In vizor

Administratorul unei agenții imobiliare clujene: „Vânzările sunt praf, chiriile sunt la pământ”

Piața imobiliară din Cluj-Napoca, în ciuda pandemiei, stă bine în datele statistice. În 2020 s-au vândut mai multe imobile decât anul trecut, fiecare lună din starea de alertă aducând creșteri în vânzări.

Anul acesta, de exemplu, în luna septembrie, s-au vândut mai multe imobile față de luna septembrie a anului trecut – 2726  versus 2474. În intervalul ianuarie-septembrie, în 2020 tranzacțiile au crescut față de aceeași perioadă a anului 2019 – 23 669 imobile vândute vs. 21 013.

Cu toate acestea, potrivit semnalelor de la firul ierbii, venite dinspre imobiliari, piața începe să scârțâie, riscând ca în curând să se blocheze.

Mecanismul crizei e simplu: scade cererea, proprietarii țin de preț, vânzările și închirierile se opresc. După o perioadă în care proprietarii stau cu imobilele nevândute sau neînchiriate pe piață (la prețuri nerealiste), cererea scăzută, clienții care cumpără sau închiriază doar cu condiția unui preț mai mic îi obligă să mai lase din pretențiile financiare. Și așa miile de euro încep să cadă din valoarea apartamentelor scoase la vânzare, chiriile se ieftinesc cu zeci sau sute de euro. Piața se deblochează, tranzacțiile se relansează, însă la valori mult mai mici. Cei care acum țin de preț, refuzând o marjă de negociere mai mare decât de obicei, riscă să vândă, la anul, mult mai ieftin decât ar vinde acum.

Printr-o postare pe pagina sa de Facebook, Gheorghe Ștefan, administratorul agenției imobiliare „Imobiliarul SRL”, firmă cu 15 ani vechime, îi sfătuiește pe proprietari să nu mai țină la preț, rigiditatea lor putând duce la blocarea pieței care suferă în acest moment din cauza pandemiei:

„Sfat: Sunt deținătorul unei agenții imobiliare în Cluj-Napoca din 2005, aveți un apartament de închiriat, două camere, martie 2020, 400 de euro, dacă primiți 300 de euro vă rog să-l dați, chirie bloc nou 3 camere, să vă mulțumiți cu maximum 450 de euro.

Vânzare: dacă credeți că veți primi 2000 de euro/mp sunt visuri, bloc vechi 1500 de euro, acum este doar începutul reașezării vânzărilor pe piața imobiliară din Cluj.

Acum încă suntem sus, vânzările sunt praf, chiriile sunt la pământ,  orice ofertă aveți, consultați un prieten agent imobiliar, dacă este corect, vă va ajuta în orice situație. Noi trebuie să ne reconfigurăm și trebuie să vă ajutăm pe voi privind situația actuală!”

Așadar, pandemia actuală și, mai ales, modul în care Guvernul Orban o gestionează, riscă să aducă și la Cluj criza imobiliară mult așteptată de unii, mult temută de alții. Așteptată de cei care au bani să cumpere mai ieftin, temută de intermediari și de proprietarii care vor câștiga mai puțin. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *