950.000 lei din bugetul local pentru Zilele Clujului, deși nu se cunoaște data evenimentului. Se pregătește „mita electorală”?

În ședința de Consiliu Local de vineri, va fi supusă votului consilierilor locali alocarea a 950.000 lei pentru Zilele Clujului. Nu se cunoaște însă data când va avea loc evenimentul. Anul trecut, au fost amânate din luna mai până în toamnă din cauza alegerilor europarlamentare. Depinde și anul acesta organizarea evenimentului de data alegerilor? Anul acesta vor fi programate în așa fel încât distracția de Zilele Clujului să fie „mită electorală” pentru clujeni?

În motivarea alocării de fonduri pentru acest eveniment sunt amintite celelalte festivaluri care au loc în Cluj-Napoca. Ar trebui ca Zilele Clujului să se ridice la aceleași standarde.

„Municipiul nostru are câteva date în calendar cu o deosebită încărcătură simbolică în care se regăsesc și identifică toți membrii comunității locale. Municipiul nostru este cunoscut în țară și străinătate ca un important centru academic, universitar, economic, cultural, științific, sportiv și religios în plină dezvoltare și un exemplu de conviețuire și dinamică urbană. Ca urmare a unei consultări publice a cetățenilor municipiului Cluj-Napoca din anul 2010 s-a stabilit organizarea manifestării cultural-artistice și sportive sub genericul Zilele Clujului, în luna mai a fiecărui an. Prima ediție a avut loc în anul 2011, devenind un eveniment de referință pentru comunitatea clujeană și un exemplu pentru alte municipii din România”, scrie în proiectul de hotărâre.

Zilele Clujului sunt comparate cu festivaluri precum Untold sau TIFF. În opinia conducerii orașului, acest eveniment ar atrage un număr semnificativ de turiști.

„Cluj-Napoca a devenit unul dintre cele mai importante orașe din Europa în ceea ce privește evenimentele cultural-artistice. Cu festivaluri de talie internațională precum TIFF, Untold, Jazz in the Park, Sports Festival, Street Food Festival, Central Park Wine Festival, municipiul nostru a ridicat standardele acestui gen de activități. Astfel, noi ca municipalitate încercăm de fiecare dată să fim la fel de riguroși din punct de vedere al calității evenimentelor precum sunt și evenimentele amintite mai sus. Programul Zilelor Clujului se conturează cu ajutorul propunerilor venite din partea asociațiilor culturale, sportive, sociale sau de alt tip, cât și al instituțiilor care funcționează în Cluj-Napoca, începând de la centre culturale străine, consulate până la asociațiile oamenilor de afaceri sau orașe înfrățite și nu în ultimul rând sugestii din partea cetățenilor. Activitățile pe care municipalitatea le va organiza vor avea în centrul atenției sărbătorirea a 10 ani de eveniment, pe care ne dorim să îl celebrăm alături de clujeni, cum se cuvine”, se arată în proiect.

Conform analizei cheltuielilor din anii anteriori, bugetul pe capitole este: cheltuieli legate de prestațiile artiștilor (onorariu, transport, cazare și masă) 480.000 lei; costurile pentru scenă, sonorizare, lumini ajung la 200.000 lei; promovarea evenimentelor implică cheltuieli de 100.000 lei; costurile pentru spectacole de artificii 40.000 lei; iluminatul arhitectural al clădirilor și show-ul de lasere însumează 60.000 lei; cheltuielile pentru video maping pe clădirile din zona centrală sunt de aproximativ 70.000 lei.

Adauga comentariu