Din oras

Absolvenții Școlii de Poliție au depus jurământul pentru gradul de agent

Cei 117, elevi care au abolvit cursurile Școlii de Poliție „Septimiu Mureșan” au depus jurământul într-un cadru solemn, sub privirile înlăcrimate ale rudelor și prietenilor. De acum, absolvenții sunt agenți de poliție și la sfârșitul acestei luni urmează să ocupe posturile libere din structurile Poliției Române. 

În poziție de drepți, purtând cu mândrie uniforma de polițist, cei 116 absolvenți din cadrul Școlii de Poliție „Septimiu Mureșan” au așteptat nerăbdători rodul muncii lor din ultimii doi ani. 
Sub soarele dogoritor, aspiranții carierei de reprezentant al legii nu au schițat niciun gest care să trădeze inconfortul pe care îl simțeau. Și-au menținut poziția uneori de drepți, alteori pe loc repaos și au continuat să salute cu respect ori de câte ori a fost necesar în cadrul ceremoniei care s-a desfășurat pe ritmuri de fanfară și sub conducerea directorului Sorin Gorzan care a susținut un discurs scurt, menit să îi încurajeze pe tinerii absolvenți înaintea primilor pași în lume. 

„Sunteți la un început de drum, nu la un sfârșit. Sunteți astăzi merituoși abolvenți, agenți de poliție, purtători ai speranțelor noastre de ordine, de siguranță, de dreptate. Viața vă va scoate în cale multe obstacole care vor fi mult mai grele decât o notă proastă. Veți avea poate parte de șefi dificili, de oameni traumatizanți și de multe ori atât de absurzi. Veți cunoaște durerea și pierderea, crize și pași înapoi și poate vor veni de nicăieri și vă vor pune la pământ. Dar, spre deosebire de alți tineri, voi v-ați dezvoltat deja rezistența și maturitatea pentru a vă ridica, pentru a vă scutura de praf și a depăși necazul, mergând mai departe. Voi puteți să faceți asta. Puteți să îi ajutați pe alții. Fiindcă acesta este rolul poliției, de a-i ajuta pe alții”, a spus directorul Sorin Gorzan. 

Însă pentru ei, emoțiile nu s-au terminat aici. În 31 iulie, tinerii agenți de poliție vor aștepta nerăbdători să afle județul în care au fost repartizați, unde vor proteja interesele cetățenilor de acum înainte. Cei 73 de băieți și cele 44 de fete vor dori, desigur, să fie repartizați cât mai aproape de casă, însă pentru cei cu medii mai mici și șansele sunt la fel de mici. 

„Majoritatea sunt din Ardeal, județul Cluj, Bistrița, Satu-Mare și imediat după acordarea gradului profesional va avea loc repartiția în care vor afla în ce județ vor fi repartizați în ordinea descrescătoare a mediei de absolvire. Posturile sunt în toată țara. Majoritatea vor să își aleagă în județul de unde provin, dar s-ar putea până intră ei în fața comisiei, locurile din județul lor să se termine și atunci să își aleagă un județ din apropiere sau sunt care doresc să meargă în București, în capitală. Sunt tineri și au perspective”, a explicat Alice Popa, purtătorul de cuvânt al Școlii de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj. 

scoala de politie

Însă dintre cei 117 absolvenți, trei dintre ei au avut rezultate deosebite: Cătălin Aurelian Păcurar (media 9,73), Darius Marius Pop (media 9,67) și Mihaela Rusu (media 9,65). Șeful de promoție, vizibil emoționat a mărturisit că rezultatele pe care le-a obținut au mers mână în mână cu respectul și lucrul în echipă pe care le-a învățat în cei doi ani de studiu. Cătălin Aurelian Păcurar va rămâne în istoria școlii printr-o placă de onoare pe care o vor putea vedea viitoarele generații. 

„Au fost grei acești ani, dar au fost frumoși fiindcă am avut un colectiv frumos și unit. Am ales meseria fiindcă oferă respectul societății și este bine plătită, iar faptul că am reușit să fiu pe placheta de onoare este un lucru extraordinar pentru mine”, a mărturisit șeful de promoție. 

catalin andrei pacurar

În fiecare an, Școala de Poliție distribuie câteva locuri speciale pentru minorități, pentru a face mai ușoară comunicarea între forțele de ordine și entniile din România. 

„Intenția care a stat la baza creării acestor locuri speciale pentru etnii a fost de a  fi mai aproape de aceste comunități. Cunosc limbajul, cunosc obiceiurile și atunci pot să aduc un spor de profesionalism și cunoștințe în comunitatea respectivă. În momentul în care au dat admitere în 2015, trei locuri au fost pentru minoritățile maghiare și două locuri pentru alte minorități. Toate cele cinci locuri au fost ocupate și toți cei cinci elevi se află astăzi în rândul absolvenților”, a explcat Alice Popa. 

Festivitatea s-a încheiat cu un marș al absolveniților care, îndată ce au primit ordinul de rupere a rândurilor au renunțat la seriozitate și poziția de drepți și s-au bucurat, îmbrățișat și au plâns, asemenea oricăror proaspăt absolvenți. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *