vrea sa para dura si sa aiba succes sau pentru ca vrea sa slabeasca, ceea ce nu prea reuseste.
Raspuns: Multi oameni se apuca de fumat pentru ca li se pare ca aceasta o sa le dea un aer mai dur si multe fete se apuca pentru ca au senzatia ca astfel vor slabi. Fumatul nu te face mai slab – ci costa, doar foarte mult, iti face respiratia neplacuta si te face sa devii dependent de ceva de care este, intr-adevar, greu sa te lasi. Cand reusesti, ai tendinta sa te ingrasi un pic, pentru ca incepi sa mananci mai mult, pentru a scapa de dependenta de tigari.

Un fumator pasiv: Fratii mei si tatal meu fumeaza cu totii, iar eu inhalez fumul lor si din cauza asta m-am ales cu o tusa urata. Ce sa fac?
Raspuns: Ai tot dreptul sa fii furios pe fratii si pe tatal tau. In afara de orice altceva, este oribil sa simti ca iti miros hainele, parul sau mobile a tigari. Familia ta este rea si insensibila si ar putea sa iti pericliteze sanatatea, daca spui ca tusesti; aduna-i pe toti fumatorii casei si obliga-i sa fumeze afara sau intr-o anumita camera.


Sugestii si trucuri pentru a te lasa de fumat:


– Trebuie sa iti doresti aceasta.

– Alege o zi si lasa-te in ziua respectiva; apoi si ziua urmatoare. Cate o zi, cate o zi.
– Da-ti seama ca vei fi nervos, agitat si nelinistit, o vreme. Aceasta este nicotina, care te streseaza. Ignor-o.
– Gandeste-te la momentele in care fumezi, in mod normal – la petreceri, inainte de culcare, cu prietenii. Incearca sa gasesti altceva de facut in acele momente. Mesteca niste guma, suge o bomboana mentolata, joaca un Gameboy, invata sa canti la chitara – orice te poate tine ocupat si treaz. Plasturii cu nicotina, guma si alte lucruri asemanatoare te ajuta si te costa mai putin decat tigarile.
– Gaseste-ti un prieteni/ mai multi prieteni care vrea / vor sa se lase de fumat;
– Evita anturajul care te indeamna la fumat; de obicei, acestia vor ca si tu sa continui sa fumezi, pentru ca ei sa nu se simta atat de rau ca fumeaza.
– Nu te ingrijora ca te vei ingrasa. Chiar daca se intampla, poti scapa usor de kilogramele in plus.
– Simte-te mandru ca nu platesti o groaza de bani marilor companii de tigari care extrag si prelucreaza tutunul;
– Daca nu reusesti, nu te ingrijora. Gandeste-te de ce ai esuat. Vezi cum poti reusi data urmatoare. Apoi, incearca din nou.
– Fa-ti un cadou scump – o masa, orice iti doresti – cu toti banii economisiti. O meriti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *