8 milioane de euro, gaura la bugetul Consiliului Judetean Cluj. Cine isi asuma responsabilitatea?

Intentia presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Mihai Seplecan, de a reorganiza Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Privat (RAADPP), pe langa impactul social privind concedierea celor 116 angajati, va produce o gaura in bugetul institutiei de 8 milione de euro. Suma reprezinta TVA-ul recuperat ca urmare a lucrarilor contractate  la Stadionul Cluj Arena de catre RAADPP.  

Decizia de desfintare a RAADPP, regia aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, poate crea un prejudiciu de aproape 8 milioane de euro insitutiei.  

Banii repreinta TVA-ul  recuperat in urma unui proces dintre RAADPP si ANAF. In cazul in care RAADPP ar fi reorganzata si trecuta in subordinea CJ, asa cum a anuntat joi presedintele Mihai Seplecan, Directia Generala a Finantelor Publice va obliga institutia condusa de acesta sa restituie la bugetul de stat TVA-ul de 8 milioane de euro . 

Dupa verificari care au durat doua luni, ANAF a ajuns la concluzia ca recuperarile de TVA la obiectivul „Stadionul Cluj Arena" s-au efectuat corect. Inspectia s-a realizat in baza solicitarii din luna mai a Guvernului Romaniei. RAADPP Cluj a preluat obligatiile si raspunderile Consiliului Judetean Cluj la acest obiectiv in februarie 2011, obligatii si raspunderi care au incetat in octombrie 2011, odata cu finalizarea lucrarilor. Directorul RAADPP, Mircea Avram, a afirmat azi in cadrul unei conferinte de presa ca cele 8 milioane de euro pe care CJ-ul i-a recuperat ca urmare a faptului ca RAADPP a contractat lucrari la stadion, din pozitia de regie subordonata.

“Daca regia va fi dizolvata, reorganizata, Consiliul Judetean Cluj va fi obligat sa restituie la buget cele 8 milioane de euro din TVA-ul recuperat pentru lucrarile contractate prin intermediul RAADPP de la stadion. Ei nu sunt eligibili pentru recuperarera TVA-ului. Cine va decide sa trecem ca serviciu in subordinea Consiliului Judetean trebuie sa isi asume si suma de bani pe care consiliul o va pierde”, a afirmat Mircea Avram, directorul RAADPP Cluj.

Recuprarea TVA-ului, de 8 milioane de euro, de catre RAADPP, a putut fi posibila potrivit Legii finantelor publice, ca urmare a faptului ca obiectivul “Stadion Cluj Arena” prin societatea care il administreaza, produce venituri impozabile prin inchirierea spatiilor comerciale si a terenului de joc. 

Decizia de reorganizare a RAADPP va fi - se pare  - una politica, in urma negocierilor care vor avea in cursul diminetii de marti, 21 iulie, intalnire la care vor participa Daniel Buda, Marius Nicoara, Mihai Sepelcan si Mircea Avram.

 

 

 

Adauga comentariu