5.500 de tineri ortodocsi ajung in acest sfarsit de saptamana la Cluj. Evenimentul este finantat cu aproape 600.000 de lei de autoritati

“Tinerii ortodocsi, impreuna pentru viitorul Europei”, eveniment finantat cu 580.000 de lei de  autoritatile locale si judetene, va aduce la Cluj-Napoca peste 5.500 de tineri din intreaga Europa. Circulatia va fi inchisa, din aceasta seara si pana luni, pe latura de vest a Pietei Unirii. La eveniment este asteptat sa participe si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, precum si secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi.

Asociatia Tinerilor Ortodocsi a primit, anul acesta, finantare de 500.000 de lei de la Primaria Cluj-Napoca, si de 80.000 de lei de la Consiliul Judetean Cluj, pentru organizarea evenimentului “Tinerii ortodocsi, impreuna pentru viitorul Europei”.

Reprezentantii Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului spun ca evenimentul va aduce peste 5.500 de tineri in acest sfarsit de saptamana, in Cluj-Napoca. “Tinerii ortodocsi, impreuna pentru viitorul Europei”a fost sustinut financiar de autoritatile locale si judetene, fiind considerat un eveniment strategic pentru programul Capitalei Europene a Tineretului

“Se vrea o manifestare a ortodoxiei si a tineretii ortodoxiei ca o posibila alternativa la deriva spirituala in care se gaseste lumea in care traim. Apoi, este o prima manifestare la acest nivel a ortodoxiei, sunt participanti din toate tarile ortodoxe din Europa care, practic, arata ca  este o confesiune universala si este deschisa tuturor”, explica preotul Bogdan Ivanov semnificatia acestui eveniment.

In acest sfarsit de saptamana, orasul va fi impanzit de tineri cu varste cuprinse intre 14 si 35 de ani, veniti din 17 tari.

“Au mai fost astfel de intalniri la noi in tara, dar nu de aceasta avengura. Marea majoritate a participantilor sunt romani, dar sunt si din Palestina, Siria, Iordan, Rusia”, adauga preotul Bogdan Ivanov.

Pentru a gestiona acest eveniment, reprezentantii Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului au incheiat parteneriate cu universitatile clujene. Astfel, tinerii vor fi cazati in campusul universitar Hasdeu, in caminele UBB, USAMV si UMF, pentru o suma modica, de 10 lei pe zi de persoana.

Punctul culminant al evenimentului va fi liturghia de duminica, oficiata de PF Daniel, care va fi prezent la intregul eveniment care se va desfasura pe platoul din fata Catedralei Ortodoxe. Apoi, de la ora 18.00, va incepe procesiunea tineretului din Parcul Central, spre Catedrala Mitropolitana.

Vor fi si evenimente pentru publicul larg, ca de exemplu concertele Holograf si Ducu Bertzi, din Piata Unirii.

Clujenii vor avea de suferit de pe urma evenimentului. Astfel, în Piata Unirii – latura de vest - se va inchide circulatia rutiera incepand din aceasta seara, de la ora 23:00, pana in data de 7 septembrie, ora 06:00.

De asemenea, va fi inchis platoul Salii Sporturilor ”Horea Demian”, incepand din data de 3 septembrie, ora 23.00 pana in data de 7 septembrie, ora 12.00.

In spatele Asociatiei Tinerilor Ortodocsi, cei care au primit 500.000 de lei de la Primaria Cluj-Napoca pentru a organiza in aceasta vara un eveniment religios, se afla mai multi profesori de religie din Cluj-Napoca si preoti, in frunte cu IPS Andrei, Mitropolitul Clujului. Scopul asociatiei, asa cum este descris chiar de membrii ei, este promovarea valorilor crestin-ortodoxe, educationale, morale, culturale, civice, morale si ecologice in randul tinerilor. Pentru aceste activitati, preotii au primit de la bugetul local jumatate din banii pe care i-a primit Festivalul International de Film Transilvania (TIFF).

Adauga comentariu