In vizor

Academia de Muzică din Cluj, campus universitar de 37 de milioane de euro. După ce au fost duși cu zăhărelul de Boc, Academia va avea sediu nou la Colina

Academia de Muzică va rămâne fără sediu începând cu anul 2023. Deoarece situația este una gravă și urgentă, a intervenit Ministerul Dezvoltării care și-a asumat alocarea fondurilor pentru realizarea unui campus universitar la Colina, pe șantierul fostului spital regional de urgență.

Situația Academiei de Muzică este una care datează de mulți ani, Boc fiind cel care a promis că le va oferi un nou sediu. După cum bine știm, multe dintre promisiunile edilului rămân în acest stadiu, reprezentanții Academiei au fost nevoiți să caute soluții alternative. Astfel că, după ce au reușit întăbularea terenului de la Colina, Academia a reușit să obțină fonduri de la Guvern pentru demararea acestui proiect.

”Academia de Muzică este în acest moment singura Universitate din România care nu deține un sediu, o clădire pentru desfășurarea activității didactice, nu mai spun că domeniul nostru fiind și vocal-acustic, vorbim aici și de o sală de concerte. Biserica Greco-Catolică Unită cu Ro ma a obținut această clădire în urma retrocedării, respectiv clădirea în care noi ne desfășurăm activitățile didactice. Indiscutabil ne-am supus hotărârilor instanței și trebuie să eliberăm clădirea, conform legii 165/2013, până în 2023. 2023 este pentru noi deadline. Pe acest lucru am marșat la toate întâlnirile cu toate comisiile. Au înțeles că este o dramă, că nu nu avem ce să facem, nu avem nicio opțiune. Nu mai avem o altă clădire. A fost foarte greu, a fost multă birocrație. Este foarte greu și pentru mine să cred că statul român vine și finanțează un campus universitar, cred că este prima investiție de acest fel”, potrivit recotrului Academiei de Muzică.

Terenul de la Colina, întăbulat după 11 ani

În anul 2006 Consiliul Județean a semnat un protocol de predare-primire a obiectivului de investiții Spitalul Regional de Urgență și a terenului aferent acestuia situat în strada Bucium cu Ministerul Educației, și dat în administrarea Academiei de Muzică.

Din 2006 și până în decembrie 2017 terenul, în suprafață de 20.071 mp a fost blocat de litigiile apărute prin Legea 10. Academia Națională de Muzică a reușit, după 5 instanțe judecătorești,

Întăbularea terenului și a clădirii existente în decembrie 2017, demarând întocmirea documentației și a studiului de fezabilitate pentru construirea campusului universitar, folosind vechea amprentă a construcției existente.

”Nu se știa la acea dată ce se întâmplă cu acel teren. Eu nu știu de ce a fost abandonată acea lucrare, spitalul. Au început litigii cumplite acolo, pe Legea 10 care au blocat total terenul. Nu s-a putut face nicio investiție. Macăr dacă am fi știut că sunt litigii și nu se poate face nimic. Noi nu aveam nicio altă variantă. Au fost tot felul de persoane, de exemplu cineva afirma că străbunicul a fost paznic la o fabrică unde se confecționau cărămide din lut și are dreptul la o parcelă. Nu au avut argumente. Au fost oameni care au crezut că acum este momentul să obțină ceva. Au fost și instituții care au crezut că se interferează terenul cu terenul lor, Primăria și USAMV, dar s-a dovedit că ei aveau teren mai în spate. Academia de Muzică a avut cinci instanțe judecătorești până când am reușit să curățăm acest teren și să îl facem liber de sarcini. În 2017, în luna decembrie, l-am întăbulat: 20.71 de mp, 2 ha. În momentul când am întăbulat terenul am spus că aceasta este șansa noastră și am refăcut studiul de fezabilitate. În primul rând am păstrat amprenta. Toate ruinele se dărâmă și ajungem la structura de beton. Amprenta s-a dovedit funcțională pentru noi și de aceea am păstrat-o, și în plus, acolo au fost investiți mulți bani publici care s-ar fi pierdut. Dar acei bani au fost salvați pentru că noi continuăm lucrarea peste ceea ce s-a făcut”, explică rectorul.

Investiție de 38 de milioane de euro pentru un nou campus

Conform Hotărârii de Guvern din 30 decembrie, publicată în Monitorul Oficial în 7 ianuarie a fost aprobată finanțarea obiecticvului de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării , procedura de licitație și lucrările se vor realiza de către Compania Națională de Investiții care este beneficiar pe perioada investiției, după care beneficiar va fi Academia de Muzică.

Valoarea totală a investiției este de 176.488.000 lei, respectiv 37 de milioane de euro, fiind cea mai mare investiție a statului român în Cluj-Napoca după stadionul Cluj Arena.

Durata construcției este de 24 de luni

”Caietul de sarcini va fi finalizat săptămâna viitoare și poate fi demarată procedura de licitație. Perioada de execuție este de 2 ani. Licitația înseamnă proiect tehnic + construcție sperăm să dureze între 3 și 6 luni, caz în care ne-am putea încadra pentru ca lucrarea să fie gata până în 2023. Dacă începem lucrările în luna mai, în 2023 am putea să ne mutăm. În acest moment este singura noastră șansă să avem un sediu. Acum plătim 13.500 de lei, în momentul în care expiră termenul de 10 ani ni se va cere 2000 de euro/mp pe care nu avem de unde să îi dăm”, a menționat rectorul.

Noua clădire va cuprinde săli de curs, rectorat, două săli pentru artă scenică, sala de conferințe, o sală pentru orgă de 300 de locuri, cămine pentru studenți cu 204 locuri, spații de parcare foarte generoase.

Cea mai importantă investiție esre reprezentată de sala de concerte, cea care costă 14 milioane de euro din investiția totală.

Sala de concerte va fi o sală europeană pe care ne-am dorit-o de mult. Nu avem la Cluj o astfel de sală. Va fi o sală modernă, cu multe facilități cu o capacitate de 850 de locuri. Avem o scenă foarte mare cu loc pentru 78 de instrumentiși, raportat la ceea ce are are Operă care are o capacitate de puțin peste 60. Sala de concerte costă 14 milioane de euro. Va fi o sală cu o înălțime de 19 metri pentru o acustică foarte bună. Lucrăm cu un arhitect foarte bun să alegem cele mai bune materiale.

Proiectul de pe 21 Decembrie, promis de Emil Boc încă așteaptă implicarea unui investitor privat.

”Pe 21 decembrie noi avem 2700 de mp pe care i-am întăbulat pentru că acolo trebuia să fie un centru cultural. Sper că se va realiza până la urmă. Sunt probleme pentru că nu a fost găsit pe cineva interesat de parteneriatul public-privat. Pentru că se dorește ridicarea unui hotel acolo. În momentul când găsește acest lucru, acel proiect se va realiza. Acolo este făcu proiectul tehnic”, potrivit rectorului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *