În 2017, privații au vrut să reabiliteze Ștrandul Municipal, dar acuză Primăria că le-a tergiversat demersurile. Astăzi, Boc dă vina pe privați pentru că ștrandul zace în paragină

Vechiul Ștrand Municipal al Clujului, situat vizavi de Sala Polivalentă și de Cluj-Arena, este astăzi o ruină plină de bălării.

În 2017, au existat investitori care au vrut să readucă ștrandul la strălucirea de altădată. Ar fi fost o completare perfectă a acestei zone, dedicată sportului și agrementului. Însă, Primăria a tergiversat investiția, blocând-o cu hârtii, până când firma care voia să reabiliteze ștrandul (al cărui teren îl închiriase) a intrat în insolvență. Terenul a fost vândut ulterior către alți oameni de afaceri, care nu au mai făcut, până în prezent, nimic.

Pentru mai multe detalii și imagini actuale ale ștrandului, citiți și:

Ce nu se vede dinspre Untold, cu toate că e vizavi: Ștrandul Municipal, înecat în paragină

În aceste zile caniculare, clujenii care mai știu de ștrandul de altădată se întreabă de ce trebuie să meargă la ștrandurile din alte orașe, în timp ce locurile pline de potențial din Cluj stau nefolosite, din ce în ce mai degradate.

„De ce nu se amenajează Ștrandul Municipal? Ca oraș, suntem obligați să mergem în alte localități la bălăceală!!! Nu-i păcat că trebuie să cheltuim banii în alte locuri???”, l-a întrebat un clujean pe primarul Emil Boc, prezent la obișnuita emisiune radiofonică de joi, difuzată și pe Facebook.

„Ștrandul Municipal nu ține de Primărie, sunt locuri private, amenajate de către privați care au optat să facă blocuri de 20 de etaje. Nu am putut să aprob ca acolo să se facă blocuri de 20 de etaje, așa cum au dorit. Pentru că ar fi compromis tot ce înseamnă Parcul Central. Dacă vor dori să facă ștrand, evident că au cale deschisă și aprobările la Primărie. Deci, dacă vorbim de ștrandul acela de lângă Hotelul Sport. A fost o bătălie de ani de zile cu investitorul care, în fiecare moment, dorea: blocuri, blocuri, blocuri! Și am spus: mă, acea facilitate este pentru recreere, este pentru oraș! Eu nu pot să construiesc, pentru că e terenul lui! Dar nici el nu poate face blocuri, pentru că orașul nu are nevoie acolo de blocuri, într-o arie atât de frumoasă!”, a răspuns primarul Boc.

Privații care voiau în anul 2017 să reabiliteze Ștrandul Municipal (alții decât cei care dețin terenul acum) au declarat, la finalul lunii trecute, pentru Ziar de Cluj, altceva decât spune astăzi primarul:

„Noi atunci am avut depuse mai multe solicitări, inclusiv pentru activități provizorii, dar Primăria a întârziat foarte mult acest lucru. Ulterior, datorită creditelor luate și a faptului că nu am putut produce efectiv, firma a intrat în faliment. Problema a fost că noi tot capitalul pe care l-am avut atunci l-am investit în ștrand. Am făcut investiții de peste 300 000 de euro acolo. A fost schimbat un metru de sol, a fost scos pentru că erau tuneluri de șobolani, erau mizerii multe, sticle, prezervative, cadavre de pisici și câini, de toate găseai! Am lucrat și la marginea bazinelor. Eu am vrut să fac acolo inclusiv o grădiniță cu program sportiv. A fost un litigiu lung și cu Unita, motiv pentru care nu s-a mai putut. Noi am avut inclusiv mobilierul cumpărat, s-au pierdut minimum 300 000 de euro, investiție făcută. Am avut totul pregătit, era proiectul făcut, trebuia doar să ne dea autorizația provizorie și dreptul de a face bazinele. Înainte noi am cerut, pentru a putea produce, să ne dea voie să facem o terasă în aer liber sau chiar să desfășurăm mici festivaluri.

Investiția totală era cam de un milion de euro, pe tot ce însemnau pompele, pentru că noi voiam să încălzim apa, era o întreagă poveste, frumoasă de altfel!

Acela a fost unul dintre proiectele frumoase ale Clujului, care ar fi fost extraordinar, dacă municipalitatea nu ar fi întârziat foarte mult. Și, fără argumente! Nu știm de ce, nu am înțeles nicio secundă, nu ne-au dat niciodată explicații, nici în scris, nici verbal, nici off the record, nimic!”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Mihai Mocanu, fostul administrator special al firmei care intenționa, acum câțiva ani, să redea în folosință Ștrandul Municipal.

Adauga comentariu