Din oras

15 septembrie, nostalgii cu miros de motorina. Ce amintiri au personalitatile Clujului din prima zi de scoala

Astazi conduc destinele Clujului si au un cuvant greu de spus in domeniile in care activeaza. Cu ani in urma insa, au fost si ei copii care au pasit pentru prima data in sala de clasa, cu spaime, curiozitati si emotii. Cateva din personalitatile momentului din Cluj-Napoca ne-au destainuit ce amintiri au din prima lor zi de scoala, cu bune si cu rele.

Valentin Cuibus, seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj a urmat scoala primara la fosta Scoala Generala Nr. 14, actuala Scoala Generala Horea din Cluj-Napoca.

“Recunosc ca au trecut cativa ani de atunci si nu imi mai amitesc prea multe din prima zi de scoala. Imi vine in minte chipul invatatoarei, tovarasa Muresan, la care am tinut cu totii si care a fost foarte apropiata de noi. Foarte vag imi mai amintesc ca parintii au stat cu noi o vreme, dupa care invatatoarea i-a rugat sa mearga acasa”, a marturisit Cuibus.

Uniforma a fost iubita de micile scolarite

Consilierul local Claudia Anastase ne-a marturistit o emotie speciala pe care o simte legata de aceasta zi, pentru ca fetita ei a mers astazi pentru prima data la scoala.

“Asta m-a determinat sa imi amintesc emotia primei mele zile de scoala. Pot privi viata mult mai optimist dupa aceasta zi. Stiu ca mi-a placut din prima clipa uniforma, a fost unul din motivele pentru am decis sa ii cumpar uniforma fetitei mele. Imi mai amintesc clar vocea invatatoarei mele de atunci, Maria Bob, de la scoala din localitatea care atunci se numea Doctor Petru Groza, iar acum Stei, in judetul Bihor. Stiu ca prima zi de scoala mi-a dat emotii atat de mari, incat nu am putut sa vorbesc toata ziua”, a dezvaluit ea.

Aurelia Cristea, Ministru pentru Dialog Social spune ca isi aminteste clar cum a fost prima sa zi de scoala.

“Cred ca a fost cea mai emotionanta zi din anii de scoala . Din aceasta prima zi in care mama m-a dus la scoala imi aduc aminte ca eram plina de emotii, tematoare despre ceea ce va urma, dar si curioasa. Unul dintre colegi stia deja sa citeasca, iar eu ma gandeam ca nu voi reusi niciodata. Mai tarziu, baiatul mi-a fost coleg de banca si prieten bun, ne intreceam la invatatura, care sa ia premiul I si care sa ia premiul II. Am urmat scoala la Bucea, comuna Negreni acum si avut un invatator foarte bun, un om deosebit care ne-a invatat inclusiv dansuri si care, din pacate, nu mai este printre noi, domnul Valer But. Eram cea mai mica la inaltime din clasa. Se purta uniforma la acea vreme. Imi amintesc si acum cu cata mandrie o purtam in fiecare zi si aveam grija de ea. Cred si acum ca a fost un lucru bun faptul ca am purtat uniforma”, a marturisit Cristea.

Arhitectul Guttman nu a fost bucuros de trecerea de la gradinita la scoala

Szabolcs Guttman, presedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) a admis ca nu a fost foarte incantat de prima zi de scoala.

“In primele zile de scoala m-am prins ca ceva nu e in ordine, ca e o schimbare prea mare si eram foarte preocupat de cum as putea sa ma intorc la gradinita. Nu a mai fost cale sa fac asta. Cred ca sistemul actual, cu clasa pregatitoare este o idee foarte buna, copiii au nevoie de o tranzitie intre gradinita si scoala. Am urmat scoala la Liceul de Muzica si am avut o invatatoare exceptional Maria Szekely. Chiar daca au trecut multi ani de cand am facut eu scoala, dansa e active si preda si acum. Datorita ei, la sfarsitul clasei I nu mai ravneam la gradinita. A reusit sa faca o treaba grozava cu noi, am devenit o clasa foarte solida. Sper ca cei mici de acum nu mai au probleme de adaptare, cum am avut noi”, a declarat arhitectul.

Scolarita Anna Horvath s-a asezat direct la catedra

Anna Horvath a urmat scoala primara si liceul la Miercurea Ciuc, la Scoala Generala nr. 1, actuala “Petofi Sandor.

“Imi amintesc lucrurile care erau firesti la vremea respectiva, cu uniforma, cordeluta, emotii multe si multa lume, si parintii mei, dat fiind faptul ca eram primul copil, iar parintii erau amandoi profesori. M-au insotit in acea zi la scoala”, a spus ea.

Inca de mica, acesteia ii placea sa conduca, astfel ca, in prima zi de scoala, eleva de atunci s-a asezat la catedra, in locul invatatoarei.

“Fosta mea invatatoare isi amintea multi ani acea prima zi, in care pe la amiaza trebuia sa reaminteasca ca eu trebuia sa stau in banca, iar ea la catedra. Nu este amintirea mea, ci a invatatoarei”.

Pentru viceprimarul Clujului, cel mai mare chin, in scoala primara si apoi in liceu, a fost ca a trebuit sa poarte cordeluta in fiecare zi. “Era cea mai mare incercare pentru mine. Nu imi placea sa o port, ma strangea. Cine nu ma crede, sa incerce o cordeluta din elastic, de pe vremea aceea”.

Mirosul de motorina, “madlena” profesorului Dancu

 “Nu imi amintesc prima zi de scoala, am fost cu mama. Imi amintesc, insa, a doua zi de scoala. Am avut prima oara un sentiment puternic de ratacire, am fost ratacit total. Nu am mai gasit clasa. Prima zi de scoala a fost o emotie atat de mare, incat nu am fost atent la niciun reper, iar in a doua zi nu am mai gasit sala pentru ca nu am mai gasit repere si astfel, a doua zi, nu am reusit sa ajung la clasa. Mi-a fost o rusine care ma marcheaza si acum”, spune sociologul Vasile Dancu.

“Imi amintesc cu drag de scoala primara”, spune profesorul, care a urmat scoala primara la Runcu Salvei, in judetul Bistrita-Nasaud. “Acolo am avut cei mai buni dascali, care m-au ghidat. Am avut norocul sa nu avem profesori suplinitori, am avut profesori ori foarte tineri, care au venit <> la noi la scoala, si o alta generatie de profesori maturi, de la care am avut ce sa invatam”.

“Mi-a ramas intiparit in minte mirosul de motorina cu care se dadeau podelele, combinat cu mirosul manualelor vechi. Imi amintesc cu drag de colegii din scoala primara”, isi aminteste si Ion Moldovan, seful ISU Cluj. El a absolvit scoala primara la Gherla si spune ca a a pastrat legatura cu majoritatea colegilor.

“Ma cuprind emotiile si acum, cand copiii mei incep scoala. I-am insotit si astazi, in prima zi. Am observat, insa, ca acum s-au schimbat multe. Parca acum copiii nu primesc cu atata bucurie prima zi de scoala. Parca merg la scoala cu teama”.

Presedintele CJ crede ca scoala de astazi e mai buna

Vakar Istvan, presedintele Consiliului Judetean Cluj isi aminteste cu nostalgie de prima sa zi de scoala.

“Era frumos, erau acolo si parintii si, in plus, ceremonia era in aceeasi curte unde urmasem si gradinita, deci era un mediufamiliar.A fost interesanta intalnirea cu invatatoarea. Am fost si astazi la ceremonia de 15 septembrie la scoala unde invata fiul meu si mi s-a parut o mare schimbare si inca una benefica. Noi eram plini de temeri la inceput de an scolar, acum e altfel si cred ca e foarte bine asa”, a apreciat Vakar.

Foto: adevarul.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *