150 de milioane de euro ar putea da fratii Paval de la Dedeman pe The Office - ar fi cea mai mare tranzactie imobiliara din istoria Clujului. De ce e un giuvaer pretios The Office. Il mai vaneaza si niste sud-africani!

Azi, Ziarul Financiar a publicat informatia potrivit careia cladirea gigant de birouri The Office din Cluj, cu 58 000 de mp inchiriabili este vanata de Tiriac si/sau fratii Paval, patronii Dedeman. Proiectul a fost dezvoltat la Cluj de fondul de investitii NEPI si de omul de afaceri Ovidiu Sandor, pe un teren foarte ieftin la achizitie, cumparat in urma falimentului unor oameni de afaceri israelieni.

The Office a devenit un proiect emblematic pentru piata de birouri din Romania, caci Sandor a tinut mortis sa investeasca foarte multi bani in cladire, dotarile fiind premium. Rasplata a fost pe masura: cele 3 cladirei ale The Office s-au umplut de chiriasi de top, media per metrul patrat inchiriat fiind de circa 13 euro, spun surse din piata.

Finalizarea cu brio a proiectului a atras atentia, spune ZF, a lui Ion Tiriac si, cel mai probabil separat, a fratilor Paval, proprietarii Dedeman.

Ziar de Cluj crede ca Ion Tiriac, la cei 1,5 miliarde dolari avere personala (estimarile diverselor publicatii economice) ar putea avea cashul necesar achizitiei, insa nu e clar si daca interesul real. Tiriac are 79 de ani, iar achizitia unei cladiri de birouri cu numar mare de metri patrati, la un yield de 7,5% pe an, ar face ca amortismentul sa sara binisor de 14-15 ani, sigur, in functie si de pretul de achizitie al cladirii.

In schimb, fratii Paval par mai vigurosi financiar si mai dornici sa faca shopping de nivel inalt. In decembrie, patronii Dedeman au socat Romania punand jos 100 de milioane pentru 23 la suta din actiunile ALRO.

Despre ei se spune ca sunt mega solvabili si cu foarte putina incarcare pe banci. Pe 2017 doar, fratii Paval din Bacau au facut pe Dedeman 200 milioane de euro. Specialistii din piata sustin ca vor ajunge la 300 de milioane pe 2018. Asta ca sa nu va mai spunem ca in intreaga existenta a companiei de bricolaj, fratii Paval au marcat cumulat aproape un miliard de dolari profit, in conditiile in care acesti antreprenori si-au achizitionat din resurse proprii terenurile unde functioneaza magazinele, neapeland la firme off-shore si alte subterfugii de ascundere a profitului.

Daca fratii Paval ar apela si la banci, ar face ravagii pe partea de achizitii.

 

Giuvaer rar

 

Sa va spunem asadar si la cat s-ar ridica o eventuala achizitie a The Office: la cei 58 000 de mp, avand in vedere si statutul premium al cladirii, precum si situarea complexului The Office in Cluj-Napoca, unde economia explodeaza si nu da semn de recul, ba mai adaugand ca nu sunt multe asemenea cladiri in Romania, pretul per metru patrat poate foarte bine sta in jurul sumei de 2500 de euro. Ceea ce ne duce la impresionanta suma de 150 de milioane de euro de pus jos pentru orice curajos dornic de shopping.

Pentru fratii Paval, nu e o suma imposibila, mai ales ca ei erau cat p-aci sa dea 164 de milioane pentru 5 cladiri AFI, din tranzactie ramanand achizitia doar a 3 cladiri pentru 90 de milioane de euro.

Dar mai avem o exclusivitate pentru dumneavoastra: fratii Paval si Tiriac nu ar fi singurii petitori ai cladirii.

Fondul NEPI discuta si cu firma sud-africana de asigurări de viata Old Mutual intrata in Romania prin dezvoltatorul bulgar AG Capital (formand fondul Lion’s Head Investments), care tocmai au dat anul trecut 170 de milioane de euro pe cladirea de birouri Oregon Park din Bucuresti, anuntand ca ar mai avea in desaga cash pentru achizitii de minim 350 de milioane de euro.

Cine va decide castigatorul? NEPI pentru conationalii de la Old Mutual sau omul de afaceri roman Ovidiu Sandor pentru fratii Paval?

Adauga comentariu