Sanatate

80% din femei, expuse la infecția cu HPV. Care este cea mai puternică armă împotriva cancerului de col uterin

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin  – 21-27.01.2019 – pune accent, anul acesta, pe importanţa screeningului împotriva acestei boli. În România, conform celui mai recent raport al Observatorului Global de Cancer  – GLOBOCAN – , cancerul de col uterin a devenit al doilea cancer ce afectează femeile de toate vârstele, după cel mamar.

România se află pe al doilea loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin  – 19.5 /100.000 de locuitori, după Bulgaria, dar pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea – 8.9/100.000, aceasta fiind, de altfel, cea mai ridicată rată a mortalităţii din întreaga regiune.

De aceea, cancerul de col uterin a urcat pe locul 2 în ceea ce priveşte tipurile de cancer ce afectează româncele de toate vârstele, în timp ce în anii trecuţi se afla pe a 3-a poziţie, după cel mamar şi colorectal. 3.308 femei sunt diagnosticate anual cu această boală; iar peste 1.700 mor în fiecare an din această cauză.

Cancerul de col uterin se dezvoltă pe parcursul mai multor ani şi trece printr-o fază îndelungată precanceroasă înainte de a deveni un cancer invaziv. În stadiile incipiente cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, astfel că nu există semne de alarmă. Ca factori de risc care condiţionează declanşarea bolii sunt: viaţa sexuală timpurie; schimbarea frecventă a partenerilor sexuali; infecţiile cu transmitere sexuală; avorturile medicale; consumul de tutun și supraponderabilitatea.

80% din femei, expuse la infecția cu HPV

Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai frecvent întâlnite în întreaga lume. Cercetările în domeniu arată că până la 80% din populația feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus. Infecția cu virusul HPV este responsabilă pentru apariția a 5 tipuri de cancer, dintre care 100% din cazurile de cancer cervical, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian și a 43% din cazurile de cancer vulvar.

În Cluj-Napoca situația nu este mai bună față de restul țării. La cabinetele de ginecologie tot mai multe paciente descoperă că au această afecțiune.

Profesorul Universitar dr. Florin Stamatian susține că vaccinul pentru infecția cu HPV este foarte important.

„Vaccinul este foarte important pentru infecția cu HPV. Vaccinul nu este strict pentru cancerul de col, el acoperă 3 tulpini, dintre care  două mai implicate în cancerul de col. Prezența HPV într-o leziune cervicală agravează evoluția deoarece virusul se cantonează în interiorul celulei.Nu virusul este cel care dă cancerul, ci combinația dintre o leziune precanceroasă poate să faciliteze mai degrabă evoluția cancerului de col. În principiu prin infecția cu HPV cam trece toată lumea. Nu există un tratament pentru HPV, tratamentul este răbdarea să se descuameze celulele de pe col.

Din păcate nu există simptome. HPV nu are simptomalogie.În momentul în care se face consultul ginecologic, mai ales dacă există o cervicită, ceva modificări celulare care suspicionezi prezența HPV-ului atunci poți recolta. Din păcate nu doare. Aceasta este o caracteristică și a cancerului de col. Dacă nu se fac controalele periodice se descoperă întâmplător deoarece numai în faze avansate  sângerează” spune Profesorul Universitar dr. Florin Stamatian.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *