Din oras

250 de tone de deşeuri menajere, risipa de Crăciun

După ce clujenii au luat cu asalt magazinele şi hipermarketurile în zilele dinaintea Crăciunului, după sărbători au aruncat tone întregi de mâncare.

Deşi există un curent la nivelul întregii planete împotriva „food waste” (risipă de mâncare), risipă estimată la aproximativ 88 de milioane de tone anual, iată că un oraş de 400.000 de locuitori a reuşit ca în mai puţin de o săptămâna să genereze o risipă de aproximativ 250 de tone.

Cum am făcut acest calcul? Am solicitat informaţiile de la reprezentanţii companiilor de salubrizare.

„În mod normal ieşim cu 12 gunoiere, acum am fost nevoiţi să ieşim cu 15 gunoiere de 8 tone. Dacă într-o perioada normală facem cam două curse pe zi, acum s-au făcut 4-5 curse. Au ieşit maşinile la ora 6 şi abia în jur de ora 21 au terminat. Am adunat cam 500 de tone pe zi, iar în mod normal colectăm cam jumate”, a declarat pentru Ziar de Cluj Adrian Niculescu, reprezentantul Rosal.

Rosal deserveşte jumătatea de vest a oraşului, adică Mănăştur, Zorilor, Plopilor, Grigorescu şi zona centrală.

În partea cealaltă a oraşului, oamenii par a fi mai cumpătaţi.

Ioan Zlati, reprezentantul companiei care ridică deşeurile din partea de est a oraşului susţine că nu s-a făcut risipă aşa de mare la alimente.

„Ca şi volum, într-adevăr a fost mai mult, din cauza curăţeniei de Crăciun. Dar nu pot spune că s-a făcut mare risipă de alimente. Nu am datele centralizate, însă a crescut înainte de Crăciun cantitatea de deşeuri voluminoase.”

Ca şi concluzie pe care o putem trage: mănăşturenii au aruncat mai multă mâncare decât locuitorii din Mărăşti sau Gheorgheni. Se vede.

În ceea ce priveşte Revelionul, Niculescu susţine că nu se va mai arunca la fel de multă mâncare. „Crăciunul s-a petrecut mai mult în familie. De Revelion vor pleca mulţi.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *