In vizor

189 de liceeni din județul Cluj vor beneficia de un ajutor lunar de 250 de lei, pe perioada studiilor

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat Programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu”, prin care se va acorda un sprijin financiar pentru elevii din licee şi şcoli de artă şi meserii. Astfel, toți copiii care provin din familii a căror venituri nu depășește 500 lei/membru de familie, pot primi un ajutor financiar de 250 lei/lună.  

Prin adoptarea Hotărârii de Guvern 712/2018 (disponibilă atașat), începând cu anul școlar 2018-2019, fiecare beneficiar va primi lunar, pe toata durata cursurilor, în situația respectării tuturor condițiilor legale prevăzute, suma de 250 lei/lunar. Pe lângă indexarea acestei sume (de la 180 lei/lună), a fost majorată și valoarea plafonului maxim de acordare a bursei de la 150 lei la 500 lei/membru de familie, dată fiind necesitatea de a corela plafonul de acordare a sprijinului cu situația economică actuală. 

Ministerul Edcației a publicat lista beneficiarilor sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu”. În județul Cluj sunt 189 de beneficiari, cei mai mulți elevi din mediul rural care învață la școlile din municipii.  

Au fost acordate ajutoare sociale pentru toţi solicitanţii eligibili care şi-au depus cereri, numărul beneficiarilor din anul şcolar 2020-2021 fiind de 28587. 

Sunt înscriși la liceu 629.755 de elevi, conform INS, iar dintre aceștia 28.587 au aplicat pentru programul “bani de liceu”. 

Județul Cluj se află printre județele cu cei mai puțin beneficiari. Cele mai multe solicitări venind din Suceava, Vaslui, Vrancea, Iași sau Botoșani. Cele mai puține solicitări au venit de la elevii din Covasna, Ilfov, Sibiu, Brașov sau Cluj. 

Unul dintre scopurile acestui proiect este de a preveni abandonul școlar, încă destul de ridicat în România. 

Peste 109.000 de elevi de liceu au abandonat școala între 2013 și 2017, potrivit datelor publicate de Ministerului Educației și analizate de Edupedu.ro.Este vorba despre elevi cu vârste între 15 și 18 ani care nu au mai terminat învățământul liceal, la filierele teoretică, tehnologică și vocațională.

În regiunea Nord-Vest, rata abandonului a scăzut în 2018, situându-se la valori între 2,1% și 3,7%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *