10% din parintii clujeni nu-si vaccineaza copiii. Varianta DSP Cluj: “Scolile sa nu inscrie copiii nevaccinati”

“Din rubeola nu se moare”, “Mi-a recomandat medicul homeopat”, “Sunt impotriva vaccinarii din considerente religioase” sunt cuvintele care ii pot condamna la o moarte dureroasa pe copiii nevaccinati din Cluj. Potrivit statisticilor intocmite de Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj, 10% din parintii clujeni au refuzat sa-si vaccineze copiii in 2013.

DSP Cluj propune restrictionarea copiilor nevaccinati

Ca o metoda de incurajare a vaccinarii in judet, oficialii DSP Cluj se gandesc sa propuna o masura inedita, care sa-i faca pe parinti sa isi vaccineze copiii.

“Noi intram in viata cu o intepatura. Acoperirea vaccinala se face pentru tetanos, difterie, tuse convulsiva, rujeola, rubeola, oreion si hepatita B. Rata de vaccinare in Cluj e de 91%. Gratie vaccinarii, in Cluj nu s-a mai inregistrat niciun caz de difterie de 30 de ani. Tetanos, doar accidental. Variola a fost eradicata. (…) Parintii trebuie sa inteleaga ca vaccinarea aduce atat un beneficiu individual si-l protejeaza pe copii, dar si social, adica ne protejeaza de epidemii. (…) Parintii care refuza vaccinul, nu trebuie sa puna in prim-plan angoasele pe care le au si trebuie sa-si asume responsabilitatea in numele copilului. O propunere ar fi ca unitatile scolare sa nu inscrie copiii nevaccinati”, a spus directorul adjunct al DSP Cluj, medicul epidemiolog Mihai Moisescu, in Saptamana Internationala a Vaccinarii.

Vaccinurile sunt cea mai importanta inventie a medicinii, dupa cum arata epidemiologii din Cluj. Cu toate acestea, neonatologii spun ca din ce in ce mai multi parinti refuza sa-si imunizeze copiii. De aceea, multi din nou-nascutii clujeni pleaca acasa fara vaccinul impotriva hepatitei B sau a tuberculozei.

“In ultima perioada ne-am lovit de refuzul mamelor de a-si vaccina copiii. In primele ore se administreaza vaccinul impotriva hepatitei B si pana la iesirea din spital, vaccinul impotriva tuberculozei. Unele mame ne spun ca asa le-au recomandat medicii homeopati”, a spus neonatologul clujean Ligia Blaga.

Potrivit Legii 46/2003, parintii trebuie sa-si de acordul scris pentru a-si vaccina copiii.

Judetul Cluj, in pericol in cazul unei epidemii

Medicii de familie din Cluj arata ca principalele motive din cauza carora parintii refuza sa-si vaccineze copiii sunt informatiile eronate aparute pe internet. Rata de vaccinare pe care o are judetul Cluj, de 91%, nu este sigura in cazul declansarii unei epidemii, puncteaza medicii.

“Daca minim 95% din copii se vaccineaza, ceilalti copii pot fi protejati prin imunitatea de grup, insa, deocamdata, procentul scade, iar noi nu am putea stapani boala”, a explicat medicul de familie Emiliana Costiug, membru in grupul de vaccinologie al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Epidemiologii spun ca principalele motive pentru care copiii raman vulnerabili in fata bolii se datoreaza parintilor prost informati.

“Somnul ratiunii naste monstri. Nu te poti documenta de pe 5 site-uri, in timp ce faci un rantas. Ca parinte, nu poti sa-ti spui “e copilul meu, el l-am facut, eu il omor”, pentru ca un copil nu e numai responsabilitatea ta. Copilul tau e si al societatii. (…) Vaccinurile au devenit foarte rafinate din punct de vedere tehnic. Reactiile adverse ale vaccinurilor pe care le tot aduc in discutie parintii sunt infinit mai scazute decat consecintele bolilor, care pot fi mortale. Toti spun ca nimeni nu a murit de varicela. Ba se moare de varicela. Se moare si de gripa”, a explicat profesorul Ioan Stelian Bocsan, seful catedrei de Epidemiologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”.

Planul national de vaccinare s-a modificat

Specialistii din Societatea Medicilor din Colectivitati si Tineri (SMCT) Cluj spun ca s-a modificat calendarul de vaccinare. Incepand din acest an, copiii din grupa pregatitoare vor primi doua vaccinuri: impotriva poliomielitei si impotriva difteriei si tetanosului.

“S-a modificat calendarul de vaccinare, astfel ca, din acest an copiii din clasa pregatitoare primesc vaccinul impotriva poliomielitei, care se administra in clasa a III-a. Din 2015, tot in clasa pregatitoare, copiii vor fi vaccinati impotriva difteriei si tetanosului”, a spus Daniela Rajka, reprezentanta SMCT Cluj.

Comentarii

claudiu

24.04.2014 18:23

DSP prin ceea ce vrea sa propuna  ( "ca unitatile scolare sa nu inscrie copiii nevaccinati") nu-si da seama ca s-ar incalca dreptul la educatie, garantat de Constitutia Romaniei ?

Natalia

20.05.2015 14:22

Si dreptul la viata al celuilal pe care il imbolnaveste cine il incalca?

Petrus

18.07.2017 23:38

Pai ceilalti care sunt vaccinati cum li se incalca dreptul la viata din moment ce vaccinul ii protejeaza?

claudiu

24.04.2014 18:30

si inca ceva : daca rata de vaccinare e de 91 %, si in ultimii 30 de ani nu s-a inregistrat niciun caz de difterie, cum ramane cu procentul de 9% supus riscului de imbolnavire datorita nevaccinarii ?

Dacian

24.04.2014 21:51

Eu din cauza vaccinului de poliomelita care l- am primit nu mai pot umbla .nu are nimeni dreptul sa nu primeasca copii la scoala daca nu sunt vaccinati .efectele unor vaccinuri se produc mai reoede altele mai tarziu in sens negativ . Vaccinurile e un cal troian ce de distruge .

adriana

25.04.2014 08:42

Copii nevaccinati reprezinta un risc pentru restul colegilor. In momentul in care apare un singur caz (de exemplu copil care sub o forma sau alta a ajuns in contact cu un copil bolnav - de exemplu cu copii care provenind din zone de razboi nu sunt vaccinati si se imbolnavesc), deci un singur caz poate imbolnavi un numar mare de copii (cei 9% nevaccinati) iar daca apare un numar mare de imbolnaviri atunci se pot imbolnavi si din copii vaccinati. Nu este corect ca iresponsabilitatea unor parinti fata de proprii copii sa  ii puna in pericol si pe ceilalti; ca parinte nu sunt de acord ca sa intre in scoli alaturi de copii nostri copii nevaccinati.

bogdan

26.04.2014 21:00

copii nevaccinati nu pot fi un pericol pentru colegii lor vaccinati decat in cazul in care vaccinul era apa de ploaie... (ce nevaccinati pot fi un pericol doar pentru cei nevaccinati ca si ei, dar cei care nu se vaccineaza isi asuma acest risc)Argumentul dumneavoastra in legatura cu eliminarea copiilor nevaccinati din scoli, nu poate fi sutinut....

Adela

30.04.2014 16:27

Se pare ca majoritatea copiilor care se imbolnavesc sint cei vaccinati.Iar asta stiu si din proprie experienta, 99% din copiii prietenilor mei au facut pojar, sau rubeola, sau rujeola, dupa ce au fost vaccinati. Asa ca epidemiile apar la cei vaccinati.Oare de ce?? Daca sint vaccinati? Fetita mea nu are vaccinul ROR, s'a jucat cu acesti copii cind nu stiam noi parinitii ca sint molipsitori, si nu a facut nici una din aceste boli.Ce fel de boli fac acesti copii vaccinati?Concluzie: pe copilul dvs il imbolnaveste vaccinurile, nu copiii nevaccinati.Multa sanatate.  

matei

25.04.2014 10:55

''Domnu Claudiu'', sunteti cumva medic??Dreptul copilului dvs de a invata vs dreptul copilului meu la o viata lipsita de riscuri ? Constientizati ca nu numai ca va expuneti copilul unor riscuri ci si pe ce din jurul sau?  Iar "dl Dacian" , in primul rand se scrie vaccinurile sunt nu vaccinurile e , in al doilea rand chiar daca situatia relatata de dvs e reala ( si sunt mari sanse sa nu fie nici o legatura intre vaccin si problema dvs) ,dar ca sa revin chiar daca e reala se stie ca exista un risc minim la orice administrare de medicament , vaccin etc . Deci nu e nici un secret unora ( un procent infim) medicamentul sau vaccinul sau operatia sau orice manevra medicala le poate face rua ( se cheama de obicei reactii adverse) . Acest lucru e cunoscut si acceptat deoarece potentialele beneficii depasesc cu mult riscurile . Autoritatile medicale din toata lumea evalueaza riscurile si beneficiile si decid daca un produs se utilizeaza sau nu . Vorbind de vaccinul polio stiti cate vieti a salvata acest vaccin?? Stiti ca in medicina poate fi comparat cu usurinta cu descoperirea penicilinei? Iar apropo de penicilina stiti ca reactiile adverse la antibiotice in general sunt mult mai frecvente decat la vaccin si ca sansa de a face un soc anafilactic  la adminstrare de penicilina de exemplu e mult mai mare (oricum infima procentual) decat sansa de a pati ceva in urma vaccinarii?Banuiesc ca nici dvs nici dl Claudiu nu refuzati un tratament antibiotic in schimb refuzati vaccinarea -genial!Si as mai dori sa adaug ceva: viata in comunitate ,ca e scoala, ca e un sat sau un oras, o tara etc presupune respectarea unor reguli de convietuire , asa cum trebuie respectate regulile rutiere (ca altfel ne-am omori unii pe altii pe sosele) asa trebuie respectate si regulile sanitare ca altfel ne omoram unii pe altii daca e sa apara vreo epidemie. Exemplu : aud tot soiul de ''genii'' comentand ca poliomielita a disparut din Romania de multi ani si atunci de ce vaccinam? Pai daca bine imi aduc aminte de ex in permanenta pleaca si vin contingente romanesti din Afganistan iar acolo e zona endemica de polio.

bogdan

26.04.2014 20:54

domnule Matei, dumneavoastra considerati industria farmaceutica perfecta si plina de bune intentii???Eu cred ca vaccinurile sunt in general OK, dar vreau sa va spun ca eu nu cred in vaccinul antigripal.Am colegi care se vaccineaza in fiecare toamna si care au suferit toata iarna langa mine care nu m-am vaccinat si nici nu m-am contaminat... Acum, ca vaccinul era expirat, era apa chioara sau era importat pe bani grei in urma unor contracte obtinute prin mita, nu stiu ce sa comentez... Am mai citit de nu stiu ce vaccinuri olandeze care nu aveau nu stiu ce tulpina si, degeaba te vaccinai cu ele, ca te curatai de altele..Am fost educat sa accept vaccinarile fara comentarii, dar daca pot, le voi evita oricand...Una este sa te vaccinezi deoarece trebuie sa mergi intr-o tara unde bantuie niste boli la care noi nu avem anticorpi, alta este sa ne vaccinam impotriva oricarei raceli sau viroze.Am observat copii care sunt vaccinati impotriva la orice si care devin foarte sensibili la orice atacuri virale care ies din spectrul vaccinurilor.Cred ca trebuie lasat organismul sa invete sa reactioneze si singur impotriva unor virusi, nu trebuie lenevit cu vaccinuri...sau, mai bine spus "obosit" cu vaccinuri.Organismul vaccinat poate obosi si el, ca un soldat care nu este lasat sa se odihneasca prin dese exercitii de alarma, iar cand inamicul real ataca, el este prea blazat sa se mai apere.... 

je

08.08.2014 13:30

Domnu Matei....v-as ruga tare mult sa cititi Studiu China de Colin, Thomas Cambell si PH-ul sanatatii perfecte de Robert O. Young. Mie mi se pare ca ce scrie in acele carti referitor la boli de tot felul, are mult mai multa logica decat ce ziceti dumneavoastra mai sus. Oricum copii nostri sunt extrem de bolnavi inca din primii ani de viata. Am fost la strand si nu mi s-a parut deloc ok sa vad atat de multi copii cu burta si cu tate si cu par pe picioare....sincer acei copii nu stiu daca vor ajunge la varsta de 50 de ani. Cat despre vaccinuri mi se pare ca starea de sanatate se mentine in farfurie nu printr-o injectie. Daca vrei sa tratezi simptomele iei medicamente, daca vrei sa tratezi cauza te duci la nutritionist si la homeopat. Bolile precum difteria, poliomielita si altele au aparut in vreme de saracie, de foamete....nu azi cand toata lumea e obeza....acuma e epidemie de cancer, obezitate, boli de inima, diabet, iar bolile acestea de trateaza in bucatarie cu alimentele corespunzatoare. Multa sanatate!!! 

Mada

10.12.2014 20:32

o gandire corecta domnilor de mai sus , domnul matei sigur vinde vaccinuri sau creta in loc de paracetamol ;) . 

Adauga comentariu