Aberant sau nu: de ce Primăria obligă cetățenii să dețină Avize de Telefonizare de la un singur furnizor?

Dacă vrei să te apuci de construcția unui imobil, fie vorba de un bloc sau de o casă, atunci vei avea nevoie de o sumedenie de acte de la autoritățile competente. În plus, vei fi obligat să obții și un Aviz de Telefonizare Telekom, ale căror tarife tocmai au fost majorate. Într-o perioadă a avansului tehnologic, a digitalizării, municipalitatea clujeană te obligă să deții și un aviz de telefonizare, însă nu de orice fel, ci de la compania Telekom, fosta Romtelecom. (Telekom Communication Romania, companie în care statul român are o participație de 46%, iar acționarul majoritar este Deutsche Telekom).

De ce este necesar acest aviz?

Obiectivele noi sau cele care urmează să fie modificate sau extinse, trebuie să prezinte în vederea obținerii Autorizației de Construire și Avize de Amplasament. Avizul de Telefonizare este solicitat atunci când imobilul se află în zonă de servitute a unor magistrale de comunicații.

Un Aviz de Telefonizare trebuie să ateste faptul că racordarea viitoare a obiectivului (proiecte case, proiecte de branșament sau rețele edilitare, locuințe colective va fi posibilă, iar rețeaua de comunicație din zonă nu va fi afectată de construcția clădirii sau de modificările ulterioare pentru care se solicită Autorizația de Construire, iar furnizorul din zona obiectivului – pentru Cluj-Napoca este vorba despre Telekom - va trebui sa dea un aviz favorabil sau nefavorabil, în funcție de situație, cu explicațiile și condițiile care au stat la baza acestei decizii.

Analiza din punct de vedere al autorității emitente a documentației depuse de către solicitant și emiterea avizului de specialitate (în acest caz – Aviz de Telefonizare) reprezintă servicii prestate și, potrivit prevederilor legale privind aprobarea tarifelor pentru serviciile prestate de autoritatea emitentă, se tarifeaza diferit de la un furnizor la altul.

Ei bine, Telekom tocmai a ajustat aceste tarife recent, astfel încât persoana fizică sau juridică care dorește să obțină un Aviz de Construire, va fi nevoită să obțină în prealabil și un Aviz de Telefonizare.

click foto pentru imagine completă

”Avizele de Telefonizare Telekom se obțin pe baza unui Certificat de Urbanism. Acestea sunt solicitate în baza unui Certificat de Urbanism. Iar ulterior, cu avizele obținute, poți solicita Autorizația de Construire.

Dacă Primăria cere, atunci acestea sunt obligatorii. Cei de la municipalitate, care emit certificate, solicită avizele în funcție de modul în care consideră necesar, fie de la toate regiile, fie de la care regii anume doresc ei.

De ieri, tarifele au fost modificate: pentru persoană fizică sau juridică, pentru construire de imobil sau de rețele, costul e de 59 de euro, plus TVA. Iar pentru racord edilitar, pentru persoană fizică, tariful este de 23 de euro, plus TVA. 

Din câte știu, cetățenii trebuie să obțină avize de la toate regiile aferente”, a declarat Marinela Stupar, responsabil eliberare Avize Telekom din județul Cluj, din cadrul departamentului Inventariere Resurse.

Astfel, vrând nevrând, persoanele fizice sau juridice, adică toți cei care doresc să construiască, trebuie să se conformeze politicii administrative practicate de municipalitatea clujeană, prin intermediul unui singur furnizor de telefonie. 

Din păcate, Primăria Cluj-Napoca nu a răspuns încă solicitării noastre pentru a clarifica procedura prin care obligă persoanele fizice sau juridice, care solicită Avize de Construire, să dețină Avize de Telefonizare de la un singur furnizor.

 

Adauga comentariu