In vizor

267 de noi cazuri de COVID-19 la Cluj. Abrudean: ”Angajații DSP nu pot face față la peste 200 de anchete epidemiologice zilnic”

Tot mai mulți clujeni care își fac teste la cerere și sunt confirmați pozitiv cu COVID-19 reclamă faptul că nimeni nu le răspunde la telefon pentru a știi ce protocol să urmeze. Aceștia rămân izolați acasă așteptând ca cineva de la DSP să îi contacteze sau să le răspundă la telefon pentru a fi luați în evidență. Din păcate, chiar prefectul Mircea Abrudean recunoaște că la peste 267 de cazuri de COVID-19 zilnice este imposibil ca cei de la DSP să facă față.

”200 de pacienți pe zi înseamnă 200 de anchete epidemiologice. Fiecare caz are minim 5 contacți direcți. La peste 1000 de oameni, indiferent câți angajați și voluntari avem fizic nu se poate face față la așa ceva. E greu de înțeles că nu se răspunde la telefon sau se răspunde mai greu. Haideți să ajungem în situația în care nu trebuie să sunăm nici la DSP și nici la 112. Dacă avem un caz pozitiv dintr-o familie de aici mai pleacă cel puțin trei sau patru. Să nu ne mirăm că avem peste 200 de cazuri pe zi. Avem aproape un milion de cazuri în județul Cluj și viața activă generează riscuri și ajungem la situația de astăzi. Avem peste 2000 de teste zilnic, dintre care peste 40% sunt testări la cerere”, potrivit prefectului Abrudean.

De asemenea, prefectul atrage atenția asupra faptului că spitalele se află la o capacitate maximă, personalul medical este epuizat, astfel că le recomandă clujenilor să respecte toate măsurile de distanțare pentru a nu ajunge într-o stare care să necesite internarea în spital.

”Situația nu se îmbunătățește, dimpotrivă crește de la o zi la alta. Devine de la îngrijorătoare la alarmantă, astfel că și măsurile pe care le luăm se intensifică din punctul de vedere al restricțiilor.  Presiunea pe sistemul medical este enormă, oamenii sunt epuizați psihic și fizic. De aceea trebuie să facem tot posibilul să nu ajungem al spital. E complicat cu locurile, oamenii sunt epuizați și creăm o presiune suplimentară. Noi primim pacienți de terapie intensivă din toată țara pentru că sunt județe care fie nu au, fie au doar câteva paturi. Capacitatea spitalelor COVID este la maxim de aceea am introdus spitalul Clujana. Este o situație dramatică în unele cazuri și doar o persoană care a fost în stare gravă poate explica. Nu știu cum se poate vorbi de o făcătură sau de o strategie mondială”, explică Abrudean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *