Din oras

19 milioane de euro din impozite! Banii se reintorc la clujeni sub forma de gropi, gunoaie si nepasare

19 milioane de euro, atat colecteaza anual Primaria lui Emil Boc din taxele si impozitele clujenilor si a investitorilor din oras. Ce primesc in schimb cetatenii buni-platnici sau investitorii care se zbat sa nu ramana datori la bugetul local? Drumuri neasfaltate  si un oras tot mai neglijat de autoritati. Primaria prefera sa cheltuie banii stransi din impozite pe subventii, sau mai bine zis sa cumpere favoruri electorale.

Impozitul pe cap de clujean: 290 de lei/an

Clujenii si firmele din oras platesc, in fiecare an, peste 19 milioane de euro taxe si impozite locale. Numai anul trecut, suma colectata de la persoane fizice de catre primaria Cluj-Napoca a fost de 35.008.443 de lei. Din cei 141.000 de contribuabili din randul persoanelor fizice, 86%, adica, in jur de 121.000 de clujeni, s-au achitat de obligatiile catre stat. Cu alte cuvinte, cuantumul impozitului mediu pentru fiecare locuitor al orasului este de 290 de lei, pe an.

Ce primesc locuitorii orasului in schimbul acestor taxe si impozite? Mormane de gunoaie, strazi neasfaltate, cartiere neingrijite.

La rubrica “Orasul nimanui”, initiata de Ziar de Cluj, puteti vedea in fiecare zi imagini din cartierele orasului, pe unde reprezentantii administratiei nu au calcat in viata lor, parcuri care pun in pericol sanatatea copiilor, curti interioare neingrijite, rauri poluate ori statui ruginite de nepasarea primariei.

Cum se intorc acesti bani in beneficiul clujenilor? Prin masuri populiste. Daca Primaria colecteaza peste 19 milioane de euro din taxe si impozite, aproape intreaga suma este cheltuita de municipalitate pe…subventii.

O suma imensa, de peste 16 milioane de euro, este alocata, anual, pentru subventii: pentru pensionari, care au gratuitate pe mijloacele de transport in comun, pentru studenti, pentru gigacalorie. Banii pentru subventii se cheltuie usor, chiar daca se strang greu de la contribuabili.

12.000 de firme din Cluj contribuie la bugetul local cu 51 de milioane de lei pe an

Cand vine vorba de firmele din Cluj-Napoca, acestea sustin bugetul local cu sume considerabile. In 2014, suma colectata de la cele 12.000 de persoane juridice din taxe si impozite a fost de 51.252.795 de lei.

Cu toate acestea, primarul Emil Boc a fost acuzat in repetate randuri de faptul ca nu sprijina investitorii din oras. Sa ne amintim de nenumaratele plangeri legate de drumul de acces spre Tetarom II, acolo unde functioneaza Emerson.

Din 2006 nu s-a mai intervenit pe strada capitan Grigore Ignat, iar Emerson isi desfasoara activitatea in Tetarom II din 2008. Abia anul acesta, strada va fi modernizata, fiind inclusa in programul de reabilitare a tramei stradale. A fost nevoie de sapte ani ca miile de muncitori de la Emerson sa parcurga, in fiecare zi, un drum neasfaltat de primaria clujeana.

La fiecare inceput de an, primarul Emil Boc le „vinde” clujenilor o lista cu prioritatile bugetare. Numai ca, in ultimii doi ani, cel putin, au fost cam la fel. Ce a promis Boc la inceput de 2014, a promis si la inceput de 2015: biciclete europene, strazi asfaltate, mijloace de transport cu sistem de ticketing, incluziunea sociala a romilor din Pata Rat, pasaje subterane in Gara, parkinguri in cartiere, troleibuze noi si autobuze electrice.

O analiza despre unde se duc banii clujenilor in 2015 a fost publicata de Ziar de Cluj anul acesta. O puteti reciti AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *