Acuze grave din partea avocatilor clujeni: "Judecatorii tineri se comporta superior in sala de judecata"

Baroul Cluj a sesizat Inspectia Consiliului Superior al Magistraturii in cazul avocatei scoase afara cu jandarmii de o judecătorare din sala de judecata. Pana la o decizie a CSM, avocatii clujeni vor protesta, saptamana viitoare, prin purtarea de banderole albe. Avocatii reclama lipsa de respect si incalcarile procedurale tot mai numeroase ale judecatorilor, in special cei din generatiile tinere. Gestul judecatoarei Oana Maria Daradics este cel mai grav de pana acum, sustine decanul Baroului Cluj, si trebuie pedepsit. Ziar de Cluj va prezinta o copie dupa Procesul Verbal al sedintei in care judecatoarea a scos-o afara pe o avocata cu 36 de ani de experienta.

Avocata Kapcza Mikolt din Baroul Cluj a fost scoasa afara cu ajutorul jandarmilor de judecatoarea Oana Maria Daradics, in timpul unui process civil, desfasurat in 2 august la Judecatoria Cluj-Napoca.

Consiliul Baroului Cluj apreciaza ca acest incident reprezinta un act de maxima gravitate raportat la normele de procedura judiciara si care pe de o parte aduce atingere grava onoarei si demnitatii profesiei de avocat, iar pe de alta parte reprezentand o incalcare a legii si are ca efect incalcarea dreptului la aparare al justitiabilului si a principiului legalitalii prevazute de Codul de Procedura Civila si de Legea nr.51/1995.

Avocata Kapcza Mikolt Krisztina a povestit, astazi, ceea ce s-a intamplat la sedinta din 2 august, aratandu-se in continuare socata de comportamentul judecatoarei Oana Maria Daradics, care face parte din generatia tanara a magistratilor.

“De cate ori sunt pusa in situatia de a povesti ceea ce s-a intamplat sunt aproape la fel de socata si de umilita ca in acel moment. Reprezentam paratii intr-o cauza civila si sustineam punctul de vedere, apararea, spunand ca instanta nu poate incalca principiul disponibilitatii. Nu vreau s aintru in detalii juridice, cert este ca sustineam in apararea paratilor o parere juridica care nu coincidea cu cea a instantei. Nu apucasem sa termin bine ideea pe care o aveam de spus, cand doamna presedinta a instantei, vadit iritata, pe un ton si folosind cuvinte care, dupa parerea mea, nu au ce cauta intr-o instanta, mi s-a adresat: <<Indrazniti sa certati instanta?>>, la care eu am spus ca DA, in apararea paratilor sustin acest punct de vedere.

In acel moment, deosebit de iritata si nervoasa a spus: <<Iesiti afara!>>, pe un ton care, din nou, nu are ce cauta intr-o instanta de judecata. Eu am fost extrem de socata, am iesit afara si am observant ca ea continua judecarea acelei cauze si am incercat sa intru inapoi, sa o intreb in ce temei a luat aceasta masura. Reactia a fost fulminanta. S-a ridicat si ea de la masa si a chemat jandarmii, sa ma scoata din sala”.

Avocata a cerut, a doua zi, comunicarea incheierii civile a sedintei de judecata si o cerere separata pentru comunicarea copiei inregistrarii sedintei de judecata. Judecatoarea a refuzat sa elibereze inregistrarea video a sedintei, fara niciun alt fel de motivare.

Avocata spune ca nu i s-a intamplat asa ceva in 36 de ani de experienta, timp in care a intrat in sala de judecata de mii de ori. Mai grav, spune avocata, este ca judecatoarea Oana Maria Daradics a continuat judecarea cauzei cu avocatul partii adverse, lipsindu-i complet de drepturi de aparare pe clientii sai.

In urma acestui incident, avocata a depus si cerere de recuzare, insa aceasta i-a fost respinsa, astfel ca a depus, astaz, si o cerere de stramutare a dosarului, la o alta instanta din tara.

Daca procesul nu va fi stramutat, avocata si judecatoarea aflate in conflict se vor reintalni in sala de judecata in 30 septembrie, data la care a fost stabilit urmatorul termen de judecata.

Avocatii Baroului Cluj  sustin ca iesirea judecatoarei este un gest extrem de grav, insa intamplarea vine pe fondul unei evidente nemultumiri la nivel national.

“Unele instante inteleg  sa aplice in acest mod Codul de Procedura Civila sau Codul de Procedura Penala. Repet, unele instante au o manifestare mai putin legala in sala de judecata”, spune decanul Baroului Cluj, Mircea Pop.

Conflict intre generatii

Avocatii sustin ca astfel de manifestari vin, in mare parte, din partea judecatorilor tineri, iar nemultumirile au fost semnalate si la alte barouri, ca de exemplu, Baroul Dolj.

“Cred ca aceasta generatie noua este formata intr-o anumita maniera, dar nu putem generaliza la nivelul tuturor magistratilor. In special, judecatorii din generatia tanara au senzatia ca tot ceea ce spun, o fac cu titlu de adevar absolut”, adauga prodecanul Baroului Cluj, Calin Budisan.

Saptamana viitoare, avocatii Baroului Cluj vor derula un protest, prin purtarea banderolelor albe, in semn de solidaritate profesionala cu avocata Kapcza Mikolt Krisztina.

“Este un mod de exprimare a ceea ce nu mai putem suporta”, adauga decanul baroului, Mircea Pop.

“In momentul in care un judecator tanar, aflat la inceput de cariera, vrea sa-si arate puterea cicanului de magistrat fata de un avocat cu experienta in acest fel, este incalificabil. Am trait in sali de judecata atitudini de superioritate manifestate de judecatori, unii judecatori, aflati la inceput de cariera, fata de avocatii cu mai multa experienta. Intelegem ca magistratii sunt aglomerati, sunt incarcati cu volum de cauza care le depaseste puterile, intelegem ca grefierii, la fel, sunt incarcati. Dar, daca in schimb un avocat face o greseala in sala de judecata, acesta este imediat taxat”, puncteaza decanul Baroului Cluj, Mircea Pop.

Cazul a ajuns deja in vizorul Consiliului Superior al Magistraturii, singurul in masura sa adopte masuri disciplinare fata de judecatoarea din Cluj-Napoca. Pana acum, nici conducerea Judecatoriei Cluj-Napoca si nici cea a Curtii de Apel Cluj nu au exprimat un punct de vedere cu privire la incident.

 

 

Comentarii

Andreea P

12.09.2014 14:42

ce fatza de moarta are Kapcza

Pt. Andreea P

13.09.2014 11:19

Ce are de a face fata avocatei cu meseria de avocat ?Se vede clar ca ai probleme cu mansarda.

gore

14.09.2014 09:37

Din ce am citit în articol nu pot şti ce s-a petrecut acolo. Se spune ca tonul face muzica. Poate nu faptul ca a contrazis-o ci modul în care a facut-o a dus la cartonaşul roşu.

Alberto Kurtyan

15.09.2014 05:02

Este clar ca avocata a avut un comportament nedemn si degradant fata de curte. A tulburat solemnitatea sedintei, facand mascarada in instanta.Dupa ce s-a pronuntat judecatorul, nu poti sa faci scandal sau tambalau. Exista cai de atac. Este clar ca avocata face parte din alta generatie, dintr-o justitie unde se negocia si dupa pronuntare. Auzi, a vrut ea sa intre in instanta si sa-i ceara socoteala judecatoarei pentru solutie. Bravos doamna avocat, nota 4 la drept.

Adauga comentariu