Din oras

Acvaristica e viata lui. Emil Lucian Osoian, maestrul cresterii pestilor exotici din Dambul Rotund

Un acvariu improvizat de tatal lui la fabrica i-a schimbat viata. Ani de facultate, investitii si studiu intens, dar mai ales pasiune si dragoste pentru pesti, fapturi care poarta, dupa cum e convins, o suflare de la Dumnezeu. Asa s-ar rezuma activitatea de acvarist a clujeanului Emil Lucian Osoian, fascinat inca din copilarie de acest hobby. Fenomenul nu este din cale afara de infloritor la Cluj, insa pasiunea e pasiune si sacrificiul devine mod de viata.

Clujeanul isi ingrijeste acvariile la domiciliu, intr-o casuta din Dambul Rotund. Aranjate pe rafturi, cu tot dichisul cerut de stiinta pentru fiecare peste in parte, acestea transforma un hol intr-o incapere exotica, in lumini verzui in care totul e gandit sa functioneze ca un ecosistem.

Pana si cactusii aliniati pe pervaz au rolul lor.

“O camera cu acvarii inseamna, inevitabil, umezeala, iar cactusii au aceasta capacitate de a functiona ca dezumidificatori”, explica Osoian, povestind apoi cu ochi inflacarati cu ce se mananca acvaristica.

Romania anilor ‘80: Daca un copil isi lua acvariu, toata scara blocului isi lua

Pasiunea lui a inceput in urma cu vreo 30 de ani.

“Eram copil, cand tatal meu a adus acasa un acvariu fabricat de el, din sticla lipita cu chit pentru geamuri, cu o pompa improvizata. Erau si atunci cativa acvaristi mai in varsta care se ocupau cu asa ceva. Daca un copil isi lua acvariu, toata scara blocului isi lua. Se aduceau pesti din Ungaria, nu din Thailanda, ca acum, erau mai rezistenti”, spune acesta.

Preferintele in materie de specii de pesti au ramas cam aceleasi cu cele de atunci.

Acvaristica face educatie

“Clientii, cei care cumpara pesti, sunt tot cei cam de varsta mea, 30-35 de ani si au avut pesti guppy in copilarie si acum vor sa le le faca si copiilor acvarii. De regula, sfarsesc prin a avea grija de ei, pentru ca cei mici nu sunt interesati. Acum ii intereseaza aplicatii, jocuri pe telefon si Facebook. E pacat, pentru ca un copil poate invata foarte multe din acvaristica. Pot afla chimia apei, ce inseamna PH-ul, ce este turbiditatea, duritatea apei. E si multa chimie: afli ciclul azotului in apa, al amoniacului, cu se transforma el in nitriti si nitrati, temperatura sau osmoza. Fiecare peste iti da ocazia sa inveti zoologie, cauti informatii despre ei, le vezi incadrarea si speciile inrudite, ce necesitati au”, a explicat specialistul.

In opinia sa, responsabilitatea copilului pentru un peste e mult mai mare decat pentru un caine sau o pisica.

“E nevoie de mai multa atentie si trebuie sa ai un mare spirit de observatie, pentru ca pestele nu iti spune nimic. Poti afla ca si pestii au paduchi care stau in solzi si care, la randul lor cad daca pui in apa o mana de sare. Sunt multe lucruri fascinante”, a aratat Osoian.

Asiaticii “strica” si piata pestilor exotici: au acaparat totul cu pesti colorati si ieftini

Intre cei mai populari pesti sunt guppy, molly negru, pestele scalar, pestele tetra negru, pestele neon, sau gurami leeri. Primii se mai numesc si “million color fish”, pentru ca pot avea o mare diversitate de culori.

Inoata in acvariile clujeanului si translucizii pesti sanitari si popularii melci-mar, asemanatori celor de uscat.

Au mai aparut si niste melci-paraziti, pentru care stapanul acvariilor a adus niste melci-asasini, care de regula stau pititi in nisip si isi ataca prada pe neasteptate.

“Problema noastra vine din Asia, din Thailanda. Nu se mai produc in Romania, nici prea multi in Ungaria. Asiaticii oractica preturi foarte mici si vand pesti mult mai colorati decat ai nostri. Problema e ca sunt foarte sensibili, au alte conditii acolo. Procesul asta de aclimatizare este destul de nasol”, explica el.

Toti acesti pesti sunt specifici zonei tropicale. In acvariile colectionarului din Dambu Rotund se gasesc pesti din Venezuela, din Amazon, America de Sud, Thailanda sau pesti de apa rece.

Cinci ani de facultate, plus master, de dragul pestilor

Povestea pasiunii lui Emil Lucian Osoian a inceput ca din intamplare, insa a ajuns sa ii schimbe viata.

“Am avut un acvariu, i-am inmultit si s-au mai facut de un acvariu si tot asa. Datorita acestei pasiuni am urmat Zootehnia la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), insa atunci nu era si specializarea de piscicultura. Din tot cei cinci ani de facultate am avut doar o mica lectie, ceva piscicultura ornamentala. Mai tarziu li s-a acordat si pestilor atentia cuvenita”, a marturisit el.

A trecut si el prin eterna pretentie imposibila a angajatorilor clujeni care isi doresc proaspat absolventi cu experienta in domeniu, dupa care a urmat si un masterat. Nici acesta nu i s-a dovedit util, asa ca a renuntat sa continue cu un doctorat.

“Hobby-ul acesta e singura legatura cu studiile din facultate. A urmat un curs postuniversitar de informatica aplicata la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, dupa care a lucrat o perioada ca administrator de retea. Firma s-a restructurat, asa ca acvaristul a inceput sa lucreze ca manipulant marfa la doua firme.

“Visez, ca orice visator, ca voi ajunge sa imi deschid un Pet Shop, pe specificul de pesti exotici, cu tot ce tine de acvaristica”, a spus el.

In incercarea de a se apropia de visul sau, clujeanul a incercat si sa se angajeze pe vreun post de consultant la Pet-Shop-uri din oras, insa nu a avut succes.

“Ce se intampla cu acvaristica e ca iti doresti sa iti faci un acvariu, mergi la Pet Shop si cer sfaturi, doamnele de acolo te asigura ca unele specii merg cu altele. Ii asculti, mergi acasa si iti transformi acvariul intr-un Auschwitz pentru pesti. Se mananca unii pe altii, mor si proprietarul nu intelege unde a gresit. Merge iar la magazine, iti da medicamente care ajung sa iti omoare pestii si totul e dezinformare”, descrie el situatia.

Cu tehnologia actuala, si un copil de 7 ani poate intretine un acvariu, cu un efort de o ora pe saptamana, potrivit specialistului.

De ce este nevoie pentru amenajarea unui acvariu?

Este nevoie de acvariu, de apa declorinata (apa de la robinet lasata 24 de ore intr-o galeata ca sa se evapore clorul), un incalzitor cu termostat, o pompa de aer, filtru, neoane speciale care trebuie sa fie aprinse doar 12 ore pe zi si apoi stinse gradat, nisip pentru fundul acvariu, insa Osoian il recomanda pe cel natural si nu pe cel colorat in roz sau albastru.

Regula pentru cantitatea de apa necesara unui peste este sa i se acorde cate un litru de apa pentru fiecare centimetru din lungime.

Mai sunt plantele de acvariu din aceleasi zone din care provin pestii. Acestea au rolul lor in curatarea apei. Totul trebuie sa se armonizeze intr-un ecosistem prietenos pentru pesti. Mancarea pentru pesti, de asemenea, se gaseste intr-o mare varietate pe piata, pentru fiecare specie in parte.

Micul pestisor cu cocoasa, anomalia din acvariu

Clujeanul tine atat de mult la pesti incat de multe ori prefera sa nu vanda nimic decat sa le puna viata in pericol acestor vietati.

