Diete

Abuzul de carne si grasimi

Biblia nu interzice carnea, dar recomanda abtinerea de la consumul excesiv al acestui aliment. Nu renuntati insa de tot la grasimile din alimentatie!

Ele sunt esentiale, de exemplu, pentru buna functionare a creierului, in a carui componenta intra 60% lipide si mentin constanta temperatura corpului, fiind rezerve de energie. In exces, carnea iti poate afecta inima si poate creste riscul de cancer.

Continut si consum de carne

Carnea este bogata in proteine, vitamine si minerale, fiind o sursa importanta de energie. Prin consumul de carne, iti asiguri necesarul de vitamine din complexul B, vitaminele A si D si de minerale, precum fier, potasiu, zinc si fosfor. Cu toate acestea, daca faceti abuz, in special de carne de vita sau de porc, veti asimila grasimi saturate, acestea fiind un factor favorizant pentru bolile de inima.

Carnea este greu de digerat, fiind nevoie de 15-20 de ore pentru a fi absorbita in intestin. Prin procesul de digestie, multe dintre toxinele din carne sunt acumulate in ficat, rinichi si in intestinul gros. De aceea, daca veti manca prea multa, puteti avea si probleme, precum constipatie, tulburari gastrice, intestinale, pancreatice si ale sistemului biliar.

Ce cantitati sunt recomandate? Dieta dvs. zilnica poate sa includa doua portii de proteine, care trebuie sa provina atat din surse animale, cat si vegetale. Ideal ar fi insa sa nu mancati zilnic carne, ci o data sau de doua ori pe saptamana si in cantitati moderate. De asemenea, cel mai bine ar fi sa alegeti carnea de pasare, pestele sau cea de vita fiarta. Iata cateva exemple recomandate pentru o singura portie:

–    100 g de carne rosie fara os (vita slaba, miel sau porc);
–    100 g de carne de pasare fara os;
–     100 g de peste (somon, sardine sau ton).

Nutritionistii sustin ca in general necesarul de proteine pentru un barbat adult trebuie sa fie in jur de 60 g, iar pentru o femeie de 45 g pe zi. Iata recomandarile lor in privinta unor sortimente de carne :

– Baconul contine 16 g de grasime la 100 g de produs. Acesta are un continut ridicat de sare si nitrati. Consumti-l in cantitati mici.

– Carnea de vita are circa 5 g de grasime la 100 g, jumatate din aceasta cantitate fiind grasimi mononesaturate, care ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Este recomandat sa inclufeti cantitati moderate de carne slaba de vita in dieta.

– Puiul fara piele are 3 g de grasime la 100 g, fiind o buna sursa de nutrienti.

– Sunca presata are 3 g de grasime la 100 g si un continut ridicat de sare. Poate avea si un adaos mare de aditivi. Consumti sunca doar ocazional.

– Carnea de miel este destul de grasa (8 g de grasime la 100 g), insa, potrivit specialistilor, poate fi inclusa in alimentatie cu moderatie.

– Organele, mai ales rinichii si ficatul, sunt mai sarace in grasimi decat carnea si sunt bogate in vitamina A si in fier.

– Carnea de porc are 4 g de grasime la 100 g. Este indicat sa consumati ocazional muschi si pulpa degresata.

– Carnatii contin 25 g de grasimi la 100 g si la prepararea lor sunt folositi aditivi, emulgatori si sare. Evitati pe cat posibil consumul lor.

Ce este mult imbolnaveste

In conceptul medicinii naturiste, a manca zilnic carne constituie un mare si inutil abuz. Trebuie sa stim toti ca in practica alimentatiei moderne cele mai multe preparate din carne abunda in aditivi alimentari, uneori utilizandu-se peste cinci E-uri la un singur tip de produs.

Impotriva consumului sau abuzului de carne exista cateva argumente de netagaduit. Fiziologic vorbind, consumul de carne nu este absolut necesar organismului uman, fiindca principiile nutritive existente din acest aliment pot fi preluate din altele. Este suficient sa amintim, ca surse valoroase de proteine superioare celor din carne ciupercile, branzeturile, unele legume, cerealele integrale, ouale si pestele. Efortul digestiv pentru metabolizarea carnii este foarte mare – in special pentru ruperea lanturilor de aminoacizi -, iar pH-ul are tendinta de a vira rapid spre acid, dupa consumul de carne.

Dupa un pranz bogat, carnea nu are efecte negative pe loc, insa statisticile demonstreaza ca, in a doua jumatate a vietii, cei care au consumat abuziv carne au o patologie mult mai problematica decat ceilalti.

Abuzul de grasimi – practica ce duce la cresterea mortalitatii datorate bolilor cardiovasculare – este gasit responsabil de majoritatea nutritionistilor. Nivelul colesterolemiei si lipemiei creste o data cu cantitatea de colesterol din dieta si cu numarul de calorii furnizate de lipide in ratia zilnica.

Studii specializate semnaleaza faptul ca lipseste cancerul de san la populatiile cu consum de lipide ce contin sub 10 % acizi grasi naturali; pentru o crestere de 5 % a caloriilor prin aport de grasimi saturate, riscul de cancer de san se amplifica cu 50 %. Populatiile care consuma foarte multa carne (uneori si de trei ori pe zi!) au o incidenta foarte mare a cancerului. Se poate preveni aparitia unor tipuri de cancer daca veti manca maximum 500 g de carne rosie, putin procesata, pe saptamana. Abuzul de carne mai este responsabil si pentru unele boli cum sunt guta, pancreatita, litiaza urica, dermatozele si altele.

Consumul in exces duce la un aport caloric suplimentar, iar in timp, la obezitate. Carnea contine, pe langa proteine, si o proportie semnificativa de lipide saturate, care cresc riscul de ateroscleroza. Tot consumul exagerat de carne determina un tranzit intestinal lent, cu aparitia constipatiei cronice. Poate aparea si halena, deoarece produsul final dupa metabolizarea carnii este amoniacul, care se elimina si respirator. Carnea de animal tanar favorizeaza aparitia gutei. Cand carnea este consumata sub forma de mezeluri sau semipreparate, continutul caloric se poate dubla si creste aportul de sare, periculos in caz de hipertensiune arteriala.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *