Din oras

300 de oieri clujeni participa la protestul de la Bucuresti impotriva legii care limiteaza numarul de caini si intervalul de pasunat

Mii de oieri au protestat astazi la Bucuresti impotriva legii care limiteaza numarul de caini de la stane si intervalul in care se poate iesi cu oile la pasunat. Printre ei si 300 de ciobani clujeni, care sunt nemultumiti de aceste prevederi.

“Suntem aici, sunt mii de oameni aici, la Parlament. Am venit sa schimbam legea. Am venit multi de la Cluj, sase autocare cu cate 50 de persoane”, a precizat pentru Ziar de Cluj Traian Farcas, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Cluj.

Oierii sunt revoltati si considera ca aceasta incalca grav dreptul la proprietate pentru ca interzice infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole, fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic si limiteaza numarul de caini pe care crescatorul de animale il poate detine.

“Este o lege abuziva din punctul meu de vedere. Trebuia sa se consulte cu proprietarii, nu se poate sa dea o lege impotriva proprietatii, garantate prin Constitutie. Cum poate spune o lege ca nu poti sa iesi pe proprietatea ta? Si comunistii te lasau pe vremea lor”, a spus Cornel Revnic, fermier din Ciurila.

Acesta spune ca oierii intentioneaza sa dea in judecata initiatorii legii.

“Este un santaj si o lovitura data fermierilor. Sunt multe masuri care vin in defavoarea fermierilor, au umblat si la subventie. N-avem ce face, dam in judecata autoritatile nationale si europene, pe cei care au facut legea. Vom face plangeri penale si civile. Este o lege impotriva propritatii, iar proprietatea este garantata prin Constitutie”, a punctat Revnic.

Asociatia crescatorilor si exportatorilor de bovine, ovine, porcine din Romania (ACEBOP) sprijina initiativa oierilor privind organizarea si participa la acest protest, anunta luni organizatia printr-un comunicat de presa.

Intrarea in vigoare a Legii 149/2015 care modifica Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic 407/2006 prejudiciaza in mod abuziv crescatorii de rumegatoare din Romania, dreptul la asociere al vanatorilor si ingradeste dreptul la proprietate, potrivit comunicatului citat.

Hotnews.ro arata cronologia adoptarii legii care a starnit scandalul:

“Pe 18 ianuarie 2013, proiectul legii a fost prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, care a trimis-o la Senat in aceeasi zi. Senatul o respinge pe 3 septembrie 2013.

– Intra in patru comisii parlamentare si isi primeste rapoartele pana pe 14 octombrie 2013, asa ca pe 21 octombrie 2013 ajunge in plenul Camerei. Apoi, timp de un an si patru luni intra intr-un ping-pong, fiind retrimisa inapoi de plen de trei ori.

– In plus, a ajuns o data pe ordinea de zi si s-a intors la comisii fara sa fie dezbatuta. In total, a fost trimisa pentru raport sau pentru rapoarte suplimentare la comisii de 14 ori.  

– Pe 25 februarie 2015, este votata cu o majoritate zdrobitoare – 303 pentru, 11 contra si 16 abtineri – asa ca pe 7 martie este trimisa la promulgare.

Klaus Iohannis a studiat legea cinci saptamani si a retrimis-o Parlamentului pentru reexaminare in aprilie 2015.

    Refuzul de a o promulga a venit in contextul in care o parte a societatii civile a sustinut ca incalca dreptul la proprietate, aduce dupa sine un adevarat macel in randul pasarilor cantatoare si periclitarea altor specii protejate de lege, iar Romania risca declansarea procedurii de infringement, fiind avertizata deja de Uniunea Europeana.

HotNews.ro a scris aici o analiza despre efectele nocive ale proiectului de lege privind Legea vanatorii.

– Mica surpriza a venit de la Senat, care la doi ani dupa ce a respins-o, aproba legea pe 21 aprilie anul acesta.

– Dupa ce comisiile mai realizeaza un raport si apoi inca unul, de inlocuire, legea este adoptata (ca urmare a cererii de examinare) de Camera Deputatilor pe 27 mai.  

– Presedintele nu o mai poate refuza la promulgare, asa ca o promulga pe 15 iunie anul acesta si a doua zi devine Legea 149/2015”.

Foto: Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *