De cartier

Abia extinsă, strada Bună Ziua va face loc unui nou ansamblu imobiliar

Un nou proiect imobiliar situat pe strada Bună Ziua s-a aflat în dezbaterea comisiei de urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, ansamblu imobiliar cu multiple funcțiuni, dar și cu destinație de spații locative pentru realizarea căruia profilul străzii ar putea suporta anumite modificări. Recent modernizată și inaugurată în prima zi a ridicării stării de urgență, după extinderea și dotarea cu benzi suplimentare, cu plantarea și apoi renunțarea la arborii din mijlocul trotuarului, zona ar putea face loc în viitorul apropiat unui ansamblu imobiliar cu cinci clădiri cu destinație de locuit și un imobil mixt.

ArchDesign a prezentat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) în cadrul ședinței comisiei de urbanism (CTATU), prin care se are în vedere realizarea unui ansamblu cu 6 imobile pe strada Bună Ziua. 

„Astfel, se propune amplasarea la frontul străzii a unui imobil mixt cu locuințe colective la etajele superioare, spațiu comercial la parter, spații tehnice și parcare la nivelul celor trei subsoluri și 5 imobile de locuințe colective cu amenajările aferente”, se arată în detaliile tehnice ale proiectului. 

Noul proiect va duce la reorganizarea accesului carosabil

Amplasamentul pe care se dorește realizarea investitiei propuse se afla în zona sudica a intravilanului municipiului Cluj-Napoca, pe strada Buna Ziua. Zona reglementată prin P.U.Z. prezintă următoarele vecinătăţi: 

-La nord–strada Bună Ziua

-La sud –afluentul pârâului Becaș

-La vest–strada Camil Petrescu

-La est –proprietăți private

Recent, strada Bună Ziua a făcut obiectul unor lucrări de modernizare și supralărgire, respectiv lucrări privitoare la rețelele edilitare existente (canalizare, apă, gaz, electricitate, telefonie, iluminat public) și branșamentele aferente acestora.

Strada Bună Ziua este un drum modernizat cu 3 benzi de circulație, din care două la urcare și una la coborâre dinspre Calea Turzii spre intersecția cu străzile Măceșului -Trifoiului. 

Strada are o lățime totală de 16 metri, dintre care 9.75 metri dedicați circulației rutiere (trei benzi de circulație, în loc de două), două piste de biciclete de câte 1,15 m și două trotuare, de câte 2 metri.

Imobilul mixt va avea accese pietonale separate pentru spațiul comercial și locuințe.

Parcajele se vor organiza în subsoluri. Perimetral construcțiilor va exista un trotuar de protecție în limita posibilitățiilor având în vedere diferența de nivel datorată pantelor terenului.

Se propune reorganizarea accesului carosabil la nivelul parcelei.

Arhitecții propun reorganizarea accesului pe parcela, fără a afecta circulația existentă.

Se propune, astfel, realizarea unui acces exclusiv pietonal din strada Bună Ziua, iar accesele auto și pietonale pe parcelele propuse se realizează din strada Camil Petrescu.

Întrucât în zona studiata pot fi evidențiate anumite suprafețe de teren aflate încă sub potențialul lor de dezvoltare, după cum apreciază proiectanții, aceștia propun realizarea – pe o suprafață de teren de cca 15.000 mp a unui ansamblu imobiliar format din 6 clădiri, din care imobilul situat la strada Bună Ziua va avea funcțiuni mixte, spații comerciale și locuințe (un număr de 89 de apartamente), regimul de înălțime propus fiind de 3S+P+5E+Er+Et, plus alte 5 imobile a câte 16 apartamente fiecare, cu regim de înălțime propuse de S+P+3E. 

Potrivit arhitectului, parcajele auto și cele pentru biciclete vor fi amenajate la subsolul fiecărui imobil.

Astfel, fiecare dintre cele cinci imobile de locuințe colective vor avea câte 16 locuri de parcare, iar imobilul mixt va avea circa 170 de locuri de parcare la subsol, cu acces din strada Camil Petrescu.

„În vederea modernizarii circulatiei din zona și a fluidizarii traficului se propune realizarea unei legături între străzile existente Pompiliu Teodor și Camil Petrescu prin realizarea unui drum cu sens unic conform profilului stradal IV.2 din PUG Cluj-Napoca, cu latimea de 9,00 m cu supralărgire la 12 m in zona accesului pe parcela unde se propune realizarea imobilului mixt.

Pentru aceasta se propune cedarea unei suprafete de teren din terenurile care fac obiectul prezentei documentatii”, se arată în detaliile proiectului analizat în ședința de urbanism. 

Împrejurul construcțiilor se va realiza un trotuar cu lățime variabilă. Apele pluviale vor fi deversate în reteaua colectoare publică.

Prin proiect se propune devierea conductei de gaz existența pe amplasament (DN 400 SRM ClujI –SRM Cluj II).

Având în vedere necesitatea creării unui etaj tehnic (cu funcțiuni strict tehnice) în zona circulației pe verticală în imobilul propus (casa de scară, ascensoare) pentru zona M3v se propune modificarea înălțimii maxime la 27 m. Deviere conductă de gaz existenta în partea sudică a amplasamentului -reamplasare stâlp electrica aflat pe drumul propus pe latura vestică a zonei M3v propusa – stabilirea profilelor transversale pentru strazile Pompiliu Teodor și Camil Petrescu – organizarea acceselor (auto și pietonale) pentru parcelele constituite prin PUZ. Construcțiile existente pe amplasament se vor desființa în baza unui proiect de desființare, fiind vorba de un teren ocupat în prezent de halele industriale ale Vitacom.

Reacția vecinilor 

Reacția vecinilor a vizat modificarea regimului de circulație din zona străzilor Camil Petrescu și Pompiliu Teodor, acestea fiind străzi private aflate în proprietatea locuitorilor din ansamblurile imobiliare de pe ambele străzi. În plus, localnicii de pe strada Camil Petrescu, situată în imediata apropiere a terenului vizat, au solicitat diminuarea regimului de înălțime pentru cele 5 clădiri de locuințe: propunerea proiectanților este P+3E, în contextul în care imobilele din imediata apropiere au un regim de P+2E. 

De altfel, reprezentanții administrației locale au solicitat un beneficiu public din partea investitorului, astfel încât zona să beneficieze fie de o creșă, fie de o grădiniță. 

Proiectul dezbătut în ședința de urbanism poate fi consultat aici. 

În acest context, reprezentanții comisiei de urbanism au solicitat câteva modificări punctuale în cazul proiectului – regim de înălțime P+2 pentru imobilele cu destinația de locuințe, regim P+4 pentru clădirea cu funcțiuni mixte, extinderea străzii Camil Petrescu pe toată suprafața la o dimensiune de 12 m, suprafață pentru locurile de joacă și propunere privind dotarea zonei cu o creșă sau grădiniță – și reanalizarea sa în comisia de urbanism. 

Proiectul este realizat de Archdesign SRL pentru beneficiarul SC Vitacom.

În mai 2020, odată cu ridicarea stării de urgență, strada Bună Ziua a fost redată circulației, după ce lucrările au fost finalizate și inaugurate de primarul Emil Boc. Proiectul a constat în modernizarea și extinderea străzii Bună Ziua și amenajarea sensului giratoriu la intersecția străzilor Trifoiului-Fagului-Măceșului-Bună Ziua. Strada are o lungime de 1.160 ml, iar valoarea lucrării a fost de 19.758.582,25 Lei/TVA, investiția fiind suportată din fonduri de la bugetul local.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *