Accidentul în care doi parașutiști s-au prăbușit pe Aerodromul Dezmir, trecut cu vederea de Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile

Accidentul din 10 iulie 2021 de pe Aerodromul Dezmir, județul Cluj, în care doi parașutiști au pierdut controlul parașutelor din cauza condițiilor meteo nefavorabile și s-au prăbușit, a fost ignorat de Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) pe motiv că a fost prea lipsit de importanță. Legea dă mână liberă AIAS să decidă care accidente merită să fie cercetate și care pot fi trecute cu vederea.

AIAS este autoritatea unică la nivel național cu atribuții în organizarea, efectuarea și controlul investigațiilor privind siguranța, în scopul determinării faptelor, cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea evenimentelor de aviație civilă și emiterea de recomandări pentru siguranța aviației civile, pentru prevenirea unor incidente/accidente viitoare din aviația civilă. În aceste condiții, Ziar de Cluj a solicitat acestei autorități un punct de vedere cu privire la accidentul de pe Aerodromul Dezmir.

Conducerea AIAS ne-a transmis că accidentul respectiv nu face obiectul cercetării sale.

„În urma informațiilor colectate și analizate de AIAS privind cele două evenimente de aviație civilă produse în data de 10.07.2021 pe Aerodromul Dezmir, județul Cluj, vă comunicăm că aceste evenimente nu fac obiectul unei investigații privind siguranța desfășurate de AIAS”, a declarat Ionuț Florian, directorul general AIAS.

Potrivit răspunsului comunicat de autoritate, legea permite ca anumite accidente ușoare să nu fie cercetate de AIAS. Așa s-a întâmplat și în cazul din Dezmir.

„În conformitate cu prevederile art. 7 alin. (3) din OG 26/2009, cu modificările și completările ulterioare, pentru accidentele și incidentele grave în care au fost implicate parașute, aeronave ultraușoare nemotorizate sau aeronave fără pilot la bord cu masa maximă la decolare mai mică de 150 kg, în urma cărora nu a rezultat decesul uneia sau mai multor persoane, AIAS poate decide să nu efectueze investigația privind siguranța aviației.

Totodată, potrivit prevederilor art. 2, alin. (4) din OG 26/2009, cu modificările și completările ulterioare, AIAS desfășoară investigații privind siguranța aviației civile independent de orice anchetă judiciară, disciplinară, administrativă sau de orice altă natură derulată de alte autorități și entități și nu are atribuții în stabilirea vinovăției sau a răspunderii juridice”, se mai arată în răspunsul AIAS.

Totodată, deși AIAS are ca atribuții investigarea și analiza pentru siguranța aviației, normele de securitate și siguranță de pe Aerodromul Dezmir intră în sarcina Aeroclubului României, în subordinea căruia se află aerodromul.

În urmă cu zece zile, reprezentanții Aeroclubului României ne-au comunicat să se află în desfășurare o anchetă internă cu privire la producerea acelui accident. Vă reamintim că reprezentanții Aeroclubului au avut nevoie de aproape o săptămână pentru a transmite informații cu privire la accidentul din 10 iulie.

Citește și:

Accident la Aerodromul Dezmir. Doi cursanți parașutiști s-au prăbușit. Comunicarea Aeroclubului României cu presa lasă de dorit

sursa foto: Facebook/ Aerodrom Dezmir

Adauga comentariu