15 familii cu copii trăiesc pe o stradă din Cluj-Napoca unde nu există curent, gaz, apă sau canalizare. Drama „lagărelor de concentrare” de pe strada Dealul Fânațelor

Imaginați-vă următoarea situație, descrisă la persoana I, pentru a vă putea pune mai ușor în pielea personajelor:

Am 56 de ani și o boală oncologică. Locuiesc pe o stradă neasfaltată din municipiul Cluj-Napoca, la etajul II al unui bloc dezafectat. Sunt apartamente deasupra și dedesubt unde nu locuiește nimeni, unde nu există geamuri, iar atunci când afară plouă, plouă și în apartamentul meu. Este singura apă care ajunge aici, fără a fi cărată cu găleata, de la un kilometru distanță. 

Am buletin de Cluj, dar nu am curent de 5 ani, nu am apă curentă, nu am canalizare, nu am gaz. Unii vecini au generator de curent electric pe benzină, dar acesta consumă 2-3 litri de carburant pe seară, iar eu nu îmi permit. Așa că stau pe întuneric. Nu lumina este însă problema, ci faptul că nu pot avea un frigider, unde să îmi țin medicamentele oncologice. Așa că trebuie să merg, de cele mai multe ori pe jos, și câte 10 kilometri, o dată la două zile, la Oncologie, pentru a îmi urma tratamentul. Dacă aș avea curent, mi-aș putea administra și singură unele medicamente și mi-ar fi mai ușor așa, însă din pensia de 400 de lei, după ce plătesc chiria 120 de lei și 250 de lei pe medicamente, nu îmi mai rămâne nimic. De unde bani de generator, de benzină…?

Iarna mă încălzesc cu lemne; cât pot să fac și eu rost... Când nu am lemne, îndur frigul. Noaptea, pe întuneric și pe ger, mă gândesc câteodată că, totuși, eu sunt norocoasă. Am crescut un copil, care a plecat și astfel are acum o viață mai bună. Alte 15 familii trebuie să își crească copiii mici în aceste condiții. Eu nu mai am mult de trăit, câte zile oi mai avea, mai rezist, așa cum pot…! Mi-am făcut toaleta frumos, în câmp, avem spații betonate, lângă bloc. Eu mi-am spălat acolo, am curățat, am dezinfectat, am pus lacăt. Și în casă am baie, dar i-am pus lacăt. Dacă nu avem apă, nu se poate folosi. Aducem apă din satul din apropiere, cât să mâncăm, să ne spălăm. Sunt bolnavă, dar, fără frigider, cum să nu fiu bolnavă…! Cum să mănânc sănătos?! Nu pot ține o carne, un lapte, nimic! Îmi prepar exact cât mănânc la o masă. Așa trăiesc de la Revoluție, din ʼ89. Pe vremea lui Ceaușescu aveam curent, aveam apă, aveam condiții. Acum, trăim cum putem. Vorbiți și cu vecinul meu, uitați, acum a venit acasă!

Am venit de la lucru, pe jos. Avem un singur autobuz, care pleacă la 5 30 dimineața, și încă unul, care vine seara la 5 30. Dacă nu te încadrezi și nu ai mașină, mergi pe jos. Am 3 copii, trebuie să muncesc! Uitați-i ce frumoși sunt, cum se joacă! Ei nu știu, săracii… așa trăiesc, de când s-au născut! Merg la școală la Cluj sau la Chinteni. Aducem apă din Pădureni și îi spălăm așa, la lighean, le spălăm hainele, să meargă la școală curați și îmbrăcați! 

Cu mâncarea e mai greu, pentru că totul se strică. Iarna e frig, mai punem pe geam, dar vara, pe caniculă… Eu am generator, dar dacă îl țin pornit de la 7 seara până la 11, consumă 2-3 litri de benzină. Costă prea mult, așa că ăștia mici își fac lecțiile ziua, cât e lumină, sau, iarna, când se face repede întuneric, la lumânare. Învață și au note bune. Am încercat să îi creștem cât de bine am putut, să facă școală, să poată să se ridice, să plece de aici… din Cluj, că strada asta e în Cluj… să meargă la oraș, să aibă curent și apă! Aici niciodată nu se va asfalta, nu vom vedea veci curent sau gaz! Uitați, țevile de apă se trag din sat spre Cluj! Apă, canalizare…! Dar nu e pentru noi, e pentru cei din sat, din Pădureni! Acolo au și asfalt și curent, nu ca aici! Trăim ca vai de noi, plătim chirie 120 de lei pe lună, eu am loc de muncă, dar uitați, vedeți vecinii mei? Culeg cătină săracii, iau pe un kilogram 6-7 lei, de abia le ajunge de o pâine! 

Acești doi oameni trăiesc în condiții inumane în Cluj-Napoca, pe strada Dealul Fânațelor, la 20 de minute de mers cu mașina din centrul Clujului. Problema lor este știută de cei de la Primărie, pentru că oamenii au cerut audiențe la primar, dar nimănui nu-i pasă de acești clujeni care trăiesc într-un adevărat Ev Mediu, în condiții post-apocaliptice. Colac peste pupăză, mai plătesc și chirie pentru a locui în aceste condiții insalubre, într-un adevărat lagăr de concentrare. 15 familii, cu 20-30 de copii. Zeci de oameni, cei mai mulți dintre ei civilizați, curați, cu copii bine educați, frumos îmbrăcați, care aleargă veseli printre dărâmăturile celor 3 blocuri de pe strada lor, mici clujeni care încă habar nu au în ce lume haină și coruptă s-au născut! 

Clujenii de pe strada Dealul Fânațelor sunt convinși că nimeni nu știe de ei, că nimănui nu-i pasă de ei și că vor trăi și vor muri cu toții în aceste condiții inimaginabile pentru Clujul anului 2016! Ei, bine, acum lumea a aflat de aceste suflete, de care Primăria ar fi preferat să nu se știe. În perioada următoare vom pune toate întrebările care trebuie puse celor care sunt în măsură să răspundă de ce trăiesc oamenii aceștia în asemenea condiții în Cluj-Napoca, de ce nu au apă, canalizare, stradă asfaltată, un autobuz care să circule mai des, de ce nu au curent sau gaz, de ce plătesc chirie pentru a locui în niște bombe biologice, în niște cotețe de beton care, fără niciun fel de utilități, nu pot fi numite locuințe, ci lagăre de exterminare sau focare de infecție. Le vom cere soluții celor aleși să gospodărească orașul acesta – întregul oraș, nu doar centrul, ci și străzile de la periferie! Periferie situată în proximitatea unei arii naturale protejate de interes național, Fânațele Clujului, și nu lângă groapa de gunoi de la Pata Rât. 

În Pădureni, satul din proximitatea celor 3 blocuri ale groazei, oamenii locuiesc în condiții de un infinit de ori mai decente decât cele 15 familii cu buletin de Cluj-Napoca, de pe strada Dealul Fânațelor. 

Pădurenii au apă, au gaz, curent, canalizare și asfalt. Clujenii îl au primar pe Emil Boc.

Comentarii

Ovidiu

01.08.2016 12:00

Cui platesc chirie? In cazul introducerii utilitatilor vor avea bani sa le plateasca?

Florin M.

01.08.2016 12:07

Vom reveni cu o anchetă în care vom face toate precizările necesare, după ce vom verifica exact toate aspectele acestei probleme

Florin

01.08.2016 13:29

daaaa...."merțanul" de lângă bloc, al cui este? ADMIN: al meu. L-am luat din ajutoare sociale, e bine? Tot felul de asistati mintal vad numai pe langa subiect.

narcisa

01.08.2016 16:41

ADMIN: ati reactionat ca orice analfabet de tip nou care citeste in diagonala, da de numele Adulatului sau, i se lasa intunericul peste unicul neuron, nu mai judeca, nu mai citeste, nu mai proceseaza informatia, ci numai comenteaza. Cu putin efort al mintii, ajungeati si la partea in care scrie ca stau chirie. Apoi citeai si comentariul in care s-a zis ca vom face un material sa vedem cum e cu chiriile si care sunt conditiile, ca nu putem sa luam de bune toate afirmatiile fara sa verificam. Genul de material pe care nu v-ati obosit sa-l cititi pana la capat este un reportaj, nu o ancheta. Dar, asistatii mintal de tip Martorii Cuiva (ca e Untold, ca e Boc, ca e Sfanta Pogorare cu Scranciobul) au permanent impresia ca li se leaga cineva de idol si reactioneaza de parca le-ai luat boii de la bicicleta.

narcisa

01.08.2016 19:21

ati reactionat corect ca pentru o needucata suficient de nesimtita incat sa nu recunoasca ca a incercat sa glumeasca dar nu i-a reusit decat o marlanie. O neterminata care crede ca daca ea e slugă, atunci si altii sunt slugi. O marlanca care vede plantatie in orice loc de munca - ca dispretuiesc munca care nu e platita degeaba. O tata care are impresia ca leprica ei chiar este replica. Daca as avea o oglinda la dispozitie sa ma uit in ea, as dispare. E una din zilele in care regret ca prostia nu ma doare - m-as contorsiona de durere si n-as mai fi capabila sa apas tastele sa scriu si alte marlanii, dupa mintea mea lipsa. Sunt si eu din categoria corectilor mitocani care se supara extrem cand li se raspunde la mitocanie si se simt si mai lezati. ADMIN: recunoasterea este primul pas al vindecarii. Dar puteti sa nu ne mai vizitati. Este ca si cand ati inchide ochii si noi nu v-am mai vedea. Toata lumea ar fi fericita, mai ales noi. Asa ca, daca v-am gresit cu ceva, noi v-am iertat.

narcisa

02.08.2016 15:33

ADMIN: nu avem nici o obligație față de nimeni să-i publicăm logoreile, apăsările, judecățile de valoare, mitocăniile, lipsa de educație, neterminările șamd. Așa că amenințați-vă singură în oglindă până dispăreți complet, madam. Nu v-a invitat absolut nimeni pe aici să vă scrijeliți inepțiile și să aveți pretenția ca acestea să fie consemnate ca atare. Toți apăsații aveți impresia că la mitocănii trebuie să vi se răspundă cu pupici și sclipici.

simona

01.08.2016 16:57

Aceste blocuri nu au aratat asa in trecut.Dece nu au avut grija de ele.Blocul din spate arata foarte bine daca este ingrijit.Aceste blocuri aveau electricitate si apa si canalizare dar in momentul in care li s-au cerut bani pe ce consuma ei nu au platit iar utilitatile au fost taiate. ADMIN: sustineti dumneavoastra si probabil aveti si dovezile necesare sa va sustina afirmatiile. Noi stim deja ca un domn Tarmure a lasat in urma sa niste datorii atat de uriase incat s-a ajuns la situatia pe care am relatat-o in material. Dar noi mai intai verificam, apoi afirmam cu tarie.

Irina Simina Pepene

19.08.2016 16:00

Buna ziua ,am crescut in acea zona si aveam prieteni care locuiau in acele blocuri...din pacate apa nu mai au de prin anii '90 si nu pentru ca nu ar fi vrut locatarii sa plateasca ,ci pentru ca blocurile respective apartin unei ferme (ce functiona in acele vremuri iar majoritatea locatarilor de azi sunt fosti muncitori la ferma respectiva) ,iar o data cu falimentarea fermei au intrerupt si utilitatile...electricitate au avut pana prin 2000 cand proprietarii blocurilor respective au intrerupt si electricitatea pe motiv ca sunt pierderi mari si au de inlocuit tabliurile si anumite cabluri iar de atunci locatarii au ramas pe "intuneric". Intr-adevar e un al patrulea bloc ( constructie terminata in '89) care beneficiaza de electricitate ei sunt raccordati la o linie secundara.Imi pare sincer rau vazand acel post cum a ajuns ...imi amintesc copilaria frumoasa petrecuta printre acele blocuri care oare candva erau pline de viata,de multi copii ,o zona frumoasa ,un coltisor de rai.Irina

Kovacs Csaba

27.08.2016 23:11

O singura intrebare.Daca tot nu este curent electric la ce folosesc antenele satelit? Sa nu imi spuna cineva ca televizoarele le folosesc cu generatorul !!!

Adauga comentariu