1.3 mil euro pentru deținuți și doar 1.2 mil euro pentru victime. Sindicat Penitenciar Gherla: “Este o situație anormală”

Resursele alocate victimelor infracțiunilor sunt de 1000 de ori mai mici decât suma anuală alocată infractorilor și deținuților, care cumulează o valoare 1,3 miliarde de euro pe an. În același timp, pentru victimele infracțiunilor, fondurile sunt în valoare de 1,2 milioane de euro pe an. Sindicatul Liber din Penitenciarul Gherla se solidarizează cu acțiunea Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor și atrage atenția asupra discrepanței majore privind alocarea acestor resurse. În pus, aceștia apreciază că viitorul mecanism de protecție a vicitimelor trebuie scos de sub controlul politic. 

La 4 iulie 2018 Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica un Proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 211/2004 privind unele masuri pentru asigurarea protectiei victimelor infractiunilor.

Conform initiatorului, sunt puse în practică Art. 8 (Dreptul de acces la serviciile de sprijinire a victimelor), Art. 9 (Sprijinul din partea serviciilor de sprijinire a victimelor) și Art. 22 (Evaluarea individuala a victimelor pentru identificarea nevoilor de protectie specifice potrivit tipului de infractiune) din Directiva 2012/29/UE.

Proiectul presupune cheltuieli anuale de aproximativ 1,2 milioane de euro (6.797.081 lei/an în medie) pentru infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor pentru sprijinirea victimelor infractiunilor in cadrul DGASPC, la nivel de compartiment cu cel putin 3 salariati: asistent social, psiholog, consilier juridic, conform art. 8 si 9 din Directiva.

”Pentru că riscul ca banii alocati pentru protectia victimelor infractiunilor sa fie deturnati in scopuri politice este cat se poate de real, consideram oportun ca acest viitor mecanism de protectie a victimelor sa nu fie gestionat de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). De acolo s-a demonstrat ca pot fi deturnati bani pentru partid prin angajari fictive. (Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, este condamnat in prima instanta pentru deturnarea banilor destinati copiilor aflati in dificultate, in interes de partid)”, subliniază reprezentanții FSANP într-un comunicat.

Ovidiu Adrian Bota, președintele Sindicatului Liber din Penitenciarul Gherla, consideră că situația creată în jurul mecanismului de protecție a victimelor infracțiunilor comportă riscul unei politizări și a exprimat îngrijorarea sindicatului în privința diferențelor substanțiale a fondurilor destinate victimelor și deținuților:

”Suntem și noi solidari cu colegii noștri din FSANP, întrucât nu ni se pare normal ca viitorul mecanism pentru protecția victimelor să se afle sub control politic. Iar nemulțumirea noastră se îndreaptă și contra modului în care sunt alocate fondurile pentru victimele infracțiunilor, pe de o parte, și sumele alocate deținuților, pe de altă parte. Este o situație anormală”, a declarat reprezentantul SLP Gherla.  

Costurile estimate pentru fiecare detinut pus in libertate prin recursul compensatoriu si care recidiveaza sunt de peste 24 mii Euro/recidivist. Se estimează peste 5.000 de recidivisti din “promotia Toader” in urmatorii ani si peste 120 milioane/an in prejudicii pentru victime, costuri sociale si de administrare a justitiei.

La aceste sume se adauga peste 13 milioane Euro/an pentru sisteme de supraveghere electronica pentru detentia la domicliu si peste 500 de milioane de euro pentru despagubirile propuse a fi acordate fostilor detinuti.

Asta in conditiile in care Statul Roman refuza sa plateasca anjajatilor din penitenciare o datorie de aprox. 10,5 milioane Euro pentru cele peste 1 milion de ore suplimentare nerecuperate, arată reprezentanții FSANP.

Conducerea Penitenciarului Gherla nu a putut fi contactată pentru a-și exprima punctul de vedere în privința Proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2004 privind unele masuri pentru asigurarea protecției victimelor infracțiunilor.

CITEȘTE ȘISindicatul Liber din Penitenciarul Gherla,″total împotriva″ despăgubirii deținuților lui Tudorel

 

 

Adauga comentariu