“Se intampla ca omul vine hotarat sa cumpere un anumit peste si eu nu ma pot abtine sa nu il intreb ce conditii are, ce specii mai tine, iar daca nu se potrivesc ii spun si pleaca fara sa cumpere ceva”, puncteaza el.

In acelasi spirit a decis sa pastreze si un pestisor care are o anomalie, un fel de cocoasa pe spate.

“In mod normal, astia se arunca, dar eu nu am vrut, pentru ca mi-e drag, am zis ca poate trai si el pe langa ceilalti”, marturiseste el.

Pestii se imultesc vara, pentru ca acvaristii sa aiba ce sa vanda de Craciun. Este o adevarata arta si plasarea lor in vase diferite, in funcie de rapiditatea cu care cresc, pentru ca, altfel, cei mai mari ii mananca pe cei mici.

 Acvaristul este convins ca micile vietati au “o suflare de la Dumnezeu”.

“Faptul ca esti in legatura cu aceste fapturi iti dau o senzatie de liniste. Fiecare cabinet psihologic are cate un acvariu si asta nu e intamplator”, explica el.

Profilul acvaristului: intelectual, cu vederi largi

Pasionatii acvaristicii sunt oameni care iubesc natura, iubesc tot ce inseamna viu si frumusetea.

“De obicei, cei care se ocupa de acvarii sunt intelectuali, prea putin muncitori sau oameni simpli. Manati de instinctele primare, acestia imi zic ”Domnu’, se poate manca? Se fac bani? Daca nu, la ce ii mai tineti?”. Ceilalti au descoperit ca in lumea asta exista mai mult decat mancare, bautura si sex. Cu cat o societate e mai prospera, cu atat omul incepe sa isi faca viata mai frumoasa, sa aduca natura mai aproape. Germania e o tara extarordinara in aceasta privinta, ca sa nu mai zic de Japonia”, descrie Osoian.

Familia sa, sotia si cele doua fetite il sustin in pasiunea sa pentru acvaristica.

“Sotia ma ajuta, mai hraneste pestii si are grija de ei cat lipsesc de acasa. Sper ca fetita mai mica imi va continua hobby-ul”, a marturisit el.

Acvaristi contra angrosisti

Este acvaristica o afacere?

“Daca pornesti cu gandul ca o sa faci bani din ei, vei fi dezamagit. Exista angrosisti, cei care care cumpara pesti de la acvaristi si le vand la angro. Noi primim 30-40 de bani pe bucata, el ii vinde cu 1,5 lei la Pet Shop, si acolo ajunge sa coste de la 7 la 10 lei. E o mare nedreptate fata de noi, acvaristii. Ce se intampla in momentul actual este faptul ca noi nu mai vindem la angrosisti si ne-am redus activitatea foarte mult. Vindem doar direct la om, cu 1,5 lei. E o miscare care a inceput acum vreo 5 ani si a dus la inchiderea unor Pet Shop-uri. Au fost si multi care s-au lasat de acvaristica. Oricum, faci cateva sute de lei pe saptamana si, de regula, ii reinvestesti mereu”, descrie el fenomenul.

Eterna problema a acvaristilor: prea multi pesti

Clujeanul isi petrece cea mai mare parte a timpului liber povestind la telefon cu alti acvaristi.

“Ne povestim problemele, mai ales  despre ce ne facem cu atatia pesti, ca i-am inmultit prea mult si nu mai avem unde sa ii punem”, dezvaluie acesta.

Comunitatea acvaristilor clujeni numara cam 50 de persoane. In general, tinerii au studiat la USAMV, iar cei mai in varsta sunt din toate categoriile sociale.

90% dintre acvaristii clujeni sunt maghiari, si tot asa si publicul care isi achizitioneaza pesti si accesorii specifice, a precizat din capul locului clujeanul.

“Daca te prinde, de pasiunea asta nu mai scapi. Te zbati si esti frustrat: niciodata nu poti avea destui pesti, destule specii, in destul spatiu”, a mai spus Emil Lucian Osoian. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *