62.000 euro, din banii clujenilor, pentru tipărirea „oficiosului” lui Boc. Prețul s-a dublat față de anul 2016

Tipărirea Jurnalului Municipal, ziarul făcut de angajații Primăriei pentru Emil Boc, costă anul acesta 288.000 lei, adică peste 62.600 euro. Acest serviciu a fost scos la licitație în urmă cu câteva zile. În anul 2016, tipărirea „oficiosului” a costat „doar” 35.600 euro.

Anual, între 200.000 și 400.000 exemplare din Jurnalul Municipal sunt tipărite și trimise în cutiile poștale ale clujenilor. Este ziarul primarului Emil Boc, deși ar trebuie să fie ziarul Primăriei, al orașului, o publicație care săă reflecte ceea ce se întâmplă în Primărie. Din paginile jurnalului aflăm însă pe unde s-a mai plimbat primarul prin oraș, ce poze și-a mai făcut prin te miri ce autobuz sau cum a dat cadouri bătrânilor de la centrul de vârstnici al Primăriei. Mai mult, jumătate din Jurnalul Municipal este plin cu fotografii.

Anul acesta, tipărirea Jurnalului Municipal costă 288.000 lei, adică peste 62.600 euro. Data limită de depunere a ofertelor este 19 martie. În anii precedenți, acest serviciu a fost realizat de Garamond Cluj-Napoca.

În 2017, Primăria a publicat cinci numere ale Jurnalului Municipal, cu un tiraj total de 200.000 de exemplare. Tipărirea ziarului Primăriei a costat nici mai mult nici mai puțin de 35.600 euro.

„Serviciile de tipărire au fost executate de către SC Garamond Tipografie SRL, societate care a fost declarată câștigătoarea procedurii de achiziție publică, organizată în acest scop, pe portalul public de licitații SEAP. Costurile acestora au fost de 163.881 lei (1,22 lei/ buc)”,se arată într-un răspuns transmis de Biroul Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, la solicitarea Ziar de Cluj.

Dacă pentru tipărire s-a consumat o sumă considerabilă, tehnoredactarea a fost făcută la un preț nesemnificativ: 2.200 lei.

„Costurile de tehnoredactare au fost de 2.200 de lei, în baza procedurilor legale de atribuire către SC Reroll Media, realizate pe SEAP”, au precizat reprezentanții Primăriei.

Caracterul politic al Jurnalului Municipal a fost sesizat și de USR Cluj. Anul trecut, acest partid a solicitat depolitizarea publicației. În 2018, tipărirea “oficiosului” a costat 64.000 euro.

„Lunar, 40.000 de bucăți a câte 32 de pagini vor fi publicate sub pretextul informării cetățenilor, însă conținutul va fi format în jurul celor aprox. 30 de poze/ediție în medie cu d-nul Boc. În acest timp, Primăria ține secrete informații cu adevărat utile cetățenilor: precum publicarea integrală a autorizațiilor de construcție sau a programului ședințelor tuturor comisiilor de specialitate din Primărie, printre altele. În comparație, ziarele cu tradiție din Cluj-Napoca nu depășesc un tiraj de 30000 pe lună, nici măcar cele care apar zilnic”, declarau reprezentanții USR Cluj, anul trecut.

Au solicitat atunci ca acest ”instrument” să fie ținut ”departe de influențele politice, iar conținutul trebuie ales de un juriu independent nominalizat de Asociația Profesioniștilor din Presa Clujeană (APPC) care poate cuprinde jurnaliști recunoscuți, oameni de cultură ori universitari, pentru a fi folosit în interesul cetățenilor și pentru a sprijini dezvoltarea presei independente”.

Solicitarea lor a rămas însă fără rezultat.

Adauga comentariu