Diete

Adevarul despre taratele de ovaz

Considerate un timp reteta-minune capabila sa scada nivelul colesterolului, taratele de ovaz au lasat o urma adanca in mentalul colectiv. Producatorii de produse alimentare s-au grabit sa profite de noua “moda”, sugerand ca aproape orice merge mai bine cu tarate de ovaz. In tarile occidentale, a izbucnit un adevarat razboi al ovazului. Taratele de ovaz au devenit o raritate, iar preturile au crescut corespunzator.

 

 

Scaderea colesterolului. Lasand la o parte exagerarile, taratele de ovaz pareau a fi extrem de eficiente. Astfel, unui grup de persoane cu niveluri crescute ale colesterolului sangvin, i s-a suplimentat dieta zilnica cu o portie generoasa de ovaz integral si cinci chifle de ovaz. Un alt grup, cu niveluri ale colesterolului similare cu cele ale primului grup, a consumat aceeasi dieta, cu exceptia suplimentelor de ovaz. Dupa 10 zile, nivelul colesterolului celor din grupul care consumase ovaz scazuse cu 13 %.

 

 

 

Secretul se afla in fibrele din tarata de ovaz. Exista multe tipuri de fibre, insa toate pot fi incluse in una dintre cele doua categorii de baza: fibre solubile (care se dizolva in apa) si fibre insolubile (care nu se dizolva in apa). Cele insolubile absorb apa in tractul gastrointestinal, maresc volumul scaunului si accelereaza deplasarea continutului intestinal. Prin urmare, ele exercita un benefic efect laxativ si, in plus, ajuta la stabilizarea nivelului zaharului sangvin. Fibrele solubile, pe de alta parte, sunt cele care afecteaza nivelul colesterolului.

 

 

 

Colesterolul este un produs secundar al digestiei. In absenta acestor fibre solubile, care ajuta la eliminarea sa prin scaun, cea mai mare parte a acestui colesterol este reasorbita din intestin in sange, contribuind astfel la cresterea suplimentara a colesterolului sangvin.

 

 

 

Initial s-a crezut ca fibrele provenite din taratele de ovaz ar avea o afinitate exceptional de crescuta pentru aceste reziduuri colesterolice. Dar noi studii au aratat ca taratele de ovaz nu actioneaza asa cum se credea. Ele nu a descalificat ovazul ca aliment, dar au demonstrat faptul ca el (sau taratele de ovaz) nu constituie o “potiune magica”, pe care sa o inghiti ca sa-ti curete vasele sangvine sau pe care s-o poti adauga la orice mancare pentru a o face sanatoasa.

 

 

Studiile totusi au acceptat ca servirea unei portii consistente de cereale la micul dejun poate inlocui o cantitate apreciabila de mezeluri, oua, produse de patiserie (croissante) si alte alimente care sporesc periculos de mult productia hepatica de colesterol. Apoi s-a demonstrat ca fibrele din taratele de ovaz nu au nici un avantaj fata de fibrele solubile din alte alimente, cum ar fi fasolea sau fructele.

 

 

Aceste precizari nu sunt lipsite de sens. Orice schimbare in modul de alimentatie, prin care alimente de origine animala, bogate in grasimi si colesterol, sunt inlocuite cu produse vegetale bogate in fibre si amidon, sarace in grasimi si lipsite de colesterol, este extrem de eficienta in scaderea nivelurilor colesterolului sanguin.

 

 

E bine sa consumam tarate de ovaz sau nu? Persoanele care consuma cantitati mari de alimente vegetale isi acopera intregul necesar de fibre solubile si insolubile. Cat priveste pe cei care nu vor sau nu pot sa adopte o astfel de alimentatie, supraalimentarea cu tarate de ovaz si de alte cereale integrale ale regimului alimentar reprezinta un pas inainte spre o sanatate mai buna.

 

 

Deci, nu este recomandabil sa te concentrezi asupra unui singur aliment sau substanta nutritive. In vreme ce “descoperirile” senzationale pentru probleme complexe de sanatate constituie apanajul presei si a realizatorilor de reclame, desconsiderarea brusca a dietelor cu ovaz din anii trecuti ar trebui sa ne faca sa intelegem mai bine rolul pe care o alimentatie bazata pe varietate cat mai mare de produse vegetale il are in promovarea sanatatii.

 

 

Aproape in orice forma, cerealele reprezinta un aliment sanatos; dar consumarea din abundenta a unui singur extract, cum este tarata de ovaz, da nastere unei diete dezechilibrate. Cercetarile numeroase, efectuate pe perioade de ani de zile, au demonstrat ca adoptarea unei diete bogate in fibre, sarace in grasimi si lipsite de carne determina scaderea nivelului colesterolului sangvin cu 20-35 % pentru cei mai multi oameni. Adaugarea taratelor de ovaz la o asemnea dieta exercita efecte nesemnificative asupra nivelului colesterolului.

 

 

Produsele din ovaz si taratele de ovaz sunt alimente hranitoare, capabile sa promoveze in mod real sanatatea. Ele trebuie incluse intr-o alimentatie echilibrata care va duce cu sine o imbunatatire durabila a starii de sanatate.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *