232.000 lei din bugetul local pentru 3 stații de încărcare electrice, imposibil de folosit pentru autobuze. Mai rămân în calcul autoturismele și viitoarele mașini ale „panseluțelor lui Bonțidean”

După ce a dotat orașul cu autobuze electrice, Primăria Cluj-Napoca va monta și stații de încărcare pentru autovehicule electrice. Valoarea investiției este de aproximativ 232.000 lei pentru trei stații. 

În ședința de Consiliu Local din joi, 1 noiembrie, va fi supus votului consilierilor locali un proiect de hotărâre privind includerea în domeniul public și darea în administrare Serviciului de parcări a trei stații de încărcare. Din referatul proiectului de hotărâre se subînțelege că stațiile respective sunt pentru autobuzele electrice recent cumpărate. Problema este cum vor fi încărcate autobuzele? Pentru că stațiile sunt în niște locuri la care e cam imposibil de ajuns pentru autobuze: interiorul parkingului de pe Moților, exteriorul parkingului și Piața Unirii. Deci, ne-am lămurit, stațiile nu sunt pentru autobuzele lui Liviu Neag. Atunci e clar că sunt pentru posesorii de automobile electrice. Din ce știm noi, în Cluj-Napoca nu sunt mai mult de 50 de autoturisme electrice. Mai există și a treia posibilitate: stațiile de încărcare sunt pentru viitoarele autoturisme electrice cu care va fi dotată Poliția Locală. 

Citește și:

“Panseluțele lui Bonțidean” se electrifică. Vor fi cheltuiți 90.000 euro din bugetul local pentru paznicii orașului

Iată cum motivează conducerea Primăriei montarea celor 3 stații: 

„O componentă prioritară în Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca o constituie preocuparea pentru creșterea calității vieții locuitorilor, influențată de urbanizare, poluarea aerului și a apei, existența și amenajarea spațiilor verzi etc. În acest sens, la sfârșitul lunii mai 2018, pentru îmbunătățirea transportului în comun, au fost puse în circulație primele autobuze electrice, achiziționate prin Programul de cooperare elvețiano-român, vizându-se astfel înlocuirea unor mijloace de transport vechi și, mai ales, orientarea spre un sistem de transport care folosește energie nepoluantă. În acest context, autoritatea locală a demarat proiecte în vederea construirii de stații de încărcare pentru autovehicule electrice. În scopul gestionării stațiilor, se propune includerea în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca și darea acestora, în administrare, Serviciului public de interes local pentru administrarea parcărilor”, se arată în proiectul de hotărâre. 

Stația de încărcare din interiorul parkingului Primăriei de pe Moților este de 33 kW AC, cea din afara parkingului este de 11 kW AC, iar cea din Piața Unirii este de 50 kW DC și 22 kW AC. 

Citește și:

Primele 10 autobuze electrice vor circula de mâine în Cluj-Napoca

Adauga comentariu