In vizor

Acțiunile culturale ale Federației Centrul de Interes, sponsorizate cu sute de mii de lei de Primăria Cluj-Napoca

Susținerea activităților asociațiilor culturale, precum și a organizațiilor non guvernamentale (ONG) reprezintă unul dintre proiectele aflate anual pe masa consilirilor locali din Cluj-Napoca. Astfel, Federația Centrul de Interes, a cărei locație a fost folosită drept spațiu de distracție pentru un chef cu 200 de persoane în condițiile pandemiei de COVID-19, a beneficiat constant de fonduri nerambursabile din bugetul public al municipiului Cluj-Napoca. În acest mod, reușitele culturale ale Centrului de Interes, marcate în vara anului trecut de scandaluri publice privind utilizarea fondurilor nerambursabile alocate de Primărie, au culminat cu un chef, întrerupt de oamenii legii. 

Ultima alocare financiară de care a beneficiat Federația Centrul de Interes din Cluj a fost din iunie 2020, atunci când a primit suma de 470.000 lei pentru realizarea proiectului ,,Centrul de Interes Nucleu al artei contemporane clujene”.

La începutul anului trecut, Federația Centrul de Interes solicita fonduri nermbrusabile în sumă de 700.000 de lei pentru proiectul Centrul de Interes Nucleu al artei contemporane clujene.

În octombrie 2019, Federația Centrul de Interes primea suma de 40.000 de lei pentru proiectul Centrul de Interes – Performance Days, din suma inițială solicitată în valoare de 60.000 de lei. 

Centrul de Interes este o federație formată din mai mulți artiști și asociații, care s-au desprins din mai cunoscuta Fabrica de Pensule, în 2016. Centrul de Interes a fost inaugurat în 2017.

Centrul de Interes a fost conceput ca un proiect care să aducă în centrul atenției arta contemporană. Este cel mai mare spațiu de artă contemporană din România. 

În 9 ianuarie 2020, Primăria Cluj-Napoca anunța acordarea de finanţări nerambursabile de la bugetul local pentru proiecte şi acţiuni culturale.

DETALII AICI. 

Bugetul alocat a fost de 12, 6 milioane de lei (aproximativ 2,6 milioane de euro), mai mare decât în 2019.

Un număr de 182 de proiecte culturale şi de tineret au beneficiat de sprijin în anul 2019, în valoare de peste 11,98 milioane de lei.

„Finanțarea de la municipalitate a urmărit să subvenționeze sectorul cultural independent – ONG-urile locale și să susțină financiar proiecte specifice ale instituțiilor culturale importante din oraș”, anunțau reprezentanții Primăriei.

Chiar și în condițiile pandemiei, când desfășurarea evenimentelor culturale în spații închise au fost periclitate, Consiliul Local aproba în cadrul ședinței din data de 3 iunie 2020 alocarea unor sume însemnate. 

Astfel, Federația Centrul de Interes primea – 470.000 lei pentru Federația Centrul de Interes, în vederea realizării proiectului ,,Centrul de Interes Nucleu al artei contemporane clujene”.

În condiții epidemiologice extreme, generate de pandemia de coronavirus, pe lângă sesiunea de finanțare a ONG-urile din iarna anului trecut, Primăria anunța în vara lui 2020, „acordarea de finanţări nerambursabile de la bugetul local pentru proiecte şi acţiuni culturale, în anul fiscal 2020, sesiunea a II-a”.

Bugetul pentru a doua sesiune de finanțare a ONG-urilor și asociațiilor culturale, din iunie 2020, era de 2.800.000 de lei (aproximativ 580 000 de euro) pentru proiecte culturale, artistice, educaţionale, proiecte de tineret, proiecte culturale regionale și locale și pentru proiecte „Cluj 100”. 

Spre comparație, tot atunci proiectele pe domeniul social primeau o finanțare de doar 71.000 de lei.

Proiect de Hotărâre privind alocarea sumei de 470.000 lei de la bugetul local pe anul 2020, pentru Federația Centru de Interes, în vederea realizării proiectului „Centrul de Interes Nucleu al artei contemporane clujene

Acestea nu au fost singurele fonduri solicitate și primite de Federația Centrul de Interes din partea administrației locale, sume alocate din bugetul public. 

În iulie 2020, două asociații culturale clujene care activează în Centrul de Interes, centru deschis în 2017, dedicat artei contemporane, s-au aflat în plin scandal având ca miză finanțările publice.

Asociația Artiștilor CDI, unul dintre cei doi administratori ai spațiilor din Centrul de Interes, condamna prin intermediul unui comunicat abuzurile comise în ultimele luni de președintele Federației Centrul de Interes, profesorul universitar Florin Ștefan, și sesiza Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca cu privire la tentativa grupului constituit în jurul lui Florin Ștefan de a acapara finanțarea publică destinată întregii comunități artistice din Centrul de Interes.

Contactat pe marginea acestui scandal de Ziar de Cluj, Florin Ștefan nu a dorit să comenteze atunci acuzațiile celor de la Asociația Artiștilor CDI:

„Eu o să mă duc în instanță, avem un comunicat, mai multe nu o să vă spun”, declara Forin Ștefan în toiul scandalului din iulie 2020 pe fondul finanțării obținute de la Primărie între asociațiile grupate și cu interese distincte din cadrul Federației Centrul de Interes. 

CITEȘTE ȘI: Scandal „cultural” pe finanțările publice între Asociația Artiștilor CDI și Federația Centrul de Interes

În octombrie 2019, Federația Centrul de Interes primea 40.000 de lei pentru proiectul Centrul de Interes – Performance Day. 

Hotărâre privind alocarea sumei de 40.000 lei de la bugetul local pe anul 2019, pentru Federația Centrul de Interes, în vederea relizării proiectului Centrul de interes – Performance Days. 

 

Cu acel prilej, Federația Centrul de Interes solicita 60.000 de lei și primea 40.000 de lei din partea Primăriei Cluj-Napoca. 

Pentru activitatea culturală intensă pe care își propunea să o desfășoare în perioada 01 11 2019 – 30.11 2019, federația a incasat 40.000.00 lei din cei 60.000.00 solicitați inițial. Totul pentru organizarea Performance Days. 

CITEȘTE ȘI: Bani de la „nașu” Boc pentru ONG-uri mai mult sau mai puțin non profit

 

 

 

 

sursa foto: touch.facebook.com/centruldeinteres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *