2,2 milioane lei pentru biserici. Cei mai mulți bani, alocați pentru mozaicul din Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca. Un preot din Cojocna cere ajutor pentru un centru social

În ședința extraordinară de Consiliu Județean de marți a fost aprobată alocarea de fonduri pentru cultele religioase din Cluj. O sumă importantă merge pentru repararea mozaicului din Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Mai sunt alocați bani pentru construirea catedralei greco-catolice din Cluj-Napoca și pentru reparații în bisericile din sate. O solicitare mai aparte a venit din partea unui preot din Cojocna, care construiește un centru social pentru romii din comună.

2,2 milioane lei au fost alocați pentru bisericile din județul Cluj. Suma este mai mare cu 200.000 lei decât anul trecut.

1.583.000 lei primește cultul ortodox. Banii sunt împărțiți între 224 de parohii din tot județul. Cei mai mulți bani merg către Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului pentru refacerea mozaicului din Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca. Restul parohiilor primesc sume extrem de mici, între 3.000 și 10.000 lei. Banii vor fi folosiți pentru diverse lucrări de reparații: înlocuire pardoseală, realizare picturi interioare, realizare sistem de sonorizare, consolidare subsol, realizare sistem de încăzire etc.

270.600 lei sunt distribuiți pentru cultul reformat. 54 de parohii din tot județul vor împărți acești bani pentru diverse lucrări de reparații ale bisericilor.

93.500 lei revin cultului greco-catolic. Din această sumă, 16.500 lei sunt distribuiți pentru Catedrala din Piața Cipariu, bani care vor fi folosiți pentru continuarea lucrărilor de construcție. Cei mai mulți bani, 40.000 lei, sunt alocați pentru construirea unei capele mortuare în Cojocna. În aceeași localitate, preotul construiește un centru social pentru persoanele de etnie romă. Prezent la ședința de Consiliu Județean, a solicitat ajutor din partea administrației publice județene.

“Mai avem un centru social misionar și o restaurare de biserică monument istoric. Eu știu că Primăria are deficiențe mari și ne străduim să facem noi. Vorbim de un centru social pentru persoane de etnie romă. Primăria m-a ajutat cu 5.500 lei și întotdeauna mi-au spus că Consiliul Județean nu îi sprijină. Până acum, am primit 19.000 lei de la Consiliul Județean. Este al treilea proiect european pe care l-am făcut noi. Sincer, sunt la capătul puterii pentru că nu mai știu de la cine să cer bani pentru a face acest proiect”, a declarat preotul Georgel Rednic din Cojocna.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean a afirmat că va primi ajutor din partea județului, dar treptat.  

“Noi am discutat ca priorități pentru toate bisericile să alocăm bani construirea capelei. Este cea mai mare sumă pe care am alocat-o pentru o parohie din comune acum. Noi am considerat că aceasta este prioritatea, aceasta fiind o prioritate pentru toți locuitorii din comune. Cu drag o să încercăm să vă ajutăm, noi acum am alocat aceste sume. Vă promitem că la următoarea alocare vom ține cont de solicitarea dumneavoastră. Singura cerință este să ne înțelegeți că avem nevoie treptat”, a spus Tișe.

În ședința extraordinară de marți au mai fost alocați bani și pentru alte culte: 80.000 lei pentru cultul romano-catolic, 25.000 lei pentru unitarieni, 22.000 lei pentru baptiști, 63.000 lei pentru penticostali și 50.000 pentru adventiști și alte culte.

Adauga comentariu