700 de construcții ilegale în Cluj-Napoca, în ultimii cinci ani. Nici 10% nu au fost desființate. Primăria are contract pentru demolare cu o firmă din Satu Mare, devoratoare de bani publici, implicată în dosare penale

Cluj-Napoca e plin de construcții de diverse tipuri ridicate ilegal (case, blocuri, mansarde, etaje, panouri publicitare, garaje etc.). Doar 55 de construcții ilegale au fost desființate de către proprietari, în perioada 2015-2019 și 12 au fost desființate de către Ceconi SRL, firma contractată de Primărie, în perioada 2018-2019. Aceasta înseamnă că sub 10% din totalul construcțiilor de acest fel au fost puse la pământ. Administrația publică locală vrea să semneze anul acesta un nou contract pentru demolarea construcțiilor ilegale. Ceconi SRL este o firmă de casă a Primăriei Cluj-Napoca, dar și a altor primării din țară. Numele acestei firme a fost menționat într-un dosar penal, în urmă cu câțiva ani.

699 de construcții ilegale, de diverse tipuri au fost descoperite în Cluj-Napoca, în perioada 2015-2019. Este vorba despre blocuri, etajarea unor imobile, case, panouri publicitare, garaje etc. Autoritățile locale au dat amenzi și cam atât. În cinci ani, doar 67 de construcții din cele 699 au fost desființate, unele de către proprietari, altele de către firma contractată de Primărie.

Potrivit datelor transmise de reprezentanții Primăriei, în perioada 2015 – 2019, au fost aplicate următoarele amenzi:

2015: 112 procese verbale pentru construcții ilegale, din care 95 pentru lipsa autorizației de construcție

2016: 135 procese verbale pentru construcții ilegale, din care 120 pentru lipsa autorizației de construcție

2017: 254 procese verbale pentru construcții ilegale, din care 247 pentru lipsa autorizației de construcție

2018: 119 procese verbale pentru construcții ilegale, din care 114 pentru lipsa autorizației de construcție

2019: 128 procese verbale pentru construcții ilegale, din care 123 pentru lipsa autorizației de construcție

„În perioada anilor 2015-2017, în urma notificărilor, debitorii s-au conformat titlurilor executorii, în sensul desființării construcțiilor executate nelegal la următoarele imobile: str. Traian, str. Tudor Arghezi, str. Aurel Vlaicu, str. Salviei, str. Traian, Oașului, str. Brâncuși, str. Giuseppe Garibaldi, str. Câmpului, str. Calea Turzii, str. Observatorului f.n, str. Câmpului, Observatorului, str. Maramureșului, Calea Mănăștur, str. Fântânele, str. Teodor Mihali, B-dul 1 Decembrie, Octavian Goga, str. Republicii, str, Făgetului intersecție cu Cetinei, str. Colonia Borhanci, str. Cobzarilor.

În decursul anilor 2018-2019, firma SC CECONI SRL împreună cu executorul judecatoresc (cu participarea Comisiei de Desfiinţări) au procedat la desființarea lucrărilor de construcții executate nelegal la imobilele situate în municipiul Cluj-Napoca: str. București, str. S. Albini, str. T.Vuia, str. Pasteur, Calea Florești, str. Izlazului, str Calea Baciului, str. Giordano Bruno, str. Traian Vuia, str. Pasteur, str. Fruzișului, str. Borșa.

Prin intermediul executorului judecătoresc, în urma notificărilor, debitorii s-au conformat titlurilor executorii, în sensul desființării construcțiilor executate nelegal la următoarele imobile: str. Traian Vuia, str. Belgrag, str. Moților, str. Someșului, str. Bărc I, str. Migdalului, str. București, str. Lunii, str. Plopilor, str Calea Baciului, str Paris, Calea Turzii, Calea Turzii, Calea Turzii, str Pâinii, V. Bologa, str. Vișinilor, Calea Turzii (3 lucrări), str. Viilor, str. București, Dorobanților, str. Belgrad, str. București, str. Plopilor, str. Orăștiei, str. Al. Vaida Voievod, str. Observatorului, str. Frunzișului, B-dul 21 Decembrie”, se arată într-un răspuns transmis de reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, la solicitarea Ziar de Cluj.

În perioada 2015-2019, Primăria a avut contracte pentru demolarea construcțiilor ilegale cu Societatea de Construcții Napoca SA (2015-2017) și cu SC Ceconi SRL Bixad, județul Satu-Mare (2018 – prezent).

„În luna februarie 2018 s-a încheiat acordul-cadru de execuție pentru Lucrări de desființare a construcțiilor executate nelegal de către persoane fizice/juridice pe domeniul privat al acestora în baza căruia, ulterior, au fost încheiate contracte de execuție lucrări subsecvente acordului cadru, fiecare contract cuprinde lista cu cantitățile de lucrări pe categorii de lucrări, inclusiv prețul unitar pe capitol de lucrări și prețul total general al contractului subsecvent”, au mai transmis reprezentanții Primăriei.

Ceconi SRL din Bixad, județul Satu Mare, a fost înființată în 2005, figurează cu 50 de angajați, o cifră de afaceri de 2,9 milioane lei și un profit declarat, în urmă cu doi ani, de 10.750 lei. În 2017, firma avea 71 de angajați, o cifră de afaceri de aproape 1,3 milioane lei și un profit de aproximativ 17.700 lei.

Ioan Cardoș și Ionuț Dănuț Cardoș sunt asociați în cadrul Ceconi SRL Bixad, iar administrator este Ionuț Dănuț Cardoș.

Potrivit jurnalul.ro, relaţia SC Ceconi SRL cu Primăria Cluj-Napoca este una veche. Cel puţin din anul 2011, societatea a derulat pentru această instituţie contracte de lucrări de construcţii în valoare de 17.096.967,01 lei, fără TVA. Această firmă a mai avut contracte și cu alte instituții de stat. În iunie 2010, Complexul Energetic Craiova a contractat societatea, plătindu-i 515.473,65 lei fără TVA, pentru lucrări de reparaţii. Un alt contract, în valoare de 244.000 de lei, a fost atribuit de Primăria Petrila, la data de 8 iunie 2010, pentru reabilitarea unui bloc. De altfel, şi Primăria Sectorului 2, condusă atunci de Neculai Onţanu, a derulat cu societatea în cauză, în perioada septembrie 2010 – august 2013, patru contracte, în valoare totală de 7.185.454,11 lei fără TVA, pentru lucrări de reabilitare termică şi energetică a unor blocuri. O altă administraţie locală cu care SC Ceconi SRL a derulat un contract, în valoare de 440.877,18 lei fără TVA, a fost Primăria Municipiului Rădăuţi.

Firma în cauză a mai întreţinut relaţii contractuale similare şi cu alte instituţii publice: Consiliul Judeţean Cluj, OMV Petrom, Transelectrica, Complexul Energetic Rovinari, Delgaz Grid SA sau Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare.

Conform aceleiași surse, fondatorul Ceconi SRL, Ioan Cardoş, a mai înfiinţat şi controlat societatea Ceconi Group SRL. Ambele firme sunt menţionate într-un dosar penal prin care fostul primar PSD al localităţii Chieşd, judeţul Sălaj, Ioan Catană, a fost condamnat, în luna decembrie a anului 2017, la o pedeapsă de un an şi jumătate de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Al doilea cap de acuzare se referă la efectuarea unor plăţi ilegale, din fondurile publice. Procurorii arată, în rechizitoriu, că fostul primar a solicitat ANAF Sălaj alocarea sumei de 65.753 lei, în temeiul OG nr. 13/2012, deşi nu erau îndeplinite condiţiile legale pentru aceasta, şi a dispus viramentul sumei de 65.753 lei într-un cont al SC Ceconi Group SRL Bixad, în baza unui contract de cesiune încheiat între SC Ceconi SRL Bixad în calitate de cedent şi SC Ceconi Group SRL Bixad în calitate de cesionar. Cesiunea a fost acceptată de Primăria Comunei Chieşd, deşi nu exista, spun anchetatorii, o creanţă exigibilă pentru această sumă. Mai mult, Catană a dispus plata sumei de 25.484,97 lei în contul SC Ceconi SRL Bixad pentru lucrări care nu au fost realizate la baza sportivă Chieşd, care au făcut obiectul relaţiei contractuale dintre părţi. Procurorii care l-au trimis pe Catană în judecată mai precizează că acesta a depus la ANAF Sălaj cererea prin care a solicitat alocarea sumei de 65.753 lei, în temeiul OG nr. 13/2012 şi a anexat respectivei cereri un înscris în care a atestat în mod nereal împrejurarea că ar exista o creanţă a comunei Chieşd către SC Ceconi SRL.

Grupul de firme Ceconi, controlat de familia Cardoş, a primit, ilegal, de la Primăria Chieşd, plăţi de peste 63.000 de lei. Pentru aceasta, fostul edil, Ioan Catană, a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

Adauga comentariu