Acuzatii de maltratare a copiilor cu deficiente mentale la Scoala Speciala: "Drogheaza copiii doar ca sa stea angajatii linistiti"

Doua angajate ale Scolii Gimnaziale Speciale – Centru de Resurse si documentarea privind educatia ingluziva/integrata dezvaluie, in premiera, tratamentele abuzive la care sunt supusi copii cu deficinta mintala si deficienta mintala asociata de catre cei care ar trebui sa ii ocroteasca si sa ii ajute sa-si dezvolte intelectul. Acestea acuza conducerea institutiei de abuzuri si hartuire atat in ceea ce-i priveste pe cei mici, cat si pe restul angajatilor.

Directoarea centrului, Luminita Adriana Varva, face scandaluri constante pentru ca hainutele celor mici nu sunt aranjate pe culori si pe categorii in dulap. Ca sa intelegeti despre ce vorbim, copiii astia nu stiu sa scrie, nu stiu sa citeasca, nu pot mai mult. Nu stiu sa-si impature o bluza - de 7 ani ma chinui cu fiecare in parte sa ii invat sa impacheteze o bluza, dar nu pot, pentru ca mintea lor nu e capabila. Ce invata azi, uita pana maine. Cu un copil din clasa a doua ne-am chinuit un semestru sa-l invatam ca porcii nu zboara. Dupa mai bine de un semestru a zis: “bine, porcii nu zboara, dar zboara cainii”, spun Andreea Hetea si Adelina Hartopean, instructori de educatie ai centrului.

Acestea povestesc cum aceeasi directoare tolereaza pe posturi angajati care terorizeaza copiii cu deficiente, angajate care urla la cei mici si ii cearta pentru ca se murdaresc sau pentru ca trebuie sa ii ajute sa se curete.

Sunt copii care fac caca pe ei, din pacate. Ei nu vor asta, dar nu se pot controla. Cand se intampla asta, angajata de pe tura de noapte urla si ii dezbraca la fundul gol, acolo, de fata cu toti copiii si ii umilesc. Femeia asta nu primeste nicio mustrare, nimic; tot ce face ea e bine, pentru ca e prietena cu directoarea”, povestesc cele doua angajate.

Cei mai multi dintre acesti copii ajung sa isi vada familiile doar de doua ori pe an. Conducerea scolii ar avea grija sa mearga cat mai rar acasa, ca sa ii iasa ei socoteala in acte. Iar cand cei mici pleaca, chiar si pentru o saptamana, la parintii lor, acestia ar primi telefoane din partea centrului, in care li se cere sa-i trimita inapoi, altfel le taie pensiile si indemnizatiile.

Cand stau foarte mult timp inchisi, acesti copii incep sa aiba un comportament violent. Am anuntat conducerea scolii, dar nu s-a luat nicio masura in aceasta privinta”, sustin cele doua femei.

Mai mult, ele spun ca angajatii internatului maresc dozele de medicamente ale copiilor in functie de propriul interes. De fiecare data cand unul dintre micuti are un comportament considerat neadecvat de angajatii centrului, acestia ar mari doza medicamentoasa pe care i-o administreaza, doar ca sa-i calmeze, iar ei sa poata sta linistiti.

Am primit medicamentele, sa le dam noi, dar am refuzat sa le administram fara parafa medicului. Si de acolo a iesit scandal, ca nu vrem sa le dam medicamentele. Dar asta pentru ca, de pe o zi pe alta, dozele unor copii erau crescute, pentru ca doamnele care veneau noaptea nu se descurcau cu ei. Nu e nomal asa ceva, nu mi se pare omeneste si corect sa legumizezi un copil doar ca sa stea angajatii linistiti”, mai spun cele doua femei.

Conditiile in care traiesc copiii

La sfarsitul anului trecut, Adelina Hartopean a facut o sesizare catre Directia de Sanatate Publica a Judetului Cluj, in care reclama conditiile centrului in care multi dintre copii locuiesc 7 zile pe saptamana. Frigul, mizeria si conditiile insalubre au fost, insa, puse in carca Grupului Scolar Samus, aflat tot in subordinea Consiliuui Judetean Cluj, iar conducerea centrului a scapat basma curata.

Avand in vedere ca ma pun sa raspund pentru integritatea lor fizica, am facut reclamatie la DSP. E slab sistemul, dar acolo chiar ne batem joc. Iarna asta au fost temperaturi de 16 grade in cladire, copiii stateau cu bocancii in picioare si cu gecile pe ei, iar noi eram certate ca sunt prea imbracati si ni se spunea ca trebuie sa stea in papuci de casa”, spune Adelina Hartopean.

In plus, povestesc ambele angajate ale centrului, conducerea are grija sa se descotoroseasca de orice minor problematic, care ar presupune o atentie speciala.

Anul trecut, o fetita a facut o criza de epilepsie si s-a inecat in Somes. Fratii ei erau la noi, iar dupa incident au avut un comportament mai violent. E de inteles, erau suparati. Ei bine, directoarea noastra a avut grija sa se scape de amandoi, in mai putin de o saptamana. Dupa aia ne intreaba: “asa-i ca-i mai bine fara ei?” Pai asta e scoala speciala, cu astfel de copii lucram, pentru asta ne-am pregatit, sa facem ceva pentru ei, nu sa-i trimitem acasa, ca e prea mult pentru noi”, povestesc cele doua.

Adelina spune ca ii mai vede, cateodata, in Campia Turzii, unde stau la cersit in fata supermarketurilor, cu hainele rupte si murdari.

De cealalta parte, Luminitia Adriana Varva, directoarea centrului, spune ca angajatii nu au strigat niciodata la cei mici. In plus, aceasta se dezice de orice lipsuri in ceea ce priveste igiena sau incalzirea.

"Internatul e pe strada Ialomitei si tine de Liceul Samus; noi avem un palier dintr-o cladire unde au si ei internatul. Noi raspundem de palierul nostru, insa cu reparatii nu putem sa intervenim, pentru ca nu e spatiul nostru. In rest, tot ce ni s-a pus in termen de catre cei de la Sanepid, am facut. Adica ce putem face noi, nu schimbat instalatie si reparat usi. In acest sens, am depus, la Consiliul Judetean Cluj, numeroase cereri. Nu stiu cand se vor aloca bani", sustine ceasta.

Directoarea sustine ca medicamentatia copiilor este administrata doar in limitele recomantate de medic, la ore exacte.

Comentarii

Chiar conteaza?...

02.04.2015 21:11

Ce ciudata sunteti doamna/domnisoara Fartusnic! Exact hotii striga "Hotii!". Este un sir de minciuni nerusinate. Dumneavoastra chiar ati aplicat REAL principiile jurnalistice de a va informa din 3 surse independente? Nu cred. Sa revenim. Aceste 2 fiinte cu chip de om sunt (nu ca ar fi singurele din pacate) printre cele ce maltrateaza, intimideaza, abuzeaza, terorizeaza acei copii... Fizic si mai ales psihic. Nu sunt deloc la nivel intelectual ca sa spuna ceea ce spun, sunt probabil invatate de vreun avocat (al diavolului) ce sa spuna. Sunt incapabile sa obtina macar note mediocre la examenele de titularizare... Se poate verifica acest lucru. Faptele lor sunt inumane, e usor doamna Fartusnic sa intrebati copiii ce au terminat (cei din generatiile anterioare) ce fel de fiinte sunt aceste 2 creatii. Poate si acum veti vedea frica in ochii lor. In alta ordine de idei, nu cred ca directoarea e inocenta. Ba dimpotriva, de ex a fost pusa politic pe post. Si acest lucru se poate verifica. Totusi nu cred ca acesti copii (tot cei din generatiile ce au terminat) vor raspunde la fel cu privire la ea. Cinstit ar fi doamna Fartusnic sa ii intrebati pe copii, nu pe adulti, sunt prea perverse caracterele lor. Cine a chemat Sanepid-ul? Exact cine ar trebui sa asigure (si refuza sa semneze fisa postului, probabil tot invatate de vreun avocat al diavolului) curatenia acolo, printre altele... Copiii pot fi intrebati ce li se intampla... Cei mari ii bateau pe cei mici, erau umiliti... Principiile acestor 2 fiinte cu chip de om sunt barbare, de pe vremea Imperiului Roman: divide et impera. Nu au ce cauta in acele 2 posturi, exact ce-ar trebui sa faca, exact pe invers fac. Nu ar strica niste mici investigatii doamna/domnisoara Fartusnic despre cine le invata sa zica despre medicamente si dozaje, (retetele medicale exista, se poate verifica situatia) in conditiile in care ele insele fac pe dracu'n patru ca sa nu munceasca mai nimic pentru si cu acesti copiii. Se poate verifica si acest lucru, intreband copiii... Doar daca nu le e frica inca. Se poate vedea in ochii lor frica. Asteptand ca dumneavoastra sa investigati cinstit, as aprecia ca sa le duceti, de ex, pe aceste 2 fiinte cu chip de om la un detector de minciuni, sau la un psiholog, si sa le puneti urmatoarele intrebari: Ati abuzat vreodata in vreun fel, fizic sau psihic, vreun copil? I-ati umilit vreodata? I-ati pus vreodata pe unii impotriva altora? Ati furat mancarea copiilor vreodata? etc etc etc Intrebare bonus: Cum ati fost angajate, si cum de inca mai sunteti angajate? (nu c-ar fi singurele angajate "nu stiu cum" in tara asta). Intr-o tara normala, nu hotii striga hotii! Multumesc frumos doamna/domnisoara Fartusnic.  

valy

03.04.2015 10:05

Dacă un spaţiu nu este adecvat şi nu poate fi adaptat nevoilor copiilor ar trebui schimbat. Care este motivul pentru care nu se renunţă la acest spaţiu impropriu? Să ai, ca director, un astfel de răspuns mi se pare derizoriu....nu putem interveni, nu putem schimba pentru că nu e spaţiul nostru.... D-na directoare ţin să vă aduc la cunoştinţă că, inclusiv o persoană fizică dacă închiriază un apartament are dreptul să aducă îmbunătăţirile pe care le consideră oportune astfel încat să aibă confortul dorit, caz în care proprietarul îi scade din chirie. Dvs.  de ce nu puteţi?

Pătru Liliana

09.04.2015 03:58

O  FOSTĂ                                                                                                                                    Nu  credeți că această foame de senzațional ,care are întotdeauna un iz de scandal , nu este de loc sănătoasă , mai ales cand este vorba despre învățămantul special ? Faceți referire oricum la o categorie de copii cu nevoi speciale și consider că ar fi absolut necesar să vă informați cu privire la veridicitatea informațiilor primite și abia apoi să le și publicați .Eu sunt o persoană neutră ,nu am cunoscut-o personal pe actuala doamnă director  ,știu doar că este soție de preot și este o persoană corectă,imparțială și foarte iubitoare cu elevii. Și asta o știu de la elevii din cămin, la care ați făcut referire în acest articol scandalos la adresa dansei.Dacă ați fi încercat să stați de vorbă și cu cațiva elevi din cămin(care nu pleacă săptămanal acasă)ați fi aflat, cu surprindere, de cate ori au fost mustrați de aceste onorabile ,,persoane,,că nu pleacă acasă, că îi vor arunca în stradă ,că trebuie să vină ele să facă de serviciu în zilele de sambătă și duminică pentru 1-2 copii care au rămas în cămin.Sau cum au luat decizii de capul lor, au sunat părinții și au trimis copiii cu autobuzul spre localitatea de domiciliu din mediul rural ,fără să se consulte cu conducerea școlii,ele nevenind la serviciu,dacă nu era nici un elev în cămin ,dar doamna director ,nefiind informată, a mers în control la cămin sambăta ...și ce să vezi? Surpriză ! Nimeni ! A fost atat de nervoasă și de revoltată ,încat a început să îi sune pe unii părinți ,să îi întrebe despre problemele de la cămin,despre nemulțumiri,etc.Există părinți care pot confirma cele menționate de mine.Probabil  că motive de genul acesta au stat la baza acestor ,,declarații,, ale respectivelor ,,persoane,, crunt de nemulțumite! Stimată doamnă director,va trebui ca pe viitor să țineți cont de proverbul ,,Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești ! ,, Dacă ați fi aplicat pedepsele cuvenite,( probabil că de multe ori ați fi avut motive să o faceți)nu s-ar fi creat acum astfel de probleme ,care să lezeze prestigiul acestei școli, creat cu atata trudă de domnul director BOGDĂNESCU. Și dansul a avut ,cu siguranță, nenumărate ocazii și motive să o facă....dar a fost un adevărat OM ,a ajutat angajații și a aplanat problemele,nu le lăsa să se acutizeze.Ar fi bine să îl contactați și pe dansul, să vă spună ce fel de persoane sunt cele două,cat de credibile pot fi spusele lor....Sunt cadru didactic plecat în urmă cu ani buni din această școală, dar sunt revoltată de faptul că ați împroșcat cu ......ceva urat mirositor în unele persoane care nu o meritau ,în favoarea unora care ar fi meritat din plin să -și plătească greșelile !  și toate astea ,dureros , s-au întamplat în săptămana  PATIMILOR !  Cred că era bine , cel puțin ,să așteptați pană după.....Vă doresc tuturor ,să aveți parte de un PAȘTE FERICIT ȘI LINIȘTIT ,așa cum îl meritați ,fiecare !  Menționez că toate aceste amănunte sunt adresate persoanei care a scris acest articol , care sper că va fi totuși postat la comentarii.  

Adauga comentariu