10 zile magice pentru 10 clujeni ce inca il asteapta pe Mos Craciun

“Un Mos Craciun se ascunde in fiecare din noi” e credinta unei clujence ce si-a propus sa le faca sarbatorile de iarna mai frumoase unor copii cu care viata nu a fost atat de darnica. Incepand cu 10 decembrie si pana in 20 decembrie, Ramona Axinte  strange cel putin un cadou pe zi pentru cei 10 membrii ai familiei Elekes: 6 copii cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani, 2 parinti si 2 bunici care locuiesc in subsolul unei cladiri abandonate din centrul Clujului.

“Pentru ca sarbatorile se apropie cu pasi repezi si fiecare dintre noi pregatim ceva special, va rugam sa va ganditi sa impartasiti un mic pachetel si cu cei pentru care sarbatorile sunt un moment in care se resimt mai acut lipsurile si greutatile”, scrie Ramona pe pagina de Facebook “10 cadouri, 10 suflete, 10 zile”.

Maria, Alisa, Daniela, Daniel, Amalia, Etelca, sunt doar cativa dintre copiii care ii spun “acasa” unei cladiri dezafectate din Piata Cipariu. In subsolul cladirii locuiesc copii, parinti, bunici, in niste conditii greu de imaginat pentru “zona buna” din centrul orasului.

“Dar nu e o surpriza faptul ca traim intr-o societate care ascunde problemele sub pres, dupa usa inchisa, intr-o incapere fara lumina. Copiii sunt frumosi, veseli, activi, inca plini de speranta. Pana cand le va rezista speranta? Cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani, acesti copii au multe si diferite nevoi. E trist ca uneori nici cele de baza nu sunt acoperite, neavand nici macar ce manca. Alteori ziua e frumoasa, vin si ne jucam si scriem si coloram si povestim ce o sa facem cand vom fi mari”, mai spune Ramona.

Pentru ca ea crede in schimbare, in faptul ca pana si din cea mai tumultuoasa situatie oricine se poate ridica, ca orice copil are dreptul la o viata sanatoasa, egalitate de sanse, educatie si iubire, clujeanca si-a propus ca acest Craciun sa fie altfel pentru copiii ce locuiesc intr-un subsol insalubru.

“Credem ca impreuna ne ridicam mai usor! Asa ca ii rugam pe cei care doresc si pot sa doneze bani, mancare, preferabil tip conserve, care rezista mai bine, produse sanitare, rechizite si jucarii, haine, sa ne contacteze”, incheie ea.

Pana acum, zeci de clujeni le-au sarit in ajutor copiilor. S-au strans mai ales mancare si dulciuri pentru cei mici, dar si haine si jucarii.

“Maine seara o sa le ducem o parte din lucrurile stranse pana acum. O sa vina cu noi si un reprezentant ShoeBox, de unde se trimit alte cadouri. Cei de la Budoir Studio s-au implicat si ei in campanie si strang cadouri pentru familie. La inceputul saptamanii viitoare o sa le ducem toate donatiile”, explica Ramona.

Adauga comentariu