Anchete

2,6 milioane lei obține Primăria anual din închirierea spațiilor. Cele mai mici vs. cele mai mari chirii percepute

Un număr semnificativ de asociații și fundații obscure, al căror obiect de activitate este un mister, ocupă spații în centrul orașului pentru care plătesc sume ridicole.

 

Grosul veniturilor din închirii pe care le încasează Primăria Cluj-Napoca anual provin de la agenți comerciali. Servicii, direcții și regii proprii, dar și instituții de stat nu plătesc nimic pentru sediul închiriat de la Primărie, în timp ce pentru agenții economici se percep chirii la prețul pieței.

 

Primăria Cluj-Napoca deține numeroase clădiri și spații mai ales în zona centrală. În unele funcționează propriile regii, direcții și servicii, iar altele sunt date în chirie către agenți comerciali, asociații, fundații, partide, cabinete medicale etc. În general pentru firme sunt percepute chirii la prețul pieței dar pentru partide și asociații chiriile sunt extrem de mici pentru că legea le permite partidelor să ceară spațiu în chirie de la Primărie, la prețuri ridicol de mici.

Primăria Cluj-Napoca încasează lunar aproximativ 220.000 lei de pe urma spațiilor închiriate, ceea ce înseamnă că într-un an suma totală obținută din chirii se ridică la aproximativ 2,6 milioane lei.

Direcțiile și serviciile proprii nu plătesc chirie, după cum este și firesc. În astfel de spații, cu chirie zero, funcționează Direcția de Asistență Socială, Cantina Memo, Grădinița nr. 37 de pe strada Jiului, inspectoratul Teritorial de Muncă, Corpul Experților Contabili, Direcția de Taxe și Impozite, Universitatea de Artă și Design (Piața Unirii), Teatrul Național, Direcția Națională Anticorupție, Academia Română.

Nu plătesc chirie nici redacția revistei Tribuna și Uniunea Scriitorilor din România, Asociația Patronilor și Meseriașilor, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Dacă unii nu plătesc deloc chirie către Primărie, există asociații și fundații care plătesc sume ridicol de mici. Patronatul Județean al Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici și Mijlocii achită lunar 25.13 lei pentru un spațiu pe strada Zrinyi Miklos; Editura Kriterion are sediul pe strada Samuil Micu și achită 32.98 lei/lună; Asociația Culturală Opera Grup Project plătește 28.02 lei/lună pentru un spațiu în buricul târgului, pe str. I.C. Brătianu. Un preț și mai mic este achitat lunar de Asociația Culturală Dacia România. 9.75 lei/lună plătește această asociație pentru un spațiu pe strada I.C. Brătianu. Liga Scriitorilor Maghiari din Ardeal plătesc 29.10 lei/lună pentru un sediu în kilometrul zero al orașului, în Piața Unirii.

Dacă tot felul de asociații și fundații obscure plătesc extrem de puțin ca să ocupe spații în centrul orașului, nici partidele nu se lasă mai prejos. Partidele, deputații și senatorii achită lunar între 16 și 1574 lei pentru spații în zona ultracentrală.

Primăria obține grosul veniturilor din chirii de la agenții comerciali. Cea mai mare chirie plătită de un chiriaș către Primărie este de 50.217 lei/lună. Este vorba despre sediul KFC de pe Iuliu Maniu. Pe locul doi se află SC Transilvania Development SRL care achită 24.465 lei pentru un sediu pe strada Horea. Și restaurantul Boema plătește o sumă mare pentru un spațiu pe strada Iuliu Maniu: 18.136 leu/lună.

 

Top 10 cele mai mari chirii percepute de Primărie

 

1. S.C. US Food Network – str. Iuliu Maniu nr. 1 – 50.217 lei/lună

2. SC Transilvania Development SRL – str. Horea nr. 2 – 24.465 lei/lună

3.. S.C. Cafe Bar Boema SRL – str. Iuliu Maniu nr. 1- 18.136 lei/lună

4. S.C. Triumf Com SRL – str. Franklin Delano Roosvelt – 12.893 lei/lună

5. Societatea Electrica Furnizare – str. Samuil Micu nr. 2 – 12.364 lei/lună

6. Compania de Apă Someș SA – bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 4-6 – 11.228 lei

7. SC Panemar SRL – bulevardul Eroilor nr. 48 – 10.539 lei/lună

8. SC Rimini Central SRL – bulevardul Eroilor nr. 17 – 8.495 lei/lună

9. SC Sonmare SRL – bulevardul Eroilor nr. 7 – 6.893 lei/lună

10. S.C. Ramiram SRL – str. Horea nr. 6 – 5.008 lei/lună

 

Top 10 cele mai mici chirii percepute de Primăria Cluj-Napoca

 

1. Asociația Culturală Dacia Română – str. I.C. Brătianu nr. 13-15 – 9.75 lei/lună

2. Asociația Foștilor Deținuți Politici – Calea Moților nr. 1-3 – 10.23 lei/lună

3. Asociația Artiștilor Plastici Cluj-Napoca – Regele Ferdinand nr. 4 –

4. Uniunea Elenă din România – b-dul Eroilor nr. 21 – 13.96 lei/lună

5. Consiliul Național al Audiovizualului – Piața Unirii nr. 1 – 15.33 lei/lună

6. Daniel Buda – Piața Unirii nr. 1 – 16.61 lei/lună

7.Asociația Handicapaților Trauma Dum Spiro Spera – b-dul 21 Decembrie nr. 108 – 16.86 lei/lună

8.Asociația Pentru Adevărul Revoluției – b-dul 21 Decembrie nr. 108 – 18.36 lei/lună

9.Fundația Dezvoltarea Popoarelor Filiala Cluj-Napoca – b-dul Eroilor nr. 20 – 20.56 lei/lună

10. Asociația de Prietenie cu Republica Populară Chineză Filiala Cluj – b-dul Eroilor nr. 2 – 22,39 lei/lună

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *