10 ani de sfidare a legii. Ce spun politicienii Clujului despre lipsa declaratiilor de avere a directorului CTP?

Transparenta in ceea ce-i priveste pe angajatii statului nu functioneaza la fel pentru toti. Liviu Neag, directorul CTP, fostul RATUC, nu si-a mai publicat declaratia de avere de zece ani. Desi Agentia Nationala de Integritate (ANI) a primit mai multe sesizari cu privire la acest aspect, declaratia de avere a lui Neag a ramas ascunsa de ochii publicului. Cateva personalitati ale lumii politice clujene si-au exprimat pozitia despre atitudinea directorului CTP. In timp ce unii evita o discutie pe aceasta tema, altii acuza ilegalitatea actului, impertinenta personajului, dar si ineficienta ANI. Primarul Emil Boc spune ca nu cunostea cazul si a promis ca se va interesa. 

Din perspectiva deputatilor si senatorilor clujeni, parerile sunt impartite in legatura cu situatia directorului Companiei de Transport Public (CTP) Cluj. Pe de o parte, unii se abtin de la a comenta subiectul, in timp ce altii sunt indignati si cer ca institutiile in cauza sa fie sesizate. 

Nu stim, nu ne intereseaza

Constienta de obligativitatea fiecaruia de a-si publica declaratia de avere, Elena Uioreanu se situeaza in tabara celor care refuza sa comenteze. 

"De ce sa comentez eu treaba asta? Este o obligativitate, cine o respecta, o respecta, cine nu, nu. Nu am eu de ce sa comentez", a afirmat Elena Uioreanu, deputat PNL.

Nici senatorul Alin Tise nu a dorit sa comenteze pe aceasta tema. 

“Nu cunosc subiectul, nu stiu despre ce e vorba si nu sunt interesat de el”, a spus acesta.

Un alt deputat PSD, Cornel Itu, prefera o abordare mai generala a subiectului, fara a-si asuma o pozitie fata de situatia declaratiei de avere a lui Neag.
"Cred ca sunt datori toti cei care au functii publice sa-si faca declaratia de avere. Dar, e decizia dansului, nu o comentez eu", a spus Itu.

Si deputatul PNL Radu Zlati este de parere ca situatia directorului CTP in raport cu declaratiile de avere nu il priveste. 

“Sincer, de la dumneavoastra aflu acest amanunt. Este responsabilitatea dansului, in primul rand. Nu vad de ce eu mi-as da cu parerea intr-o chestiune care il priveste pe dansul si relatia cu institutia. Sigur, respectand legea, sau, mai bine zis, nerespectarea ei, incumba responsabilitati, insa trebuie sa asteptam ca legea sa spuna in ce consta exact aceasta responsabilitate. Si sa fie si aplicata!”, a apreciat Radu Zlati. 

Aurelia Cristea: “Este grav ca cineva nu-si respecta obligatiile!”

Pe de alta parte, deputatul PSD  de Cluj Aurelia Cristea considera ca a avea o functie publica presupune corectitudine si transparenta. Tocmai de aceea, ea este indignata fata de atitudinea lui Neag si gaseste necesara sesizarea ANI. In acest context, initiativa penalizarii lui, trebuia sa vina din partea institutiei in cauza.

"Institutiile in cauza ar trebui sa se sesizeze. Evident ca nu mi se pare corect. Eu stiu ca atunci cand am candidat pentru mandatul de deputat, pentru cel de ministru, indiferent unde am fost consilier judetean, mi-am depus declaratia de avere, de interese si mi-am actualizat-o la timp. Am fost transparenta in tot ceea ce inseamna activitatile si actiunile pe care le am si cred ca asa trebuie sa fim atata timp cat reprezentam si suntem intr-o functie publica. Este grav ca cineva nu-si respecta obligatiile, daca le are!", a declarat Aurelia Cristea.

Laszlo Attila, fost viceprimar al Clujului, actual senator UDMR, a apreciat ca nu este un lucru care sa fie trecut cu vederea. 

“Nu prea este in regula. Nu inteleg aceasta situatie. Potrivit legii, are obligatia sa se conformeze asa cum o face fiecare director din serviciile primariei, consilierii si toata lumea. Cu ce isi argumenteaza pozitia?”, a declarat senatorul, pentru Ziar de Cluj. 

O dovada a ineficientei ANI

In aceasta situatie, Steluta Cataniciu, deputat PLR, invoca legea 176/2010 prin care sunt specificate persoanele care trebuie sa-si faca publica declaratia de avere. Mai mult, spune ea, perioada indelungata de timp in care Neag nu si-a declarat averile, demonstreaza lipsa de eficacitate a Agentiei Nationale de Integritate. Legea amintita de ea, presupune, in cazul persoanelor care o incalca, o amenda de pana la 2000 de lei.

"Legea 176/2010 prevede in mod expres care sunt persoanele care au obligatia de a-si depune declaratia de avere, iar domnul Neag se afla in mod cert printre acestea. Este foarte clar ca nedepunandu-si aceasta declaratie, incalca legea pentru ca legea este aceeasi pentru toti, nu poate sa fie o lege pentru unii si o alta lege pentru altii. Ceea ce ma surprinde pe mine, este ineficienta Agentiei Nationale de Integritate, pentru ca Agentia Nationala de Integritate are obligatia, in legea respectiva, 176/2010, sa se sesizeze din oficiu atunci cand o persoana refuza respectarea acestei obligatii, de a-si depune declaratia de avere. Mai mult, prin aceeasi lege, acest refuz este reglementat ca fiind contraventie si se sanctioneaza, din cate imi aduc eu aminte, cu o suma intre 500 si 2000 de lei. Deci, din punctul meu de vedere, este evident ca Agentia Nationala de Integritate actioneaza in mod diferit fata de persoane diferite. Si nu este pentru prima data cand o face. In acest caz, poate sa fie cu intentie sau pur si simplu din neglijenta, rezultatul este acelasi: lipsa de eficienta a agentiei", este de parere deputatul PLR, Steluta Cataniciu.

Marius Nicoara este de partea directorului CTP

Cu toate acestea, pozitia lui Marius Nicoara, senatorul PNL, este favorabila lui Liviu Neag. Nicoara il sustine pentru ca are incredere in onestitatea lui si pentru ca, cel mai probabil, a fost o scapare. Desi senatorul nu stia ca Neag avea obligatia de a-si face publica declaratia de avere, el este convins de faptul ca directorul CTP isi va clarifica situatia.

"Eu ma indoiesc ca nu a facut asa ceva pentru ca n-ar fi un lucru normal. Daca avea obligatia sa o faca, foarte rau ca nu a facut acest lucru. Cred ca ar trebui sa o faca, dar, eu, de exemplu, sunt convins ca la dansul este o scapare sau, undeva, o omisiune. Eu nu cred, eu il cunosc pe Liviu Neag ca un om onest, ca un om cinstit si care respecta legea sau, undeva, este o eroare in sistem si a disparut, sau n-a stiut ca trebuie. Nu-mi dau seama. Sunt convins ca o va face, cred ca o va lamuri dansul, eu sunt convins ca trebuie sa respecte legea toata lumea", este de parere senatorul PNL, Marius Nicoara.

Primarul Emil Boc ne-a transmis printr-un SMS ca “nu am aceasta informatie si am sa ma interesez”.

Ziar de Cluj a mai atras atentia asupra faptului ca directorul CTP, fostul RATUC, nu si-a mai facut publica declaratia de avere de ani buni. Asta in ciuda legii, care spune ca "declaratiile de avere si de interese se depun in termen de 30 zile de la data numirii sau alegerii in functie, ori de la data inceperii activitatii". In acest sens, Ziar de Cluj a trimis o sesizare inspectiei de integritate, in care se sublinia faptul ca seful RATUC nu figureaza deloc pe site-ul insitutiei, adica, de la infiintarea ei pana in prezent, Neag nu a depus nicio declaratie de avere.

"Pana in prezent, Agentia Nationala de Integritate nu a fost sesizata cu privire la nedepunerea declaratiilor de avere si de interese de catre persoana mentionata de dumneavoastra. Totodata, conform dispozitiilor art. 13, alin. (1) din Ordonanta Guvernului Nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, „Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei".", a fost raspunsul oficial semnat ANI.

Cu alte cuvinte, ANI nu se autosesizeaza decat in cazuri exceptionale, iar amenda o trimite, daca o trimite, in cel mult 6 luni de la abatere. Insa, cazul lui Neag nu doar ca este exceptional, dar a fost semnalat de mai multe ori. La sfarsitul lui 2011, presedintele Organizatiei Municipale de Tineret a PNL Cluj-Napoca, Ioan Bildea, a sesizat pentru prima data nerespectarea legii de catre Liviu Neag. Raspunsul de atunci a fost la fel de evaziv: fapta se sanctioneaza cu amenda, iar ANI poate declansa, din oficiu, procedura de evaluare. Cu toate acestea, n-a facut-o. Un an jumatate mai tarziu, nici macar nu-si aduce aminte de Liviu Neag.  

Adauga comentariu