In vizor

Adevărații activiști civici încep să îi taie aripile de păun deputatului de Facebook Adrian Dohotaru

Deputatul USR de Facebook Adrian Dohotaru, cu toate că vrea să apară în spațiul public drept un vajnic luptător pentru diversele proiecte civice ale orașului, începe să fie deconspirat de către adevărații activiști civici, nemulțumiți de prestația de până acum a celui care a fost trimis în Parlament să reprezinte interesele cetățenilor care l-au ales și nu doar să se împăuneze pe rețelele de socializare cu inițiative dintre cele mai năstrușnice. 

În cazul proiectului pe care Adrian Dohotaru și-l arogă drept inițiator, în care se dă drept „omul cu ideea”, de a lega Parcul Feroviarilor pe malul Someșului cu Parcul Armătura, acesta se dovedește a fi de fapt doar un băgător de seamă care nu cunoaște detaliile proiectului și care merge la consultări doar de formă, pentru plimbare și pentru buna sa condiție fizică.

„Pentru mai multe detalii despre cum va arăta procesul consultărilor cu privire la Parcul Feroviarilor extins, merită contactat Szakáts István. Eu aș fi pentru o variantă de întâlniri în weekend, la Impact Hub sau la Fabrica de Pensule, eventual dimineața (pt. cei cu copii), ca să poată participa mai multa lume”, scria marele deputat USR Adrian Dohotaru, unde altundeva decât pe Facebook, în prima zi a acestui an, deasupra unei postări distribuite, intitulată „Someșul nostru”, care conținea un mic filmuleț și în care se preciza:

„Merita sa invatam din experienta altor orase in deschiderea Clujului spre raul Somes si spre Canalul Morii. Adi Dohotaru invata in alergare mai multe despre facilitatile pentru sport si promenada din Varsovia de la sociologii Adriana Mica si Mikolaj Pawlak. Amintim ca administratia clujeana a acceptat ideea propusa de Adi Dohotaru si de alti activisti de a lega Parcul Feroviarilor pe malul Somesului de Parcul Armatura pentru a crea al doilea parc ca marime al orasului de aproape 10 hectare. Procesul consultarilor incepe si va invitam sa va implicati pentru a avea, in sfarsit, din partea administratiei un exemplu de urbanism participativ in Cluj. Pe viitor, trebuie implicate universitatile, mediile asociative si antreprenori pentru a lega alte spatii de Somes: Strandul Sun folosit mai mult vara, Parcul Babes fara acces la rau si nerespectand planul initial al parcului, Cetatuia lipsita de spatiile vechi de promenada, Strandul Clujana cu gard la apa in loc de alei pietonale s.a.m.d.”

Pentru că oamenii l-au întrebat pe Dohotaru pe Facebook dacă totuși s-a început ceva cu Parcul Feroviarilor, acesta a fost nevoit să-și recunoască habarnismul, răspunzând:

„Nu stiu, ca tocmai aflu de la Ovidiu Cimpean ca inca nu au preluat parcul de la Ministerul Transporturilor, de aceea nu inteleg de ce István zicea ca ar trebui incheiate consultarile in ianuarie pe o proprietate care nu apartine primariei, desi cerem de vreo 10 ani asta.”

Szakáts István, unul dintre liderii societății civile din Cluj-Napoca, i-a răspuns lui Adrian Dohotaru printr-un comentariu nu tocmai favorabil orgoliului de păun, cu aripile parlamentare întinse, al acestuia:

„Sunt nevoit să intervin. Adrian Dohotaru, 

1. tu ai venit cu o oră întârziere la întâlnire, ăsta e motivul pentru care probabil nu ai auzit că se mai așteaptă o hotărâre de Guvern pentru finalizarea preluării Parcului. S-a zis.

2. Ai stat trei sferturi din timpul cât ai stat în spate cu copilul, din cauza asta probabil ți-a scăpat informația că NU în ianuarie trebuie să se termine consultările.

Mulțumesc.”

Și Adrian Dohotaru tot nu a înțeles cu ce se mănâncă proiectul cu care el se împăunează cât poate de mult și de des pe paginile de socializare:

„Ok, mersi de precizări. Totuși, nu prea înțeleg cum se fac consultările publice în parteneriat cu primăria dacă terenul este la Ministerul Transporturilor și nu sunt până acum semnale clare că vor să îl dea. Eu am zis atât la SNCFR CJ și la nivel național să îl dea prin adrese oficiale și informal, dar nu mi-au zis niciodată clar ce fac. Ai semnale de la Minister că l-ar da și în ce condiții? Pentru că dacă nu vor să îl dea primăriei din diverse motive, trebuie targetate alte instituții care ar vrea să adminstreze parcul.”

Iar Szakáts István i-a frânt din nou aripile de păun lui Dohotaru, îndemnându-l să-și facă datoria ca deputat și,  mai ales, să se poarte ca atare:

„Nu, din păcate nu am semnale de la Minister. Și poate e firesc să-ți întorc întrebarea, acum că ești deputat. Consider-o te rog o interpelare. Mulțumesc”, i-a mai scris Szakáts István.

Dacă tot ne îndemna stimabilul deputat să îl contactăm pe domnul Szakáts István, Ziar de Cluj l-a contactat, iar acesta ne-a explicat:

„Evenimentul a fost un atelier de urbanism participativ pentru Parcul Feroviarilor, numit «5 hectare de se poate». A fost vorba despre o primă rundă de discuții privind viitorul Parcului Feroviarilor – 5.3 hectare de spațiu public care stă în paragină de mai bine de 20 ani. În cadrul acestui eveniment s-a încercat să se răspundă la întrebările:Cum va putea fi redat parcul clujenilor? Ce funcții va avea? Cum se va lega parcul de culoarul Someșului și de celelalte zone verzi ale orașului? 

Participanții au fost invitați să începem împreună planificarea acelui proces care va reintegra cel de-al doilea cel mai mare parc public în circuitul urban al Clujului.

A fost Ovidiu Cîmpean de la Primărie care a vorbit despre punctul doi din program, despre Parcul Feroviarilor (istoric, situația legală, funcții prevăzute în instrumentele de planificare, Planul de Dezvoltare 2014-2020, Planul Urbanistic General). A vorbit și despre hotărârea de guvern care trebuie obținută. 

Dohotaru a apărut undeva pe la punctul 3, la care se vorbea despre creionarea procesului de planificare. A enunțat ce bună idee ar fi să se unească Parcul Feroviarilor cu Parcul Armătura. I s-a zis că asta am discutat cu vreo jumătate de oră înainte. A zis: «A, ok!» După care, trei sferturi din timp a stat în spate, cu copilul. Informația că consultările trebuie să se termine în ianuarie e un bullshit. De fapt, până în aprilie tot pot să țină, și se încep în ianuarie. Dar, na, când stai în spatele gradenelor cu copiii, confunzi cuvântul început cu cuvântul sfârșit.”

Așadar, deputatul Dohotaru, care vrea să pară super interesat de diversele teme civice, începe să își dea arama pe față, începe să fie dat în fapt de către adevărații activiști civici, dezamăgiți pe drept cuvânt de prestația actuală a deputatului USR de Facebook. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *