Din oras

100 de fotografii-document din expeditia lui Emil Racovita la Polul Sud, scoase la licitatie pentru Institutul Inimii din Cluj

102 stereo-fotografii nepublicate pana acum, care ilustreaza una dintre cele mai cutezatoare expeditii stiintifice ale secolului XVII, cea in care Emil Racovita a pornit spre Polul Sud, vor fi scoase la licitatie in cadrul unui Bal Caritabil, pentru finantarea Institutului Inimii “Nicolae Stancioiu”. Medicul chirug Adrian Molnar, cel care conduce institutul si un pasionat de arta fotografica, este initiatorul acestui proiect de suflet. Anul trecut, in urma primului eveniment caritabil “Impreuna pentru inima Transilvaniei”, spitalul a fost dotat cu aparatura si paturi, in valoare de peste 20.000 de euro.

Pe 16 august 1897, din portul belgian Anvers, a pornit catre Polul Sud, una din cele mai cutezatoare expeditii stiintifice ale secolului. La bordul vasului „Belgica” erau cei mai mari exploratori si cercetatori ai lumii – Amundsen, Cook, Arctowsky… Printre ei, se afla si tanarul naturalist roman Emil Racovita, care avea sa devina sufletul aventurii antarctice. In timpul expeditiei, echipa de cercetatori a fost prizoniera ingheturilor, aproape un an, intre martie 1898-1899, timp in care Emil Racovita, impreuna cu ceilalti oameni de stiinta, au realizat numeroase observatii si cercetari stiintifice. Materialul adunat in acea perioada s-a transformat, apoi, in 60 de volume publicate, in care cercetatorul clujean a intreprins un studiu aprofundat asupra vietii balenelor, pinguinilor si altor pasari antactice.

In acel an, atat Emil Racovita, cat si Frederick Cook, cel care era medic, dar si fotograful oficial al expeditiei, au realizat sute de stereo-fotografii. Imagini inedite care ilustreaza viata echipei de cercetatori in ingheturile Antarcticii. O suta dintre ele, nepublicate pana acum, vor fi scoase la licitatie, in 4 decembrie, in cadrul unui Bal Caritabil organizat pentru ajutorarea Institutului Inimii “Nicolae Stancioiu” din Cluj.

“Care este originea lor, nu as putea sa va spun. Mi-au fost aduse pentru a fi scanate la galeria de fotografie FotoArt, o galerie fotografica pe care am creat-o impreuna cu niste prieteni, incercand sa popularizam arta fotografica. Sunt fotografii care au apartinut lui Emil Racovita. Probabil o parte din ele au fost facute de el, altele au fost facute de unul dintre membrii expeditiei, Frederick Coock, care era si chirurgul expeditiei, dar si fotograful oficial al expeditiei”, povesteste medicul chirurg Adrian Molnar, seful Institutului Inimii din Cluj.

Fotografiile vor fi prelucrate si, apoi, printate. Imaginile sunt inedite si vorbesc de viata de zi cu zi din acel an, in care cercetatorii au ramas blocati in ingheturi: de la vanatoarea de foci, vasul Belgica prins in ingheturi, momentul in care membrii echipajului sapau un canal in gheata, pentru a putea pleca de acolo. O alta imagine il ilustreaza pe Emil Racovita cu un pinguin.

Medicul Adrian Molnar este la al doilea eveniment caritabil organizat pentru Institutul Inimii.

“Voluntariatul si spiritul caritabil trebuie sa ne coordoneze intotdeauna. Eu zic ca spitalele noastre pot sa faca astfel de acte, pentru a strange bani pentru pacienti”, spune el.

Chirurgul Adrian Molnar este, la randul sau, pasionat de fotografie inca din copilarie. “Cand eram copil, asta visam, sa fiu fotoreporter”. In cele din urma, a urmat Medicina, insa fotografia este marea sa pasiune.

Medicul Adrian Molnar organizeaza, de anul trecut, Balul de Caritate pentru Institutul Inimii “Nicolae Stancioiu”. La editia din 2014 a strans de la 180 de suflete 22.000 de euro, bani pe care medicul chirurg i-a impartit intre sectiile Institutului in mod egal. Tensiometre, holtere EKG, Electrcardiograf, un frigider pentru Cardiologie, un aparat de incazit sangele pentru Terapie Intensiva, sunt doar cateva obiecte de aparatura medicala care au ajuns in dotarea Institutului, in urma strangerii de fonduri de anul trecut. Au fost cumparate inclusiv paturi de spital, spune chirurgul Adrian Molnar.

“Ideea a pornit din nevoia de a avea niste bani cu care sa rezolvi niste probleme curente in Institut, de dotare cu anumita aparatura. Sigur, discutam de sume mici de bani. 20.000 de euro este o suma buna pentru un bal de caritate, dar nicicum sa nu va imaginati ca acopera nu stiu ce gauri. Un ecograf costa de la 60.000 de euro in sus. Am vrut sa adunam niste bani pentru a rezola cateva probleme curente. Mai mult, am vrut sa vedem cati prieteni avem, cati oameni apreciaza ce facem noi. Noi suntem un institut-brand al Clujului, unul serios, oferim credibilitate, servicii de calitate si ii servim in primul si in primul rand pe clujeni, chiar daca apartinem de Ministerul Sanatatii”, spune medicul.

Evenimentul caritabil se va desfasura in 4 decembrie, la ora 19.00, la Grand Hotel Italia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *