10 zile de hohote de râs la Comedy Cluj 2016

10 zile în care vom avea zeci și zeci de motive să râdem: Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj ia startul vineri, 21 octombrie, și va umple de bunădispoziție săli de cinema și teatru până în 30 octombrie.

Comedy Cluj se deschide vineri, 21 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic, cu aventura poznașă din Noua Zeelandă “Hunt for the Wilderpeople”, film câștigător a 8 premii la festivaluri internaționale, dintre care șase trofee sunt Premiul Publicului. Va fi o ocazie rară de a vedea în România acest cel mai iubit film din Noua Zeelandă, adus cu sprijinul Intercom Film.

Aproape 150 de filme alcătuiesc programul celei de-a opta ediții a celui mai mare festival din Europa dedicat exclusiv comediei! Lungmetraje din toată lumea, chiar și din Coreea de Nord, scurtmetraje independente, scurtmetraje studențești, piese de teatru comic vor putea fi văzute la Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Cinema City Iulius Mall, Cinema Dacia și Teatrul Național Cluj-Napoca. Bilete pentru toate evenimentele se găsesc la caseriile locațiilor și online pe eventbook.ro

În competiția pentru trofeul decernat Celui mai bun film concurează 8 comedii din Arabia Saudită, Italia, Germania, Filipine, Spania, Israel, Brazilia și Franța. Într-o lume adesea dezbinată, umorul ne unește!

Germania și Grecia au făcut haz de necaz împreună pe seama banilor (”Highway to Hellas”), Israelul a gătit cu Iranul un ”Atomic Falafel”, iar saudiții au îndrăznit să pună un sutien roz dantelat pe afișul filmului ”Barakah meets Barakah”.

Aceste lungmetraje vor fi jurizate de regizorul Florian Mischa Boder, premiat anul trecut de publicul Comedy Cluj pentru ”Singurătatea unui asasin înainte să tragă”, Domnica Cîrciumaru - director de casting în film și televiziune, Ronan Doyle - critic de film din Irlanda, Sophia Freeman - producătoarea festivalului de film London Comedy (LOCO) și Carl Haber - scenarist, producător și fondatorul Școlii Internaționale de Film de la Roma.

Diversitatea comediei în lume e celebrată din plin în noua secțiune a festivalului - Comedy Exotic. Festivalul reușește să aducă pe marile ecrane din Cluj filme din țări despre al căror simț al umorului nu știm încă mare lucru: Kazahstan, Peru, Guatemala, Paraguay, Maroc și chiar Coreea de Nord - din care cu greu răzbate ceva în afara granițelor.

„Comedy Exotic este o experiență cinematografică nouă pe care o oferim publicului, odată cu provocarea de a descoperi filme la care nu am avea acces în mod normal, din țări pe care cu greu am putea ajunge să le vizităm!”, spune selecționerul Bogdan Beșliu.

Comedy Cluj oferă și ocazii rare de a vedea filmele independente ale unor mari staruri de la Hollywood. Kate Winslet va putea fi admirată în toată splendoarea în producția australiană ”The Dressmaker”, alături de Liam Hemsworth, iar Daniel Radcliffe și Paul Dano au parte de o poveste atipică despre supraviețuire în ”Swiss Army Man”.

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj continuă să susțină și la această ediție consolidarea legăturii dintre teatru și film. Atât tineri artiști cu nume ce au apărut pe afișe de film, cât și actori care își așteaptă debutul pe marele ecran vor putea fi văzuți de spectatorii clujeni în spectacole amuzante și efervescente.

Doi dintre cei mai inventivi și perseverenți tineri creatori de teatru românesc, Radu Iacoban și Bogdan Sărătean, își aduc în premieră spectacolele de comedie la Cluj. ”Politik.on”, ”Emancipare”, ”After Hours” și ”Orb de mină” se vor juca în Sala Euforion a Teatrului Național Cluj-Napoca (TNC).

Comedia românească a renăscut și în film: trei producții autohtone din 2016 vor rula la Comedy Cluj. ”Sieranevada” (regia Cristi Puiu), ”Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude) și ”Afacerea Est” (regia Igor Cobileanski) - care va închide festivalul în 30 octombrie. În plus, spectatorii clujeni vor putea vedea ”Toni Erdmann”, comedie germană filmată în România, desemnată Cel mai bun film al anului 2016 de Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI).

 

Răzvan Vasilescu, distins cu Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj 2016


Publicul va putea savura umorul lui Răzvan Vasilescu întrun spectacol născut din pasiunea actorului pentru comedie: „Era OK și la 60!”


Actor emblematic pentru lumea filmului și a teatrului din România, cu roluri memorabile atât înainte, cât și după 1989, Răzvan Vasilescu va fi onorat cu Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj 2016. Trofeul îi va fi înmânat la Gala de închidere, sâmbătă, 29 octombrie, la Cinema „Florin Piersic”.


Spectatorii se vor putea bucura de talentul comic al lui Răzvan Vasilescu urmărind spectacolul de standup comedy „Era OK și la 60!”, ce va avea o reprezentație în premieră la ClujNapoca, vineri, 28 octombrie, de la ora 19:30, la Cinema Victoria. „Miar fi plăcut să fac mai multă comedie — nu există nimic mai greu pentru un actor decât comedia — dar nu mi-a fost dat. Dumnezeu ştie de ce, pentru că, dacă te uiţi la mutra mea, ai zice că e numai bună pentru comedie”, spunea Răzvan Vasilescu într-un interviu.


„Era OK și la 60!”, descris de Răzvan Vasilescu drept „mama stand-up comediilor”, un recital impresionant de comedie, în care celebrul actor adaugă experiența personală unui colaj de texte memorabile ale celor mai importanți autori contemporani de comedie. Mai mult decât standup, „Era OK și la 60!" este o poveste despre micile minuni, plăceri, abandonuri și paradoxuri ale vieții unui om care își descoperă în fiecare zi bucuria de a trăi. Biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.


Răzvan Vasilescu a debutat pe marele ecran în 1979 în thrillerul „Un om în Loden” (regia: Nicolae Mărgineanu). Apoi a devenit unul dintre actorii preferați ai regizorului Lucian Pintilie, care l-a remarcat la repetițiile pentru nenumăratele sale spectacole de teatru. Celebrul cineast a avut încredere deplină în tânărul Vasilescu și l-a distribuit în „De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), film interzis din ordinul personal al lui Nicolae Ceaușescu și difuzat abia după Revoluție.


De-a lungul anilor, el a fost distribuit în majoritatea filmelor regizate de Pintilie. Cel mai cunoscut rol a fost înfilmul „Balanța” (1992), lansat la Cannes. Răzvan Vasilescu a avut și un rol important în primul film al regizorului Cristi Puiu, „Marfa și banii”, de la care se consideră că a luat startul Noul Val românesc. Aparițiile sale din filme românești ale ultimului deceniu denotă atât versatilitate, cât și o minte deschisă. Amintim „Portretul luptătorului la tinerețe”, debutul lui Constantin Popescu în lungmetraj, despre rezistența anticomunistă, „Undeva la Palilula” - primul film al regizorului de teatru Silviu Purcărete și„#Selfie” - o comedie fresh cu mare succes de public.


De neuitat este și Doiaru, personajul lui Răzvan Vasilescu din „California dreamin' (nesfârșit)”, pentru care regizorul Cristian Nemescu a luat (post-mortem) premiul Un certain regard la Cannes. Filmul lui Nemescu i-a adus lui Răzvan Vasilescu premiul Gopo și premiul UCIN pentru Cel mai bun actor în rol principal.


Anul acesta, la zece ani de la filmările pentru „California dreamin' (nesfârșit)”, Răzvan Vasilescu s-a reunit cu Armand Assante, căpitanul american din filmul lui Cristian Nemescu, pentru a filma „The Wanderers”, despre ceva mai real și mai înfricoșător decât vampirii din Transilvania.
Premiul de Excelență Comedy Cluj a mai fost acordat, până acum, actorilor Marin Moraru și Tora Vasilescu (2009), Geo Saizescu și Sebastian Papaiani (2010), Draga Olteanu Matei (2011), Horațiu Mălăele (2012), Oana și Amza Pellea, in memoriam (2013), Victor Rebengiuc (2014) și Peter O'Toole - in memoriam (2016).


Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj se va desfășurala ClujNapoca, în perioada 21-30 octombrie 2016. Filmele vor putea fi vizionate în 4 spații: cinema „Florin Piersic”, cinema „Victoria”, Cinema City – Iulius Mall și cinema Dacia. Proiecții speciale vor avea loc și în Studio 26.

 

 

Comedy Cluj 2016 este organizat de Fundația Europeană pentru Cultură Urbană, fiind prezentat de  Banca Transilvania.
Festivalul beneficiază de sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca și susținut de Cinema City Romania și Cinema Florin Piersic.
Parteneri instituționali: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Sapientia, Centrul de Cultura Urbana Casino, Casa de Cultura Cluj Napoca, Teatrul National Cluj
Sponsori: JTI, Betfair Romania Development, Domino Computers, TV 1000, Danone
Parteneri de ospitalitate: Unita Turism, Cramele Recaș, Aqua Carpatica, Club 30
Mașina oficială: BMW Autotransilvania, Mobility Partner: UBER
Partener de comunicare: Vodaphone Romania
Partener media principal: Kiss FM
Parteneri media: Transilvania Reporter, TVR Cluj, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Transindex, Szabadsag, Radio Paprika, Filmttet, Kronika, eclujeanul.ro, I Love Cluj, Radio Infotrafic, cluj.com, Erdely TV, Zile și Nopți, Maszlo.ro,
Website: www.comedycluj.ro
Follow us on: fb.com/FestivalulComedyCluj

 

Adauga comentariu