Actorul Armand Assante a revenit la Cluj după zece ani. Cum i se pare acum orașul și ce părere are despre film, televiziune și Emil Cioran

Actorul american Armand Assante (67 de ani) a avut, luni seara, o întâlnire cu presa și cu fanii. Îmbrăcat într-un costum albastru și încălțat cu cizme de cowboy, actorul și-a făcut apariția cu zece minute mai devreme. Foarte relaxat și deschis, Assante a discutat cu cei prezenți în spațiul special amenajat din Piața Unirii timp de aproape o oră.

A vorbit despre filme, despre televiziune, despre rolurile sale, dar și despre Cluj și România. Actorul consideră că acum se pot face foarte ușor filme nu neapărat datorită talentului, ci datorită tehnologiei. Clujul l-a regăsit dezvoltat mult în comparație cu anul 2007, când a fost prima dată aici.

“Clujul a crescut grozav de mult în ultimii zece ani. Arhitectura respiră cultură, este un oraș vechi de 2000 de ani. Se vede că cineva a investit serios. Nu ştiu detalii din spatele acestor investiții, dar văd cu ochii mei această schimbare şi cred că va continua să crească”, a declarat Armand Assante.

Jurnaliștii au fost curioși să afle ce mai știe actorul american despre România, mai ales că s-a declarat interesat de cultura și istoria popoarelor lumii. Armand Assante a fost extrem de impresionat de Emil Cioran.

„Aţi auzit de Emil Cioran? Sunt impresionat de mintea acestui om. Ce face o minte să lucreze aşa? E o minte poetică strălucită”, a punctat actorul.

Cât despre filme, după părerea sa totul se rezumă la bani și la tehnologie la ora actuală.

“Totul este legat de bani și din păcate la ora actuală în lume filmul este un mijloc media foarte scump. În 2008, când economia a intrat într-un colaps financiar, tehnologia a început să meargă ascendent. Acest lucru a făcut ca filmul să fie făcut foarte scump. În lume, acum există foarte mulți creatori de film care pot să facă filme datorită tehnologiei și nu neapărat talentului”, a spus Assante.

În opinia sa, televiziunile ar trebui să ajute filmul, marile companii de televiziune să difuzeze filme cu un conținut excepțional, de calitate, pelicule care rulează de cele mai multe ori la festivaluri de film și atât.

“Consider că filmul nu ar trebui confundat cu televiziunea. Cu toate acestea, ce vreau să spun este asta: am făcut parte din juriu în șapte festivaluri de film și 90%, poate chiar mai mult din acele filme au un conținut extraordinar. De aceea avem nevoie de o platformă de televiziune pentru că 90% din filmele pe care le veți vedea la festivaluri de film nu vor fi niciodată distribuite pe TV. Acesta este un fapt. Așa că nu poți disputa valoarea critică a televiziunii sau a televiziunii prin cablu care lucrează pentru a face filme. Sunt foarte multe companii acum care investesc în film. Dar ceea ce este trist este atunci când ai filme minunate, cu un conținut foarte bun, dar care nu sunt distribuite deloc. Și dacă televiziunea le-ar putea salva, atunci Dumnezeu să îi binecuvânteze pe cei care fac acest lucru. Există o limită foarte neclară între televiziune și film”, a spus actorul american.

Armand Assante se află la Cluj în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF 2017. Actorul a venit pentru premiera filmului The Wanderers, un film horror care spune povestea unui american, Louis (Armand Assante), cel mai faimos vânător de fantome și vampiri din lume, care
ajunge într-un sat din Transilvania, împreună cu un jurnalist israelian, Robert (Lior Ashkenazi). Ei pornesc pe urmele unei misterioase povești sângeroase petrecută în castelul Zalesky.

Adauga comentariu