Aberant – Primăria vrea să schimbe numele unei străzi, deși propunerea vine în contradicție cu o lege aprobată anul acesta. Decizia se ia astăzi

În ședința de Consiliu Local de joi, 22 iunie, consilierii locali vor vota schimbarea denumirii străzii Radu Gyr în Szervatiusz Jeno. Propunerea a fost făcută de Ministerul Afacerilor Interne, pe motiv că Radu Gyr a fost legionar. Inițiatorii a două petiții aduc argumente prin care arată că intenția Ministerului este imorală și ilegală.

Intenția de schimbare a denumirii străzii Radu Gyr în Szervatiusz Jeno a stârnit controverse printre clujeni. Propunerea are loc ca urmare a sesizării Ministerului Afacerilor Interne (MAI), făcută prin intermediul Prefecturii Cluj. MAI își motivează propunerea prin faptul că poetul Radu Gyr a fost legionar.

„În timpul scurtei coguvernări legionare în cadrul regimului antonescian – septembrie 1940 – ianuarie 1941, Radu Gyr (pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu) a fost comandant legionar și director general al teatrelor”, se arată în proiectul de hotărâre de Consiliu Local.

Szervatiusz Jeno a fost un sculptor clujean care, datorită meritelor sale a fost recompensat, după retrospectiva din 1964, de la București, cu titlul de „artist emerit” și cu „premiul de stat”.

Clujenii care nu sunt de acord cu propunerea MAI au trimis către Primăria Cluj-Napoca două petiții. În una dintre petiții, semnatarii au scris că schimbarea este atât imorală, cât și ilegală.

„Radu Gyr, poetul care l-a coborât pe Iisus în temnițele comuniste, a îndurat 16 ani de detenție pentru crezul său, fiind încarcerat la Aiud, Jilava, Văcăreşti, Râmnicu Sărat şi Braşov. Umilit, batjocorit, scos din istorie și din memoria neamului său de către bolșevicii care s-au făcut stăpâni pe țara noastră, marele poet a fost condamnat la pachet cu alți eroi și intelectuali de marcă în „lotul ziariștilor naționaliști”, acuzați de „crime de război”. Acuzație aberantă din toate punctele de vedere! Aceste procese sinistre au fost pur politice, înscenate de nou instauratul regim prin Tribunalele Poporului! A legitima astăzi o condamnare utopică (atunci și mai ales acum) comandată de către regimul comunist – decretat de statul român postdecembrist drept „regim criminal” – este de neînțeles și de neacceptat!”, au scris reprezentanții Fundației Culturale Profesor George Manu, inițiatorii uneia dintre petiții.

Propunerea MAI vine în contradicție cu Legea 127/2017 privind instituirea „Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în data de 14 mai”.

„Este vorba de Legea nr.127 din 30 mai 2017 pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, în a cărei expunere de motive, poetul Radu Gyr este menţionat, alături de Iuliu Maniu, Nicolae Steinhardt, Tertulian Langa, Richard Wurmbrandt şi alte nume mari, ca unul dintre martirii închisorilor politice comuniste cărora le este închinată această zi”, scrie în altă petiție, semnată de Coriolan Baciu, președintele Fundației Ion Gavrilă Ogoranu.

În aceste condiţii, inițiatorii petițiilor consideră că „ar fi aberant ca, în România anului 2017, la 27 de ani de la căderea comunismului, într-o ţară membră NATO şi UE, consiliul local al celui mai mare oraş din Transilvania să ia o decizie pe baza tezelor susţinute, în urmă cu 72 de ani, de reprezentanţii Partidului Comunist Român, la ordinele ocupantului sovietic”.  

Propunerea MAI de schimbare a denumirii străzii Radu Gyr vine la scurt timp de la aprobarea schimbării unor denumiri de străzi cu locuințe ale cadrelor militare, din cartierul Gheorgheni. În ședința de Consiliu Local din luna mai, s-a aprobat modificarea denumirii unor străzi cu nume de poeți în nume de personalități militare. Motivarea de atunci a fost legată de faptul că nu se potrivesc numele de actori și poeți unor străzi dintr-un cartier al MAI.

Comentarii

unu'

22.06.2017 12:51

Un neam care își renegă martirii nu merită să mai existe. Sperăm ca primăria să aibă mai mult bun simț decât MAI.

Adauga comentariu