ABUZ. Polițist clujean, filmat în timp ce îl împingea și amenința pe reporterul NCN. A scris un proces verbal imaginar și a șterpelit-o de la locul faptei. IPJ a demarat o anchetă: „Agentul constatator nu a aplicat nicio sancțiune" VIDEO

Un incident între un polițist din cadrul IPJ Cluj și un reporter al postului de televiziune NCN a avut loc, marți seara, în parcarea unui centru comercial din cartierul Mănăștur.

 

În jurul orei 21.00, un echipaj al Poliției Rutiere Cluj-Napoca a oprit un autoturism înmatriculat în Bulgaria, pe Calea Mănăștur. Echipajul i-a indicat tânărăului aflat la volan să oprească în parcarea unui centru comercial din apropiere, unde se afla și un reporter NCN în timpul liber. 

 

În acel moment, jurnalistul s-a apropiat cu camera pornită de locul incidentului, fără să deranjeze sau să împiedice munca agenților. Imediat ce a observat că este filmat, unul dintre agenți s-a răstit la reporterul NCN Mircea Barbu și i-a spus să plece de-acolo, invocând o lege privind datele cu caracter personal.

 

 

Polițist: Da domnu'?

Reporter: Bună seara! Sunt curios ce s-a întâmplat. Atât.

Nu fiți curios. Mergeți, vă rog. N-aveți treabă...

Dar sunt în spațiul public. Pot să filmez, stați liniștit.

Da, dar e vorba de legea protecției datelor cu calitate privată...

Stați liniștit că nu la asta se referă GDPR. Ar trebui să știți mai bine. “

 

 

După acest schimb de replici, polițiștii s-au întors la mașină cu actele tânărului, iar reporterul NCN s-a apropiat de mașină soferului, pentru a-l întreba ce s-a întâmplat.

Enervat, polițistul a ieșit din mașină și s-a îndreptat spre jurnalist, care era însoțit de o colegă de la „Ziar de Cluj”, l-a bruscat și împins, după care i-a cerut să se legitimeze.

 

 

Polițist: Bună seara! Îmi arătați, vă rog, un buletin?

Reporter: Nu am un buletin la mine.

Dați-mi, vă rog, un buletin...

(în acest moment, polițistul îl impinge pe jurnalist)

Nu mă atingeți, vă rog! Nu mă atingeți! Nu mă intimidați!

 

 

Altercația a durat minute bune, timp în care colega jurnalistului, Mihaela Trif, a încercat să le explice agenților că Mircea Barbu este jurnalist, filmează într-un spațiu public și își face meseria.

 

Agenții au refuzat să se legitimeze de mai multe ori. Au făcut-o la insistențele reporterului NCN și asta în timp ce îi cereau datele personale, pentru a-i scrie un proces verbal pe motiv că „a staționat pe carosabil”. Asta în condițiile în care drumul pe care se afla mașina oprită de aceștia și parcarea nu sunt domenii publice, deci polițiștii nu pot sancționa o persoană pentru staționare. Mai mult, era clar că jurnalistul se afla în exercițiul funcțiunii, nu-i împiedica pe agenți să-și facă treaba și nu a refuzat legitimarea. Incidentul s-a terminat cu amenințări din partea polițiștilor și fără nicio explicație cu privire la motivul procesului verbal. Explicațiile au venit a doua zi de la departamentul de presă al IPJ.

 

„Conducerea inspectoratului a dispus efectuarea unor verificări cu privire la aspectele semnalate de dumneavoastră, pentru a se stabili dacă au fost încălcate normele de conduită profesională a polițistului. În situația în care se vor constata încălcări, vor fi dispuse măsurile care se impun. În ceea ce vă privește, vă comunicăm că, până în prezent, agentul constatator nu a aplicat nicio sancțiune contravențională.”

 

Jurnalistul va depune o plângere în cursul zilei de miercuri. Redacția NCN atrage atenția asupra limitării dreptului la liberă exprimare în spațiul public și le cere forțelor de ordine să le permită jurnaliștilor, în limitele prevăzute de lege, să-și desfășoare activitatea profesională. Jurnalistul agresat va depune o plângere la IPJ în cursul zilei de miercuri.

 

Mai jos, filmul incidentului:

 

Adauga comentariu