Diete

5 secrete ale gatitului sanatos

Ca sa nu distrugeti nutrientii importanti din mancare, invatati sa combinati alimentele si sa folositi temperatura potrivita si timpul optim prepararii lor. Daca stiti sa gatiti mancarea la temperaturile potrivite, veti absorbi la maximum nutrientii importanti din alimente. Ca sa va intariti inima, oasele, imunitatea si sa va protejati celulele organismului, iata 5 sfaturi ale expertilor in nutritie:

 

Gatitul rosiilor

Cand gatiti rosiile, un fitonutrient important pe care il contin acestea, licopenul, sufera anumite schimbari chimice care il fac mult mai usor de absorbit de catre organism. Licopenul este cel care le da tomatelor culoarea rosie si tot el le protejeaza celulele impotriva razelor soarelui.

 

Studiile au aratat ca aceasta substanta este foarte importanta pentru organismul oamenilor deoarece intareste inima si reduce riscul de infarct si alte boli cardiace. Incalzirea alimentelor in timpul gatitului ajuta intestinul sa absoarba mai mult licopen.

 

Atunci cand faceti sosuri din tomate este de preferat sa le preparati cu ulei de masline. Inainte este recomandat sa le fierbeti la temperaturi ridicate, timp de 10-15 minute. Puteti folosi de asemenea, si rosii din conserva.

 

Mancaruri cu usturoi

O enzima din usturoi protejeaza de cancer si se numeste alinaza. Daca preparati mancaruri cu usturoi, tineti cont de faptul ca poate fi distrusa cea mai importanta enizima a usturoiului, alinaza. Aceasta substanta intareste imunitatea organismului si il protejeaza de cancer.

 

Sfatul este sa nu gatiti la temperaturi foarte ridicate. Dupa ce taiati cateii de usturoi bucatele, lasati-i sa se “linisteasca” intr-un castron pentru 15-20 de minute si abia apoi adaugati-i in tigaia incinsa. Cat vor sta in castron, cateii de usturoi vor genera niste compusi capabili sa reduca din efectele distrugatoare ale caldurii.

 

Pentru santatea dvs., este util sa mancati din cand in cand si usturoi crud. Incercati salatele in care adaugati si usturoi sau puneti-l pe o felie de paine prajita, alaturi de cateva felii de rosii si ceapa.

 

Usturoiul este de asemenea bogat in minerale (calciu, magneziu, fier, selenium, cupru, zinc, aluminiu) si are un continut de sulf de 3 ori mai mare decat ceapa. Nu contine cholesterol si are foarte putine fibre. Vitaminele C, B (mai putin B12) se gasesc si ele in cantitate destul de mare in usturoi.

 

Nu doar alinaza din usturoi va protejeaza de cancer, ci si licopenul. Acesta din urma reduce in special riscul de cancer gastric, de colon, precum si de prostate.

 

Alimentele acidulate se combina cu cele bogate in fier

Cand gatiti rosii sau alte alimente acide, puneti-le intr-un vas adanc de aluminiu sau intr-o oala, asfel incat sa nu se raspandeasca usor particulele de fier pe care le contin aceste produse. Unele particule de fier de pe vasul de aluminiu se vor duce in mancare, dar acestea sunt suficient de mici incat sa nu dauneze organismului.

 

De asemenea este bine sa stiti ca merita sa combinati produsele bogate in fier cu altele, acide, intrucat acestea din urma vor creste absorbtia de fier. Daca fierul din carnea rosie se absoarbe simplu, pe cel din fasole, cereale si legume este mai greu sa-l asimilati si este indicat sa faceti combinatii acide. Se poate combina, de pilda, fasolea cu rosiile.

 

Uleiuri peste carnea rosie

Daca adaugati avocado, ulei de masline, nuci si alte alimente care contin uleiuri sanatoase la carnea rosie, veti absorbi mai usor vitamine solubile in grasimi, cum sunt A, E si K. Acestea imbunatatesc vederea, cresc imunitatea si protejeaza impotriva osteoporozei si atacului de cord. Grasimile actioneaza ca un transportor pentru ele.

 

Supa bogata in calciu

Daca gatiti o supa de pui, ar fi bine sa puneti si putin otet sau suc de rosii. Acidul din aceste alimente va interactiona cu nutrientii din oasele de pui, iar asta va creste continutul de calciu din supa cu 64%.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *