4,6 milioane euro costă modernizarea Pieței Lucian Blaga. Clădirea Casei de Cultură a Studenților nu intră în proiect

Modernizarea Pieței Lucian Blaga a fost anunțată la începutul acestui an. În urmă cu câteva zile a fost publicat anunțul pentru scoaterea la licitație a proiectării, asistenței tehnice și execuției lucrărilor. Ar urma să fie modernizată întreaga piață plus primul tronson al străzii Republicii și străzile Napoca, Petru Maior și Emil Isac. Potrivit documentației, vor fi realizate și piste de biciclete.

Investiția, estimată inițial la 6 milioane euro, este estimată acum la 4,6 milioane euro. Termenul de realizare: execuție în 18 luni, iar durata totală de implementare a proiectului este de 30 de luni. Se dorește și crearea, modernizarea sistemelor de închiriere de biciclete, precum și a zonelor, traseelor pietonale, inclusiv măsuri de reducere a traficului auto în anumite zone. De asemenea, proiectul include lucrări de semaforizare, de realizare a sistemelor rutiere.

Piața Lucian Blaga va fi modernizată pe baza unui proiect propus de firma Planwerk. 

Se propun două benzi de circulație rutieră pe strada Napoca și două benzi spre strada Republicii, plus o bandă suplimentară spre strada Petru Maior/acces parking Primărie și amenajarea a două standuri de taximetre, separate fizic de fluxul de mașini. Cu alte cuvinte, nu dispar standurile de taxi actuale din Piața Lucian Blaga. Nu dispare nici zona verde de lângă Casa de Cultură a Studenților. 

Pe strada Republicii se lărgește pista pentru biciclete cu dublu sens, pe partea estică, în continuarea Pieței Lucian Blaga și în legătură cu cea de pe Avram Iancu. 

Și pe strada Petru Maior se vor face piste pentru bicicliști, vor fi introduse piste cu sens unic pe ambele laturi, vor fi lărgite trotuarele, se va înlocui betonul de pe trotuare cu plăci din piatră naturală, cablurile aeriene vor fi introduse în subteran, vor fi plantați arbori. Carosabilul se va restrânge la trei benzi.

Pe strada Emil Isac vor fi eliminate toate parcările de pe latura estică și de pe latura vestică, vor fi plantați arbori și se va crea o pistă pentru biciclete cu dublu sens pe latura estică, în continuarea celei de pe George Barițiu.
Piața Lucian Blaga va fi modernizată, dar pentru Casa de Cultură a Studenților nu s-au găsit bani. De mai mulți ani, sarcina reparării clădirii este pasată de la o instituție la alta și nimeni nu vrea să își asume reabilitarea imobilului. Motivul invocat este lipsa banilor.

Citește și:

Modernizarea Casei de Cultură a Studenților, pasată de la o instituție la alta. Clădirea rămâne acoperită cu afișe și nereparată, deși Piața Lucian Blaga va fi reabilitată

Adauga comentariu