In vizor

2,4 milioane lei costă repararea unei bucăți de drum surpată pe Calea Borhanci. Centura de Diamant și drumul cu patru benzi din Lomb, alte eșecuri cauzate de alunecările de teren – VIDEO

8,4 milioane lei a costat modernizarea străzii Calea Borhanci, care a avut loc în 2012. La jumătate de an de la încheierea lucrărilor, ultimii 500 de metri din stradă s-au surpat pe mai multe porțiuni. A fost nevoie de lucrări de reparații, executate de asocierea Diferit – Kiat, firma de casă a Primăriei Cluj-Napoca și a Consiliului Județean. Din 2013, pe anumite porțiuni au apărut gropi, surpări de teren, denivelări din cauza faptului că terenul este instabil.

De cel puțin doi ani, o bucată de drum de aproximativ 100 de metri din zona intersecției cu strada Voievodul Menumorut este surpată. Tot ce a făcut Primăria până acum a fost să amplaseze marcaje pentru a atenționa șoferii asupra riscului de a-și rupe mașinile.

Pe ultima sută de metri din 2019, conducerea Primăriei a decis alocarea a 2,4 milioane lei + TVA pentru repararea porțiunii respective. Vor fi folosiți bani din bugetul local. Potrivit proiectului de hotărâre care prevede alocarea acestor fonduri, este nevoie de o sumă atât de mare din cauza consolidării cu piloți forați.

“În prezent, strada Borhanciului a suferit degradări majore prin alunecarea de teren produsă în zona trotuarului (care a antrenat şi o parte din carosabil) în zona de intersecţie cu strada Voievodul Menumorut. Situaţia actuală a străzii este una nesatisfăcătoare în această zonă de alunecare, din punct de vedere al condiţiilor de trafic. Zona de carosabil este asfaltată, cu trotuar bine conturat pe latura numerelor cu soţ, care la intersecţia cu strada Voievodul Menumorut a suferit degradări în urma alunecărilor de teren, antrenând şi o parte din carosabil. Sistemul rutier actual nu asigură o circulaţie fluentă, în condiţii optime, iar accesul pe porţiunea respectivă se desfăşoară cu dificultate. Lucrarea are ca scop refacarea tronsonului de drum la starea iniţială. Zona de carosabil şi trotuar necesită refacere pe o porţiune de 78 metri liniari şi consolidare cu piloţi foraţi pe două rânduri pe o lungime de 25 metri liniari. Se va crea pe domeniul public un trotuar pe partea numerelor fără soţ pentru a asigura o alveolă pentru autobuze. Soluţia tehnică prevede refacerea sistemului rutier (caroabil şi trotuar) în ampriza existentă a străzii pentru refacerea confortului în trafic. Dezvoltarea infrastructurii pentru transport are un rol prioritar, acesta servind dublu scop: îmbunătăţirea infrastructurii fizice de bază şi accesul la serviciile din zonă”, se arată în proiectul de hotărâre.

Lucrările vor fi realizate de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), care a primit ca sarcină modernizarea tuturor străzilor din oraș.

Calea Borhanci nu este singura lucrare afectată de alunecări de teren în Cluj-Napoca. Exemplul cel mai elocvent este Centura de Diamant, cea mai scumpă centură ocolitoare din România. 162 milioane euro a costat realizarea acestui drum. Lucrările la Centura de Diamant au început în 2006, în perioada când Ion Pantelimon (actualul director al RADP Cluj-Napoca) era director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj.

Traficul rutier a fost deschis abia cinci ani mai târziu, în prezența lui Emil Boc, care la acea vreme era premier. Deschiderea însă nu a fost cea oficială, ci a fost improvizată o mini-centură, urmând ca în iunie 2012 să fie termenul de finalizare a lucrărilor.

Însă, doar trei luni mai târziu, în ianuarie 2012, centura a început să aibă primele probleme. În urma unei alunecări de teren cauzată de infiltrațiile de apă, mai multe grinzi ale parapetului de beton care trebuia să consolideze un versant de pe centură s-au deplasat.

Probleme la centură au fost și anul acesta. În 25 mai, în urma unor ploi abundente o parte din zidul de sprijin al centurii ocolitoare Vâlcele – Apahida s-a prăbușit peste carosabil. Atât de bine a fost făcut zidul din pământ bătătorit, numit green terramesh încât a luat-o la vale exact în luna recepției lucrărilor.

Un alt proiect cu mari probleme din cauza alunecărilor de teren este drumul cu patru benzi din Dealul Lomb – calea de acces spre Buftea de Cluj și Centrul de Sprijinire a Afacerilor TEAM. Încă din 2015, când au început lucrările la drum, au apărut și primele probleme cu alunecările de teren. De atunci, au fost organizate mai multe licitații pentru consolidarea terenului, care se duce la vale an de an. Drumul cu patru benzi are o lungime de 1,6 kilometri. Inițial, trebuia să fie realizat cu fonduri europene. Valorea contractului este de 17,9 milioane lei (3,9 milioane euro), a fost atribuit în 2015 firmei Diferit SRL. Din cauză că proiectul a fost oprit la nici două luni de la start, banii au fost pierduți și a fost nevoie de cheltuirea banului public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *