In vizor

88% dintre clujeni se declară mulțumiți de facilitățile culturale pe care nu le avem

„Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului și zonei metropolitane Cluj-Napoca pentru perioada 2021-2027 (2030)”, care a costat municipiul 810.000 de euro, bani aprobați în ședința de Consiliu Local din 10 ianuarie 2020, pentru ca strategia să beneficieze de asistența Băncii Mondiale, cuprinde și un așa-zis „barometru urban”, un sondaj care răspunde la mai multe întrebări.

O întrebare care ne atrage atenția este: „Ce părere au clujenii despre Cluj-Napoca?”

Potrivit acestui scump barometru, „97% dintre clujeni se declară mulțumiți că locuiesc în Cluj-Napoca”, iar „88% se declară mulțumiți de facilitățile culturale”. În plus, „pe o scară de la 1 la 10, clujenii acordă nota 7,5 pentru condițiile de petrecere a timpului liber pentru tineri”.

În Clujul în care ne autosatisfacem cu sondaje de opinie plătite cu bani mulți din bugetul public, Filarmonica nu are nici acum, în 2020, propriul sediu. Untold a avut, ce-i drept, propriul parc, „rechiziționat” pe durata parangheliilor anuale, și propriul stadion, însă Untold este divertisment, nu cultură.

Printre promisiunile electorale ale primarului Emil Boc s-a aflat frecvent și construirea Centrului Cultural Transilvania, pe Bulevardul 21 decembrie 1989, pe terenul unde, provizoriu, a fost amenajată o mare parcare. Cum provizoratul însă, la români, înseamnă lucrarea definitivă, parcarea a rămas până în prezent parcare, iar Centrul Cultural, care ar fi cuprins și noul sediu al Filarmonicii, ia-l de unde nu-i!

Ziua de Cluj a prezentat astăzi un crâmpei din istoria recentă a facilităților culturale promise în buricul târgului, facilități în locul cărora avem doar o banală parcare cu plată:

„În așteptarea construirii Centrului Cultural Transilvania, proiect care bate pasul pe loc de ani de zile, în 2017 se lansa ideea Centrului European de Artă Contemporană (ECCA), proiect-cheie în cadrul dosarului de candidatură a municipiului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi gândit pentru clădirea de pe Bulevardul 21 decembrie 1989, nr.106 (fosta garnizoană militară).

Proiectul tehnic de reconversie a clădirii în care ar fi urmat să funcționeze centrul a primit însă aviz negativ de la Comisia Locală de Monumente. Totuși, s-a găsit o soluție de compromis: un hub cultural, pe o suprafață de 2.500 de metri pătrați utili, pe trei niveluri, cu subsol, parter și mansardă. Investiţia ar urma să se ridice la circa 6 milioane de euro, din care 2 milioane de euro ar fi bani nerambursabili, obţinuţi prin programul RO-Cultura derulat pe fonduri norvegiene.

«Pentru că schimbările necesare în clădire nu au fost aprobate, garnizoana nu poate fi folosită pentru ECCA. De aceea, anul trecut am organizat consultări pentru a transforma clădirea într-un hub / centru de resurse pentru sectorul cultural și comunitate. Proiectul tehnic e finalizat. Așteptăm ca Primăria să deschidă procedura de achiziții publice pentru lucrările de construcții, care sperăm să aibă loc de-a lungul anului 2021. Pentru European Center for Contemporary Arts- ECCA încă nu am reușit să identificăm un amplasament, lucrăm la definirea planului instituțional. Detalii despre activitățile proiectului se găsesc pe www.ecca.ro»”, au transmis  reprezentanţii Centrului Cultural Clujean, la o întrebare adresată de un clujean, potrivit Ziua de Cluj.

Așadar, să reținem esența: facilități culturale nu avem, se promit, dar nu se fac. Pe terenul unde ni se promite cultură, a fost turnat asfalt și sunt administrate parcări. Cultura este parcată pe terenul scump al așteptărilor. Dar 88% dintre clujeni se declară mulțumiți de facilitățile culturale. Vorba aia: pentru bani, și ursul joacă! Era și culmea ca „barometrul urban” plătit din bani publici să ajungă la concluzia că nu sunt mulțumiți clujenii de ce le oferă administrația locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *