Din oras

120 de ore, de la stat pentru surzi

Sa fii „chinez” in orasul tau, sa te chinui sa intelegi o lume fara sunet, prea grabita sau prea dezinteresata pentru a incerca sa te ajute. Este realitatea frustranta a celor aproape 500 de surzi din Cluj-Napoca. Desi legea prevede inca din 2006 existenta interpretilor de limbaj mimico-gestual in institutiile publice, in realitate la Cluj surzii se descurca greu. Asta incearca sa schimbe Asociatia Nationala a Interpretilor Autorizati in Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG) cu un proiect de lege care prevede acordarea a 120 de ore platite de stat pentru persoanele surde pe an.

De asemenea, prin organizarea de cursuri vrea sa creasca numarul interpretilor de limbajul semnelor: in Romania exista un interpret la 500 de surzi, in timp ce media europeana este de un interpret la 70 de persoane.

“E nevoie de interpreti pentru a facilita comunicarea intre persoanele surde si intre persoanele auzitoare, pentru ca persoanele surde folosesc alt limbaj, limbaj mimico-gestual. Eu sunt persoana surda si simt ca este nevoie de mai multi interpreti. Cand mergi la o institutie publica nu poti sa tii coada o ora pentru ca te chinui sa explici prin semne. Comunicarea este foarte grea si este frustrant pentru ca societatea nu incearca sa elimine aceasta bariera a comunicarii. Daca s-ar elimina bariera asta, frustrarea ar disparea. Este foarte confortabil sa ai un interpret. Altfel limbajul vorbit e ca o limba straina, e chineza pentru noi. Daca ati merge in China si nu ati sti limba chineza probabil v-ati simti frustrat pentru ca nu intelegeti nimic. Eu de cand m-am nascut ma simt chinez”, a aratat Gelu Bogdan, presedintele ANIALMG.

In cadrul asociatiei interpretii au parte de formare profesionala, cursuri, formare continua. Din 2008 si pana acum 42 de interpreti au iesit de pe mana Asociatiei. Cursul de initiere, de 60 de ore costa 1.000 de lei

“Pretul a fost mai mare, dar l-am redus pentru ca nu facem pentru bani cursul acesta, avem nevoie de interpreti mai multi. Eu sunt persoana surda si simt ca este nevoie de interpreti. La persoanele surde handicapul nu se vede si oamenii nu-si dau seama ca au alte nevoi, de la distanta toti aratam la fel”, a subliniat Bogdan.

Legea 448/2006 prevede ca “Autoritatile si institutiile centrale si locale, publice sau private asigura, pentru relatiile directe cu persoanele cu handicap auditiv ori cu surdocecitate, interpreti autorizati ai limbajului mimico-gestual sau ai limbajului specific al persoanei cu surdocecitate.”

Realitatea este insa cu totul alta: lipsa interpretilor ii determina pe surzi sa comunice prin scris, prin gesturi universale atunci cand au nevoie de serviciile institutiilor publice.

“Ar trebui sa fie interpreti peste tot, dar in special la institutii publice, la primarie, politie, tribunal, spitale. Nu avem legi bune, iar meseria de interpret ar trebui platita. Majoritatea lucreaza voluntar”, au mai spus reprezentantii Asociatiei.

Proiectul de lege, sustinut de parlamentari clujeni, care prevede cele 120 de ore de interpretare platita de stat ar rezolva ambele probleme: surzii ar avea un interpret in limita celor 120 de ore pentru a-si rezolva diferite probleme, iar interpretii ar fi platiti pentru activitatea lor. Initiativa legislativa a fost pe ordinea de zi de astazi a Camerei Deputatilor, dar s-a amanat.

Reprezentantii Asociatiei isi doresc o mai mare deschidere a institutiilor catre comunitatea persoanelor surde.

“Sa nu se decida despre noi fara noi. Sa existe aceleasi standarde pe care le au tarile din Uniunea Europeana. Sa se aprobe proiectul de lege cu 120 de ore de interpretare gratuita pe an pentru fiecare persoana surda, si cel cu Colegiul Interpretilor, sa fie platiti interpretii”, spune Gelu Bogdan, presedintele ANIALMG.

Printre putinii interpreti de limbaj mimico-gestual se afla si Simona Damian, care este voluntar la TVR Cluj si o puteti vedea in fiecare vineri de la 5 la 6, interpretand emisiunea Transilvania la zi, moderata de Elena Nicolae.

“Nu stiu daca mi-am dorit sa fiu interpret. Am facut Facultatea de Litere, Limbi moderne aplicate, dupa care am urmat masteratul european de interpretare in conferinte, practic eu sunt interpret autorizat pe engleza, franceza si limbaj mimico-gestual. S-a adaugat cumva natural ca a treia limba. Studiez limbajul mimico-gestual din 2006, inca invat. Ca la orice alta limba e nevoie de mult studiu, de multa interactiune cu persoane care folosesc acea limba nativ, nu stiu, cred ca meseria m-a ales pe mine”, arata Damian.

Este acreditata de trei ani ca interpret si spune ca intelegerea limbajulul semnelor iti deschide o perspectiva cu totul noua asupra lumii in care traim.

“E o deschidere spre o alta lume, o lume foarte interesanta din care avem foarte multe de invatat. Iti dai seama ca exista niste bariere uriase, dupa ce treci de bariera respectiva, iti dai seama ce mare a fost hopul si ce mare este in continuare pentru ei, atunci cand interactioneaza cu persoane care nu cunosc limbajul, care nu sunt dispuse sa fie mai flexibile, sa incerce pur si simplu sa vorbeasca mai clar si e pacat”, a subliniat aceasta.

In institutiile clujene serviciile interpretilor sunt utilizate in cazuri rare. Inspectoratul de Politie al Judetului Cluj nu are un interpret angajat.

“In situatia in care este audiata o persoana surda, muta sau surdomuta se apeleaza la un interpret. Exista o lista cu interpreti autorizati, care se contacteaza in cazul in care este nevoie. Interpretul poate fi desemnat de organul judiciar, de parti sau de persoana vatamata. Daca nu e prezent un interpret autorizat se poate face audierea cu cineva care cunoaste limbajul mimico-gestual, cu mentiunea ca audierea sa se reia in prezenta unui interpret. De asemenea se poate face si in scris”, a explicat Simona Virci, purtatorul de cuvant al IPJ Cluj.

Nici la Primaria Cluj-Napoca nu exista un interpret al limbajului semnelor, dar un angajat al Directiei de Asistenta Sociala intelege acest limbaj si poate interveni la cerere.

„Exista in cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Medicala o persoana care a frecventat cursuri de aceasta specialitate, iar in caz de nevoie aceasta poate acorda asistenta. Pana in prezent nu a fost necesar”, au precizat reprezentantii Primariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *