Sanatate

Accidente oculare

Cateva obiecte simple din locuinta – agrafe pentru harie, tacamuri, unelte sau jucarii, folosite fara atentie, pun in primejdie ferestrele dvs. catre lume – ochii. Leziunile de tot felul ale ochilor pot sa fie si grave; ele pot fi prevenite  prin cateva gesturi simple.

 

 

Zgarietura corneei. Cele mai obisnuite leziuni ale ochiului afecteaza cornea – “fereastra” transparenta, de protectie, din fata ochiului. Corneea poate fi zgariata sau taiata prin contactul cu praful, murdaria, nisipul, aschiile de lemn, particulele metalice sau chiar marginea unei foi de hartie. De obicei, zgarietura este superficiala si atunci se numeste eroziune corneeana. Unele eroziuni de cornee se infecteaza si determina un ulcer corneean, care este un aspect de gravitate.

 

 

Activitatile zilnice pot determina abraziuni corneene. De exemplu, practicarea unui sport, reparatii domestice sau joaca unor copii care va pot zgaria cornea cu unghiile, printr-un gest accidental. Alte leziuni simple ale corneei apar in “accidentele prin stropire” – contactul cu substante chimice incepand de la antigel pana la substante de curatat domestice.

 

 

Deorece corneea este extrem de sensibila, eroziunile pot fi dureroase. Daca este vorba doar despre o zgarietura, puteti avea numai senzatia de nisip in ochi. Lacrimarea, vederea incetosata, sensibilitatea dureroasa sau roseate din jurul ochiului pot sugera o eroziune corneeana.

 

 

Autoingrijire. In cazul unei leziuni, solicitati cu promptitudine ingrijiri de specialitate. Masurile imediate pe care le puteti lua sunt:

 

 

–    Lasati sa picure apa calduta de la robinet peste ochi sau stropiti ochiul cu apa curata. Clatirea ochiului poate antrena corpii straini daunatori.
–    Clatiti de mai multe ori. Aceasta miscare repetata ar putea indeparta particulele de praf sau nisip.
–    Trageti pleoapa superioara peste cea inferioara. Genele pleaopei de jos pot “peria” corpul strain de pe suprafata interioara a pleaopei de sus.

 

 

Avertizare:

 

 

–    Nu aplicati plasturi sau pungi de gheata pe ochi. Daca un obiect a patruns chiar in ochi – de obicei la forjare – nu apasati pe globul ocular.
–    Nu va frecati pe ochi dupa o leziune. Aceasta poate agrava o eroziune corneeana.

 

 

Stropirea cu substante chimice. Daca va stropiti cu o substanta chimica, clatiti-va imediat cu apa. Puteti folosi orice sursa de apa potabila curata. Este mai important sa incepeti repede sa clatiti decat sa cautati apa sterila. Clatirea cu apa poate dilua substanta chimica. Continuati sa clatiti ochiul timp de cel putin 20 de minute, mai ales daca ochiul a fost expus la substante de curatat domestice care contin amoniac. Apoi solicitati asistenta medicala de urgenta.

 

 

Corpul strain intraocular. Copiii si adultii sunt afectati in aceeasi masura de astfel de accidente. Cateodata, puteti prin anumite manevre, sa reusiti sa indeparati corpul strain patruns in ochi; in alte situatii, este necesar consultul de specialitate. Daca nu este nimeni prin preajma sa va ajute, incercati sa curatati ochiul prin clatire. Folosind o cescuta sau un pahar, spalati ochiul cu apa curata. Pozitionati paharul astfel incat marginea lui sa se sprijine pe osul de la baza orbitei si picurati apa inauntru, mentinand ochiul deschis. Daca nu reusiti sa va curatati ochil, solicitati asistenta medicala de urgenta.

 

 

Pentru a indeparta un obiect intraocular la o alta persoana, tineti cont de urmatoarele recomandari:

 

 

–    Nu frecati ochiul. Spalati-va mainile inainte de a examina ochiul. Asezati persoana intr-un loc bine iluminat.
–    Localizati-va vizual corpul strain intraocular. Examinati ochiul tragand in jos cu blandete pleopa inferioara si solicitand persoanei sa priveasca in sus. Inversati manevra pentru pleoapa superioara. Apucati pleaoapa superioara si examinati ochiul in timp ce persoana priveste in jos. In cazul in care constatati ca obiectul a patruns in globul ocular, aplicati peste ochi un tampon steril sau material curat.
–    Nu incercati sa indepartati dvs. corpul strain intraocular.
–    Daca obiectul este de dimensiuni mari si face dificila inchiderea ochiului, acoperiti-l cu un pahar de hartie lipt de frunte si restul fetei. Solicitati asistenta medicala imediat.
–    Daca obiectul pluteste in pelicula de secretii lacrimale sau pe suprafata oculara, puteti sa-l indeparati prin clatire sau manual. In timp ce mentineti pleoapa superioara sau inferioara deschisa, folositi o bucata de vata umezita sau coltul unui servet pentru a indeparta corpul strain, incercand sa-l atingeti foarte usor. Daca nu reusiti sa scoateti cu usurinta obiectul, acoperiti ambii ochi cu un prosop moale si solicitati asistenta medicala de urgenta.
–    Daca reusiti sa indepartati corpul strain, clatiti ochiul cu o solutie de irigare de uz oftalmologic sau cu apa simpla.

 

 

Daca durerea, tulburarile de vedere sau roseate persista, solicitati asistenta de specialitate.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *