100 de lucruri penibile în Cluj-Napoca: PUPINCURISMUL

Mai ales al mass media locale. Scăldătoarea termală a primarului Boc nu e decât în fază de hârtiuțe, așa cum sunt 90% dintre promisiunile electorale ale acestuia, dar cei care știu să facă plecăciuni la portofelele municipale deja îi dau îngrijorați pe bihorenii din Oradea că își vor pierde clienții. Șed ordenii pe cur și plâng în pumni de cum au să-și piardă ei clientela că „Bocalnost” investește dublu la dublu în scăldătoarea termală de la Cluj. Of, of, of și aoleu, ce logică de fier! O fi pierit “Hoidusoboslo” din Ungaria și au devenit ăia din “Debrețen” pauperi că s-a făcut Nymphaea la Oradea? În logica asta e bine că n-au dat faliment ăia cu Dunărea navigabilă, că tot navighează Boc cu pluta pe Someș încă din 2004!

Dar nici cu clujenii care participă la viața municipiului numai din click-uri și share-uri nu mi-e rușine!

Alt pupincurism: pe tot felul de site-ri, în general obscure (pe banii municipalității, ai PNL Cluj, sau nu), apar tot felul de “top”-uri care ne afirmă că Clujul nu numai că este cel mai agățat pe toate hărțile din Galaxie, dar este și cel cu nivelul de trai cel mai extra-supra-califragilistic. Cele mai mari salarii, cea mai mare mobilitate de trafic, cel mai curat aer și alte bășini care nu au nici o legătură cu realitatea din teren: chiriile strigătoare la cer, serviciile extrem de scumpe și de toată praștia, traficul de mizerie, aerul extrem de poluat (locul II pe țară) șamd, nu țin toată lista – cu toate acestea, papagalii dau like și share și se extaziază tălâmb la toate prostiile de PR pe care o mass media deprofesionalizată și obedientă o viralizează pentru o pomană de 5 bani, 10 bani. Clujenii tot în mizerie poleită au să trăiască, campania electorală trece, jurnaliștii de campanie vor fi lăsați să facă foamea următorii ani, până reîncepe ciclul.

Apoi: cum de nu dă Bunul Dumnezeu să nu fie un fotograf anonim și întâmplător prin preajmă atunci când Excelența Sa, Maestrul, își exercită modestiile și skill-urile? Modest și pe jos, modest și cu low-class-ul în mânuță, aproape mergând pe jos cu avionul, cu coasa în mână, cu lopățica dând la zăpadă și țurțuri, cu covrigelul în mână, conducând tramvaie și “bocobuse”, lopățind prin mămăligă, varză a la Cluj și fasole, dând cu pernița după studenți în piață, cu nevasta în cârcă țopăind la Untold, prefăcându-se că butonează ca un DJ – întotdeauna cu sclipici și poleială, niciodată cu chestii serioase. Întotdeauna să-și hrănească imaginea lui, nu a orașului. Întotdeauna să crească el, nu orașul.

Cum de s-a putut pune de întâmplarea ca Țigănaș cel Mic, copilul lui Țigănaș și Asociații în Chestii de Urbanism și Arhitectură să se nimerească să-mpartă din modestia lui Boc pe avion cu tăt clujeanul? Asta numai Bunul Plan Urbanistic de Dezvoltare și Dumnezeul Autorzațiilor de Construcție o știu. Cât de dispus El este. Să se lase de giugiulit în cur, firește. Că apetență există. Grețos de penibil, apropierea de bani, prostește!

Realitatea e departe de poleiala de pe rahatul care vi se servește și pe care vi-l auto-serviți. Dincolo de poleială, nu există decât un Cluj-Napoca aservit unor interese de afaceri obscure: de la cele imobiliare, la cele cu deșeuri, la cele cu discoteci ilefale în aer liber. Dincolo de poleială, Cluj-Napoca este înecat în praf, cu ruine impozante din bani publici pe post de monumente ale indolenței și hoției administrative, cu buboiul de la Pata Rât - dar ecohisperii bat pet-ul de asfalt pentru Roșia Montană, la sute de kilometri își proiectează civismul, nu cumva să vadă cum li se cacă sub geam politicienii. Spitalele sunt ținute în picioare de jegul cimentat în pereți. Dacă nu ar fi medicii să muncească, cei care muncesc, cu abnegație, nici măcar de turism medical nu s-ar mai bucura Clujul. Universitățile țin degeaba structuri curiculare care nu au nimic de a face cu educația și viitorul, doar să-și țină în sinecură amărâții și pilele. Nu investesc în viitor, în campusuri, în locuri de cazare, în nimic, numai în bășini academice și salarii. Universitățile alimentează specula imobiliară, alimentează blocajele în trafic și poleiala de consumerism. Se trăiește din lohn medical, universitar și de IT - aceasta este poleiala Clujului. Nu se investește și nu se creează nimic pentru viitor, nimic durabil: numai povești cu pești despre metroul care sete când tramvai ușor, când tren metropolitan, când pistă de biciclete.

Când se va termina și acest Caritas de imagine făcut de Boc și gașca, abia atunci se va vedea dimensiunea lipsei de perspective a municipiului la care am pus umărul cu toții.

Adauga comentariu